Za področje

    Ureditev meje

    Članek je koristil že 3843+ uporabnikom
    Vsaka parcela oz. zemljišče, ki ga imamo v lasti, je določeno z mejo, ki ločuje našo parcelo od sosednjih parcel. Vse meje so podrobno in natančno določene v zemljiškem katastru, v praksi oz. v naravi pa so meje pravzaprav navidezne linije, ki ločujejo parcele. Ureditev meje definira Zakon o evidentiranju nepremičnin, ki mejo določa oz. predstavlja kot skupek daljic, ki se med seboj povezujejo v zaključni poligon.
    Strokovni članek 3843
    parcelne meje
    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. Ureditev meje - namen

    Namen urejanja meje je, da vsak lastnik ve, kje točno poteka meja njegove parcele oz. zemljišča, kar pa je v praksi pogosto zelo težko. Mejo je, z namenom preprečitve sporov med sosedi in lastninjenja tuje zemlje, potrebno ustrezno urediti, kar pomeni točna določitev in označitev le-te. Za ureditev meje je zadolženo geodetsko podjetje, meja pa se evidentira v upravnem postopku pri Geodetski upravi RS (GURS). V primeru spora in če je ureditev meje neizvedljiva po upravnem postopku GURS, se urejanje meje rešuje na sodišču.

    2. Ureditev meje - postopek

    Prvi korak v postopku ureditve meje je, da ustrezno geodetsko podjetje ali geodet izdela elaborat ureditve meje. Del elaborata ureditve meje je tako načrt (predlog) na novo urejene meje, ki se zabeleži v zemljiškem katastru kot tudi zapisnik mejne obravnave. Pri novo predlagani meji ne sme priti do razlik od meje, ki je zajeta v zemljiškem katastru. Iz zemljiškega katastra se morajo prav tako upoštevati vsi podatki. V primeru, da se meja, ki so jo pokazali lastniki parcel razlikuje od predlagane meje, mora biti v elaboratu- Ureditev meje zajet prikaz poteka pokazane meje.
    ureditev-meje.jpg
    Za ureditev meje je zadolženo geodetsko podjetje, meja pa se evidentira v upravnem postopku pri Geodetski upravi RS (GURS

    3. Mejna obravnava

    Dolžnost geodetskega podjetja, za izdelavo elaborata ureditve meje, je izvedba mejne obravnave. Mejne obravnave se udeležijo vsi lastniki parcel, katerih meje se urejajo ter tudi lastniki sosednjih parcel. Geodetsko podjetje mora poslati vabila vsem lastnikom parcel vsaj 8 dni pred pričetkom mejne obravnave. Vsi lastniki parcel nato geodetu natančno prikažejo potek meje v naravi, poleg tega pa lahko od geodeta zahtevajo, da jim ta pokaže mejo zabeleženo v zemljiškem katastru.
     
    V primeru, da se pokazana meja v naravi ne razlikuje od meje zajete v zemljiškem katastru in obenem vsi lastniki parcel soglašajo s potekom meje, lahko geodet mejo izmeri in jo prikaže v elaboratu mejne ureditve kot predlagano mejo. Tako je ureditev meje končana. Če pa se lastniki parcel ne strinjajo s potekom meje, navkljub temu da ne prihaja do razlike med pokazano mejo in zabeleženo mejo v zemljiškem katastru, skuša geodet doseči sporazum. Če geodetu ne uspe doseči sporazuma, mora sam določiti mejo ter v elaboratu prikazati pokazano mejo in predlagano mejo. Geodet izpelje enak postopek v primeru neskladnosti pokazane meje in meje v zemljiškem katastru.
     
    Po koncu mejne obravnave se izdela zapisnik, ki je sestavni del elaborata - Ureditev meje. Geodetsko podjetje lahko na podlagi zahteve lastnika parcele označi mejo z mejniki, seveda ob pogoju, če se vsi sosednji lastniki parcel s tem strinjajo.
    parcelne-meje.jpg
    Namen urejanja meje je, da vsak lastnik ve, kje točno poteka meja njegove parcele oz. zemljišča,

    4. Ureditev meje - postopek evidentiranja meje (GURS)

    Na koncu sledi še postopek evidentiranja meje pri Geodetski upravi Republike Slovenije (GURS). Po izdelavi elaborata se na GURSU vloži zahteva za uvedbo postopka evidentiranja meje. V primeru, da je elaborat ustrezen in se lastniki strinjajo z mejo, Geodetska uprava po skrajšanem postopku izda odločbo o evidentiranju urejene meje. Novo urejena meja se na podlagi odločbe vpiše v zemljiški kataster.
     
    Elaborat ureditve meje lahko vsebuje večje število prikazanih mej. Če je temu tako, GURS opravi ustno obravnavo. V primeru, da se ustne obravnave ne udeležijo lastniki, ki nasprotujejo predlagani meji se šteje, kot da se z mejo na koncu strinjajo.
     
    Če na ustni obravnavi na koncu ne pride do soglasja glede meje, morajo vsi lastniki, ki se z mejo ne strinjajo, začeti sodni postopek za ureditev meje v 30 dneh.

    5. Ureditev meje - cena

    Ureditev meje poteka, kot že rečeno v v upravnem postopku pri Geodetski upravi RS (GURS) delkaterega je tudi mejna obravnava. Na mejno obravnavo so vabljeni vsi lastniki mejnih parcel, ki se skupaj z geodetom uskladijo o meji med zemljišči. Geodetsko podjetje nato izdela elaborat ureditve meje. Cena postopka je odvisna od kompeksnosti situacije in števila mejnikov. Za ureditev meje štirimi mejniki boste odšteli od 400 € naprej, povprečna cena za ureditev meje je 600 -700 €.

     
    Strokovni članek 3843
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    10
    4

    TRIBI d.o.o.


    10
    1

    GEOmeter, Jasna Golob s.p.


    10
    1

    GEO-INFO, Primož Peterka s.p.


    10
    4

    Gedeon Hrastnik & Co. podjetje za geodetske storitve, inženiring, svetovanje in trgovino d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane