Za področje

    Gradnja v lastni režiji, da ali ne?

    Članek je koristil že 3124+ uporabnikom
    Nekdaj je veljala gradnja v lastni režiji, s pomočjo sorodnikov, znancev, sosedov in lokalnih vaških gradbenih mojstrov, za nekaj samoumevnega. Gradnja v lastni režiji pa se je dandanes z razvojem tehnologije in hitrejšega tempa življenja skorajda umaknila, saj se za njo odloča vse manj ljudi. Kateri so razlogi za upad gradnje objektov v lastni režiji ter prednosti in slabosti, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 3124
    Pri gradnji v lastni režiji moramo imeti veliko gradbenega znanja za kakovostno izvedbo objekta
    Imamo kar 276 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča:

    1. RAZLOGI ZA UPAD GRADNJE V LASTNI REŽIJI
    Razlogi, zakaj se vse več ljudi odloča za gradnjo oz. nakup hiše (nepremičnine) na ključ, se skrivajo v spremembah navad, novih standardov in nove tehnologije gradnje objektov. Razlog tiči tudi v samih cenah gradnje na trgu, saj so se cene spremenile in zvišale. Gradnja hiše je postala vse bolj dražja, prav tako je dražji tudi nakup stanovanja in stare hiše. V tem smislu v ceni ni bistvene razlike, ali si investitor kupi malo večje stanovanje v središču mesta ali zgradi hišo na ključ izven mesta. Finančni znesek je v obeh primerih praviloma podoben, zna se zgoditi, da je hiša na ključ celo cenejša.

    Naslednji razlog za upad gradnje v lastni režiji je čas, ki ga ima posameznik na voljo. Zaradi hitrejšega tempa življenja, imajo prijatelji, znanci in sorodniki, ki so nam nekdaj pomagali pri gradnji hiše, bistveno manj časa, volje in interesa. Gradnja v lastni režiji na ta način postaja vse manj priljubljena.

    Nakup hiše na ključ v splošnem pomeni graditev hiše s strani določenega (projektantskega) podjetja, kjer je nepremičnina po končanju gradnje pripravljena na vselitev novih lastnikov. Priporoča pa se, da se pred gradnjo oz. nakupom hiše na ključ, investitor pri izvajalcih točno pozanima, kaj pri njih pomeni pojem gradnja hiše na ključ. Vsak posamezni izvajalec si namreč ta pojem lahko definira drugače. V primeru, da se vseeno odločite za gradnjo v lastni režiji, pa si v nadaljevanju zapisa preberite, s katerimi prednostmi in slabostmi se boste najverjetneje soočili.

    2. PREDNOSTI GRADNJE V LASTNI REŽIJI
    Prednosti gradnje v lastni režiji je manj, kot pa slabosti. Med prednosti spadajo t.i. fleksibilen delovni čas, kar pomeni, da gradimo, kadar želimo, gradnja v lastni režiji je lahko tudi cenejša, če v proces vključimo prijatelje in lokalne gradbene mojstre. Sem sodijo še vključenost pri vseh delih, kjer točno vidimo, kaj in kako se dela, kar pomeni popolno nadzorstvo nad gradnjo in večja sposobnost plačila, saj delo opravljamo le takrat, ko imamo na voljo vsa razpoložljiva finančna sredstva ter smo posledično za gradnjo sposobni tudi plačati.

    3. SLABOSTI GRADNJE V LASTNI REŽIJI
    Med slabosti gradnje v lastni režiji spada dejstvo, da smo mi sami glavni organizator, vodja in se odgovornost avtomatsko prenaša na nas same, obenem pa moramo imeti kar veliko gradbenega znanja za uspešno kakovostno izvedbo objekta. Prav tako moramo sami skrbeti za nakup in dostavo vsega potrebnega gradbenega materiala, kar predstavlja dodatne stroške, poraba časa, pred gradnjo ne vemo natančno, kolikšen bo znesek celotnega objekta, slabost je tudi časovna dolžina gradnje, ki je praviloma daljša od gradnje na ključ, na izvedena dela ne moremo uveljavljati garancije, dodatni strošek pa predstavlja priprava hrane in pijače za vse sodelujoče pri gradnji.

    Pomoč prijateljev, znancev, sosedov in lokalnih gradbenih mojstrov nam pride še kako prav
    Pomoč prijateljev, znancev, sosedov in lokalnih gradbenih mojstrov nam pride še kako prav


    Strokovni članek 3124
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča?

    Imamo kar 276 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 276 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča
    8.9
    0

    KREATIVA PROJEKT, Matej Bitenc s.p.


    8.9
    0

    ALTO DESIGN d.o.o. arhitektura, projektiranje, nadzor


    8.9
    0

    P.studio popisi d.o.o


    9.4
    0

    ENERSON, energetske storitve, projektiranje in upravljanje, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane