Za področje

    Moderne fasade in barve fasad na hišah

    Članek je koristil že 10357+ uporabnikom
    Izbira prave barve fasade na hiši je pomemben korak pri ustvarjanju lepega in funkcionalnega doma. Upoštevanje okolja ter izbira kakovostnih barv in materialov bodo pripomogli k temu, da se bo vaša stopila z okoljem in se dolga leta ohranila v odličnem stanju. Ne pozabite, barva fasade ni le dekoracija, temveč tudi zaščita vašega doma.
    Strokovni članek 10357
    barve fasade
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. Izbira barve fasade

    Ko gre gradnja vašega objekta h koncu, je potrebno izbrati tudi barvo fasade.  Proizvajalci ponujajo širok spekter odtenkov s tisoč možnostmi. In potem razmišljamo, kakšno barvo bomo zbrali, medtem ko gledamo male vzorce v katalogu. Vendar hiša ni mali vzorec, je površina več deset kvadratnih metrov fasade, ki bo s svojo barvo sijala daleč naokoli. Zato moramo biti pozorni, kakšno barvo izberemo.

    moderne-barve-fasade.jpg
    Klasične hiše se pogosto odlično ujemajo z nevtralnimi barvami, medtem ko moderne hiše prenesejo tudi bolj kontrastne barve fasad.

    2. Kakšno barvo izbrati?

    Izbira prave barve fasade je ključna odločitev, ki vpliva na estetski videz vašega doma in njegovo funkcionalnost. Pravilno izbrana barva ne le izboljša videz, temveč tudi ščiti vašo hišo pred vremenskimi vplivi ter podaljšuje življenjsko dobo fasadnih materialov. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj ključnih nasvetov za pravilno izbiro barve fasade.

    • Skladnost z okoljem: Upoštevajte barvno paleto sosednjih hiš in okolice. Čeprav popolno ujemanje ni nujno, je priporočljivo izbrati barve fasade, ki se lepo vklapljajo v okolico. To bo prispevalo k harmoničnemu videzu soseske.
    • Arhitekturni slog hiše: Razmislite o arhitekturnem slogu vaše hiše. Klasične hiše se pogosto odlično ujemajo z nevtralnimi barvami, medtem ko moderne hiše prenesejo tudi bolj kontrastne barve fasad.
    • Vpliv svetlobe: Premislite o tem, kako sončna svetloba vpliva na vašo fasado. Barve se lahko različno obnašajo v različnih svetlobnih pogojih. Preizkusite vzorce barv v različnih delih fasade in opazujte, kako se spreminjajo skozi dan.
    • Upoštevanje obstoječih elementov: Razmislite o barvah že obstoječih elementov, kot so streha, okna, vrata in druge arhitekturne značilnosti. Barve fasade naj se uskladi z obstoječimi elementi, da se ustvari celovit videz.
    • Trendi in osebni okus: Spremljajte aktualne trende, vendar ne pozabite na lasten okus. Barve fasade naj odražajo tudi vaš osebni stil in preference, saj boste v domu bolj zadovoljni, če vam bo njegov videz všeč.
    • Vzdrževanje in trajnost: Upoštevajte, da nekatere barve fasade zahtevajo več vzdrževanja od drugih. Izberite kakovostne zunanje barve, ki so odporne proti vremenskim vplivom in UV-žarkom, kar bo podaljšalo obstojnost barve in zmanjšalo potrebo po pogostem vzdrževanju.
    • Preizkus vzorcev: Preden se odločite, kupite manjše količine barve v izbranih odtenkih in jih preizkusite na majhnem delu fasade. Opazujte, kako se barve obnašajo v različnih pogojih, da boste bolje razumeli končni učinek.
      nevtralne-barve-fasade-his.jpg
      Upoštevajte barvno paleto sosednjih hiš in okolice. Čeprav popolno ujemanje ni nujno, je priporočljivo izbrati barve fasade, ki se lepo vklapljajo v okolico. To bo prispevalo k harmoničnemu videzu soseske.

    3. Barve fasadnega ometa

    Za izbiro barve fasade ni dovolj, da si rečete: »Turkizno modra je moja najljubša barva, tak imam avto, zakaj ne bi tako prebarval tudi hiše«. Prav tako je zgrešeno razmišljanje, ko po ugotovitvi, da smo zgradili »preveč običajno hišo«, sklenemo: »Dajmo te okenske obrobe malo poživiti z zeleno, da ne bo tako pusto.«

    4. Osredotočimo se na zemeljske tone

    Predstavljajmo si, kakšen bo videti prostor, če bi vsi razmišljali tako. Slovensko podeželje bi bilo še bolj podobno razglašeni barvni paleti. S slabo izbrano barvo vizualno onesnažimo prostor. Bi nam ustrezalo, če bi na primer vsi iz svojih dnevnih sob predvajali zelo glasno glasbo? Saj to je vendar njihova dnevna soba. Lahko delajo, kaj hočejo? Vendar pa prostor ni njihov, zato ga ne bi smeli zvočno onesnaževati.  Tako kot prostor tudi ni naš, ko barvamo fasado v žive tone in ga barvno onesnažujemo.

    Zato je treba izbrati v paleti zemeljskih tonov. Te barve izhajajo iz tradicije. Žive barve so umetne, pastelne odtenke rjave in rumene pa so znali izdelati že naši kmetje iz naravnih sestavin. Izberite take barve fasade, da bo vaš objekt nevtralen v prostoru. Opazen naj bo zaradi dobre arhitekture in urejene okolice, ne pa zaradi barve. Žive barve fasad so le hiter in cenen način, da naredimo našo arhitekturo opaznejšo.

    lesene-fasade-his.jpg
    Les je material, ki lahko dolga leta krasi našo fasado in jo varuje pred vremenskimi vplivi. Pravilno obdelan in negovan les ne potrebuje barvanja in lakiranja. 

    5. Drugi materiali fasade

    Poleg ometanih fasad in modernih fasadnih sistemov pa obstajajo tudi drugi materiali, primerni za fasado. Stoletja se je zaradi svoje odpornosti uporabljal kamen za cokel, ometan pa je bil le zgornji del hiše. Alpske hiše so bile velikokrat skoraj v celoti lesene. Tudi danes sta les in kamen materiala, ki ju je mogoče uporabiti za lepo arhitekturo.

    6. Le lokalni materiali na fasadi

    Mnogi delamo napako, da na fasado položimo kamen, ki je uvožen iz tujine ali celo iz daljnih dežel. Cokel, obrobe ali celotne stranice oblačimo v fino rezan kamen iz Kitajske, ker je to moderno. Še slabše izgledajo umetne plošče, na katere s tiskalnikom natisnejo sliko v imitaciji kamna. Fasada ni obleka, ki bi se ravnala po modi, saj bo ostala dolga leta. Zakaj ne bi raje izdelali cokla iz masivnega lokalnega kamna, ki bo na pogled prijetnejši in naravnejši, hkrati pa se bo lepo vklopil v okolje.

    Tudi les je material, ki lahko dolga leta krasi našo fasado in jo varuje pred vremenskimi vplivi. Danes napačno mislimo, da se les prehitro stara in da ga je treba preveč vzdrževati. Pravilno obdelan in negovan les ne potrebuje barvanja in lakiranja. Zdrži lahko desetletja. S svojim sivenjem naši hiši daje dostojanstven in naraven videz. Ob uporabi kamna in lesa lahko ustvarimo zelo sodobno arhitekturo. O tem vprašajte svojega arhitekta in poiščite možnosti, kako vašo fasado narediti zanimivo z materiali, ne s kričečo barvo.

     

     

    Strokovni članek 10357
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.8
    0

    PROJEKTANT d.o.o.


    9
    0

    B - ARHITEKTURA, projektiranje, svetovanje in nadzor, d.o.o.


    9.2
    0

    ARHIMODUL, arhitektura, oblikovanje, svetovanje, Nina Grm s.p.


    8.9
    0

    DANS, arhitekti, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane