Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kako izdelati arhitekturno vizualizacijo?

    Članek je koristil že 5964+ uporabnikom
    Enako kot pri izdelavi projektne dokumentacije in gradnji objekta, je tudi pri izdelavi arhitekturne vizualizacije objekta potreben določen proces z vmesnimi stopnjami, ki na koncu privedejo do končne rešitve. Proces izdelave arhitekturne vizualizacije se praktično prične že na začetku projekta, kjer se naredijo prve idejne zasnove in idejni načrt, ki so plod zamisli arhitekta oz. projektanta ter seveda investitorjevih želja.
    Strokovni članek 5964
    Pri izdelavi arhitekturnih vizualizacij se projektanti oz. arhitekti poslužujejo različnih programskih orodij
    Imamo kar 309 izvajalcev za področje 3d vizualizacija, renderji:

    1. PROCES IZDELAVE ARHITEKTURNE VIZUALIZACIJE
    Faza idejne zasnove
    Predpogoj za izdelavo arhitekturne vizualizacije objekta je sodelovanje med arhitektom oz. projektantom in investitorjem, kjer arhitekt na podlagi razgovorov in želja, naredi prve skice in idejne zasnove bodočega objekta. Svinčnik ali podobno pisalo je tako osnova, s pomočjo katerega arhitekt prenaša svoje zamisli in ideje na papir. Dober arhitekt na začetku celotnega procesa ustvari več variantnih rešitev, na podlagi katerih se investitor lažje odloči in izbere najustreznejšo. Naloga arhitekta je, da upošteva želje investitorja in mu svetuje pri snovanju objekta. Prva faza tako zajema iskanje najustreznejše idejne zasnove oz. rešitve.
     
    Izris načrtov
    S končanjem prve faze, se prične podrobnejši izris načrtov (tlorisov, prerezov, fasad), kjer se arhitekt prvič poslužuje računalniških orodij in programov. Računalniška tehnika tako omogoča projektantom ne le hitrejši, temveč tudi natančnejši izris vseh potrebnih načrtov.
     
    Izdelava 3D modela
    Arhitekt oz. projektant, na podlagi načrtov tlorisov, prične z izdelavo 3D modela bodoče hiše. Narišejo se obodne stene, temeljna plošča, medetažne plošče, streha in ostali pomembni arhitekturni elementi. Izris 3D modela oz. prostorskega prikaza objekta se naredi v ustreznem modelirniku. Ko je osnovni  3D model objekta končan, se prične dejanska izdelava vizualizacije. To pomeni, da se arhitekt poslužuje različnih programskih orodij oz. dodatkov, ki omogočajo direktni nanos realnih materialov, osvetlitve, vegetacije in podobnih stvari, vse z namenom, da bo končna slika izgledala čim bolj realno.
     
    Časovni proces
    Časovni proces izdelave arhitekturne vizualizacije je odvisen od zahtevnosti samega objekta, sodelovanja in komunikacije med arhitektom in investitorjem ter tudi računalniškega znanja arhitekta oz. projektanta glede posameznih programski orodij za vizualizacije.
     
    2. PROGRAMSKA ORODJA ZA ARHITEKTURNE VIZUALIZACIJE
    Programskih orodij za izdelavo arhitekturnih vizualizacij je veliko. Vsak projektant uporablja različno programsko opremo. Je pa v prvi vrsti odvisno od vsakega posameznika, katerega programskega orodja se bo posluževal, le-tega naj izbere glede na svoje potrebe in želje. Razlika med programskimi orodji je pri nekaterih programih velika, spet drugi so si zelo podobni.
     
    Modelirniki
    Glede programske opreme je najprej treba omeniti modelirnike, ki v splošnem zagotavljajo izdelavo osnovnega 3D modela objekta. AutoCad, ArchiCad, Rhinoceros, Revit, Sketchup so le nekateri izmed njih.
     
    Programi specializirani za fotorealistične prikaze
    Poleg osnovnih modelirnikov pa seveda obstajajo še njihove t.i. nadgradnje oz. programi, posebej specializirani za vizualizacije, s pomočjo katerih dosežemo realne slike in fotomontaže bodočega objekta. Mednje recimo prištevamo Autodesk 3dsmax, Studio Artlantis, V-Ray dodatki, Adobe Photoshop in podobni. Programi te vrste imajo naložene različne funkcije, s pomočjo katerih se na koncu izdelajo fotorealistične slike.
     
    3. CENA ARHITEKTURNE VIZUALIZACIJE
    Cena 3D prostorskega prikaza je odvisna od kvalitete in nivoja vizualizacije, števila vizualizacij in projektantskega biroja.
    Cene 3D renderjev oz. vizualizacij objektov se začnejo pri 80€ in lahko segajo do 400€/sliko.
     
    Program AutoCad se uporablja za izris 2D načrtov in 3D modelov
    Program AutoCad se uporablja za izris 2D načrtov in 3D modelov


    Strokovni članek 5964
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje 3d vizualizacija, renderji?

    Imamo kar 309 izvajalcev za področje 3d vizualizacija, renderji:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 309 izvajalcev za področje 3d vizualizacija, renderji
    8.9
    1

    GIOM David Matko s.p.


    8.9
    0

    ARK Arhitektura Krušec d.o.o.


    8.9
    0

    NAINO d.o.o.


    8.9
    0

    OS ARHITEKTURA, Katarina Šauperl s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane