Za področje

    Vodenje in organizacija gradbišča

    Članek je koristil že 7028+ uporabnikom
    Po pravilniku je potrebno za gradbišče pripraviti načrt ureditve, vseeno pa ta določba bolj velja za gradbišča zahtevnih objektov. Načrt ureditve gradbišča tako ni potreben za manj zahtevne objekte, za enostavne objekte in za gradnjo objekta v lastni režiji.
    Strokovni članek 7028
    Načrt ureditve in organizacije je po pravilniku potrebno pripraviti za vsako gradbišče
    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča:

    1. KDAJ JE POTREBEN NAČRT ORGANIZACIJE IN UREDITVE GRADBIŠČA?
    Načrt organizacije in ureditve gradbišča je nujen v primerih, ko se na isti lokaciji oz. gradbeni parceli hkrati gradijo trije ali več manj zahtevnih objektov ali v primeru, ko se gradnja izvaja v neposredni bližini lokacij, kjer se nahajajo letališče, pristanišče, cestni promet, železniški promet, podzemni ali nadzemni vodi objektov, ki spadajo pod gospodarsko javno infrastrukturo (kanalizacija, vodovod, plinovod, električno omrežje, toplovod in podobno). V teh primerih je s pomočjo načrta organizacije in ureditve gradbišča potrebno skupaj z gradnjo omogočiti nemoten promet in nemoteno obratovanje komunalne infrastrukture. V primeru, da gradnja spada v eno izmed prej omenjenih področij oz. izjem, je načrt ureditve in organizacije gradbišča obvezen, ne glede na to, ali gre za zahtevno ali manj zahtevno gradnjo objekta.

    2. IZDELAVA NAČRTA ORGANIZACIJE IN UREDITVE GRADBIŠČA
    Načrt ureditve gradbišča izdela izvajalec, ki ga določi oz. izbere investitor. Načrt organizacije in ureditve gradbišča mora biti izdelan v skladu s predpisi in projektom, na podlagi katerega se je izdalo gradbeno dovoljenje. Načrt ureditve gradbišča se mora prav tako ujemati z varnostnim načrtom, če je le-ta predpisan.

    Podatki, ki so zajeti v načrtu ureditve gradbišča zajemajo komunikacijske poti na samem gradbišču, priključke gradbišča na javno infrastrukturo (elektrika, vodovod, dovoz na javno cesto in podobno), podatke o skladiščenju materiala, deponijah itd.. Načrt organizacije in ureditve  za večja gradbišča mora vsebovati tudi podatke o garderobah in sanitarnih prostorih delavcev, pisarne za vodstvo gradbišča in podobno.

    3. ZAVAROVANJE GRADBIŠČA
    Vsako gradbišče je po zakonodaji potrebno pred pričetkom izvajanja del zavarovati, ne glede na to ali je za njega potreben načrt organizacije in ureditve ali sploh ne. Gradbišče se zavaruje z ograjo, s katero se prepreči fizični dostop do njega. V veliko primerih, se gradbišča zavarujejo z gradbenimi paneli, ki poleg dostopa preprečujejo tudi poglede na gradbišče. Za ograjo se največkrat uporablja armirana mreža, ki je pritrjena na količke. Najcenejša izmed vseh rešitev pa je posebna perforirana plastična folija, ki je največkrat v rdeči barvi in že od daleč opozarja na mesto gradnje. Perforirana plastična folija sicer ne more preprečiti fizičnega vdora na gradbišče, vsekakor pa prepreči in varuje posameznike v okolici, da le-ti ne bi pomotoma zašli na gradbišče in se poškodovali.

    Perforirana plastična folija je najcenejša rešitev za ograditev gradbišča
    Perforirana plastična folija je najcenejša rešitev za ograditev gradbišča


    Strokovni članek 7028
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča?

    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča
    8.9
    0

    Diar d.o.o.


    8.9
    0

    Detajl d.o.o.


    8.9
    0

    MADERA, družba za grajenje bivalnih objektov, d.o.o.


    8.9
    1

    Berčič gradbeni inženiring Adam Berčič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane