Za področje

    Geodetske dejavnosti

    Članek je koristil že 3171+ uporabnikom
    Meje in lastniki nepremičnin morajo biti jasno določeni. To pravilo se nanaša na zakonodajo, obenem pa ima tudi praktični namen, da ne prihaja do neposrednih sporov med lastniki. V geodetskih dejavnostih so zajete vse geodetske meritve in opazovanja, kartiranja in druga razna dela ter postopki, ki so potrebni za evidentiranje podatkov o nepremičninah in prostoru. Geodetske dejavnosti zakonodajno pokriva Zakon o geodetski dejavnosti, sprejet januarja v letu 2000. Geodetske dejavnosti se izvajajo s strani geodetskih podjetij in geodetske službe. Geodetsko službo sestavljajo Geodetska uprava RS, občine, Geodetski inštitut RS in pristojno ministrstvo za obrambo.
    Strokovni članek 3171
    Geodetske storitve lahko izvajajo le geodetska podjetja, ki imajo ustrezno dovoljenje
    Imamo kar 214 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. GEODETSKA SLUŽBA
    Naloge geodetske službe so vzpostavljanje, vodenje in vzdrževanje zbirk podatkov s področja osnovnega geodetskega sistema, evidentiranja nepremičnin, meje države, prostorskih enot, hišnih številk ter kartografskega in topografskega sistema.

    Geodetska uprava Republike Slovenije
    Med naloge geodetske uprave RS prištevamo pripravo letnega programa državne geodetske službe, usmeritev glede izvajanja nalog na področju geodetske dejavnosti, priprava predpisov s področja geodetskih dejavnosti, skrb za vzpostavitev, vodenje in vzdrževanje zbirk geodetskih podatkov, skrb za izobraževanje in usposabljanje delavcev geodetske uprave in geodetskih podjetij, vodenje določenih upravnih postopkov, izdajanje dovoljenj za izvajanje geodetskih storitev, vodenje imenika geodetskih podjetij, katera imajo dovoljenje za izvajanje geodetskih storitev, vodenje imenika ter nadzorovanje dela oseb, ki imajo opravljen strokovni izpit za opravljanje geodetskih storitev in navsezadnje tudi nadziranje dela Geodetskega inštituta.

    Geodetski inštitut Republike Slovenije
    Geodetski inštitut RS izvaja strokovno-tehnične in druge razvojne naloge državne geodetske službe. Naloge lokalne geodetske službe opravljajo občine, ki lahko službo predajo naprej geodetskim podjetjem, in sicer preko koncesije.
    Lokalna geodetska služba skrbi za vzpostavitev, vodenje in vzdrževanje katastra komunalnih naprav ter temeljnih načrtov topografije. Geodetske službe izdajajo naročnikom proti plačilu razne izpise, prerise, kopije in ostala potrdila iz zbirke geodetskih podatkov.

    Geodetska podjetja
    Izvajanje geodetskih storitev lahko opravljajo le geodetska podjetja, ki imajo ustrezno dovoljenje. Za pridobitev ustreznega dovoljenja mora biti geodetsko podjetje za izvajanje geodetskih storitev vpisano v uradni imenik geodetskih podjetij, imeti sklenjeno zavarovalno pogodbo za morebitno povzročeno škodo, imeti zaposleno najmanj eno osebo ali pogodbeno sodelovati z osebo, katera je vpisana v imenik geodetov ter ima opravljen strokovni izpit. Geodetsko podjetje mora prav tako razpolagati z ustrezno tehnično opremo in prostori.

    Naloge geodetskih podjetij so opravljanje in izdelovanje geodetskih načrtov, urejevanje in obnavljanje mej, izravnavanje dela mej, izvajanje postopka parcelacije, označevanje mej, evidentiranje zemljišča pod stavbo, zakoličba objektov, spreminjanje vrste rabe, katastrske kulture ter katastrskega razreda, ugotavljanje dejanske vrste rabe, izvajanje komasacije zemljišč, izdelovanje pogodbene komasacije, opravljanje zemljiško-katastrskih izmer, izmeritve in cest in vpis stavb v kataster.

    Dolžnost geodetskega podjetja je imenovanje odgovornega geodeta za vsako posamezno storitev. Obenem mora geodet biti vpisan v uradni imenik geodetov in imeti opravljen strokovni izpit. Geodet izkaže svojo pristojnost z geodetsko izkaznico, katero izda Geodetska uprava RS. Geodet mora imeti za opravljanje storitev najmanj visoko strokovno izobrazbo in opravljen strokovni izpit.

    Strokovni članek 3171
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 214 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 214 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    8.9
    46

    GEO-OM, Marjan Ocepek s.p.


    10
    36

    GAMA geodetske storitve, Jože Trunk s.p.


    8.9
    6

    GEOMAP Matic Podmenik s.p.


    8.9
    2

    GEO1A, geodetske storitve, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane