Za področje

    Vpis v kataster stavb, postopek in cena

    Članek je koristil že 20970+ uporabnikom
    Stavba se lahko vpiše v kataster stavb, ko doseže tak nivo gradbene faze, na podlagi katerega je mogoče izmeriti njeno površino. Vpis stavbe v kataster nepremičnin lahko naroči investitor gradnje, lastnik parcele, na kateri neposredno stoji stavba ali lastnik parcele, ki je povezana s stavbo, imetnik stavbne pravice, lastnik stavbe ali njenega dela, uporabnik stavbe ali njenega dela in upravnik stavbe. Stavba mora biti seveda zgrajena v skladu s predpisi in dokumentacijo, drugače njen vpis v kataster brezpredmeten.
    Strokovni članek 20970
    kataster stavb
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. Zakaj je vpis v kataster stavb pomemben?

    Vpis v kataster nepremičnin je obvezen postopek, skozi katerega mora vsaka nepremičnina. Osnovni nameni vpisa stavbe v kataster so pridobitev hišne številke, ureditev etažne lastnine v primeru večstanovanjskih stavb, vpis nepremičnine v zemljiško knjigo in posledično tudi možnost sklenitve pravnih poslov (nakup, prodaja, kredit na hipoteko). Med t. i. prednosti vpisa stavb v kataster nepremičnin štejemo še povečanje vrednosti nepremičnine na trgu in omogočen izračun vrednosti nepremičnine, ki je zajet v postopku vrednotenja.

    2. Kako poteka vpis stavbe v kataster stavb?

    2.1 Kdaj poteka vpis v kataster nepremičnin?

    Vpis stavbe v kataster stavb se lahko začne, ko je mogoče izmeriti točno površino stavbe. Investitor gradnje je ob vpisu stavbe v kataster zadolžen za vložitev zahteve za vpis v roku 30 dni po končni izvedbi zaključnih gradbenih del, ob začetku uporabe stavbe, vendar le v primeru, če je ta pred zaključkom gradbenih del, pred prvo prijavo stalnega prebivališča v stavbi in pred prvo prijavo sedeža pravne osebe v stavbi.

    2.2 Vpis v kataster stavb in časovni roki

    Investitor mora najpozneje v 15 dneh po pridobitvi pravnomočnega uporabnega dovoljenja naročiti projekt za vpis v uradne evidence. Če stavba ali njen del ni evidentiran v katastru stavb, ima investitor gradnje 3 mesece časa, da po prejemu poziva vloži zahtevo za vpis v kataster nepremičnin. Če investitor gradnje, ki opravlja vpis v kataster stavb, tega ne stori v prej določenem roku, ima Geodetska uprava RS pravico, da investitorja prijavi nadzornemu organu.
    Geodetska uprava RS lahko v tem času poskrbi za izdelavo elaborata za vpis stavbe v kataster stavb. Vpis stavbe v kataster se v tem primeru naredi na stroške investitorja.

    3. Vpis v kataster nepremičnin in zahtevek za hišno številko

    Sočasno z izdelavo elaborata za vpis stavbe v kataster stavb se izdela zahtevek, oba dokumenta pa se oddata na pristojno geodetsko upravo. Vzporedno z vložitvijo elaborata za vpis v kataster stavb se lahko vloži zraven še zahteva za določitev hišne številke. Če ima stavba le enega lastnika ter ima po določilih ZEN samo en del, je poleg zahteve za vpis stavbe v kataster lahko priložen še elaborat za evidentiranje stavbe, ki je sestavljen iz elaborata za vpis zemljišča pod stavbo in elaborata za vpis stavbe v kataster stavb.
    Kataster stavb
    Pomembno je, da je vaša stavba vpisana v kataster stavb. Vpis v kataster stavb pa ne pomeni avtomatsko tudi legalizacije objekta, če gre za črno gradnjo.

    4. Koliko stane vpis v kataster stavb?

    Cena vpisa stavbe v kataster nepremičnin je odvisna od marsikaterih dejavnikov, med katere prištevamo površino stavbe, število prostorov v stavbi, število posameznih delov stavbe, število vabljenih lastnikov na postopek, število udeleženih lastnikov postopka, število lastnikov, za katere se predlaga postavitev začasnega zastopnika za geodetsko storitev in navsezadnje izdelava elaborata za vpis stavbe v kataster ter pripravljanje zahtevka za evidentiranje. Cena za vpis v kataster stavb se giblje od 300 EUR naprej, povprečna cena elaborata za vpis v kataster stavb za stanovanjsko hišo pa je od 600-700 EUR.
    Strokovni članek 20970
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    10
    2

    Geoprojekt d.o.o.


    10
    16

    GE8 - GEODETSKE STORITVE, Mateja Simčič s.p.


    10
    4

    TRIBI d.o.o.


    10
    32

    Geolinija, geodetske storitve, Janez Mlakar s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane