Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Gradbiščna tabla in prijava gradbišča

    Članek je koristil že 21509+ uporabnikom
    Vsako gradbišče se mora po zakonu označiti z gradbiščno tablo pred pričetkom oz. izvedbo gradbenih del. Za označitev gradbišča je zadolžen investitor, tabla pa mora biti postavljena na vidnem mestu ob vhodu na gradbišče. Gradbiščna tabla je obvezna za vse gradnje, za katere je bilo izdano gradbeno dovoljenje, bodisi gre za novogradnjo, rekonstrukcijo objekta, nadomestno gradnjo ali rušitev objekta. Prav tako je v nekaterih primerih (ne vseh) nujna prijava gradbišča, še preden se začnejo prva dela!
    Strokovni članek 21509
    prijava gradbisca
    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča:

    1. Prijava gradbišča

    1.1 Kdaj je prijava gradbišča nujna?

    Naročnik oz. investitor mora v večini primerov še pred začetkom gradnje in del na gradbišču izvesti prijavo. Prijava gradbišča je nujna, ko:

    1. Je predvideno trajanje gradbenih del daljše od 30 delovnih dni in na gradbišču dela hkrati 20 ali celo več delavcev
    2. Je predvideno, da se bodo gradbena dela izvajala 500 ali več dni

    V teh dveh zgoraj naštetih primerih se mora prijava gradbišča poslati inšektoratu najkasneje 15 dni pred začetkom del

    Prav tako mora kopijo prijave obesiti na vidno mesto na gradbišču. Prijava gradbišča se mora sproti dopolnjevati, če pride do kasnejših sprememb, ki bi lahko vplivale na rok končanja del. Prijava gradbišča se mora prav tako ažurirati v primeru novega delodajalca ali začasne ustavitve del. 

    1.2 Kako se izvede prijava gradbišča?

    Prijava gradbišča se izvede tako, da na spletni strani Republike Slovenije (gov.si) poiščete obrazec za prijavo gradbišča in ga izpolnite. Ob obrazcu so napisana tudi navodila, kako točno ga je treba izpolniti. Obrazec nato pošljete po pošti ali izročite osebno na Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti. Če je bila prijava gradbišča uspešna ali ste oddali nepopolni obrazec, boste izvedeli s povratno pošto.
     
    Gradbena tabla
    Prijava gradbišča je nujna za vse objekte, ki jih bo večje število delavcev gradilo dalj časa.

    2. Gradbiščna tabla (gradbena tabla)

    2.1 Kaj je gradbiščna/gradbena tabla 

    Gradbiščna tabla oz. gradbena tabla je tabla, ki jo mora investitor izobesiti na dobro vidno mesto ob vhodu na gradbišče. Spada pod najbolj osnovne elemente, ki jih mora vsebovati vsako gradbišče, še preden se na njem začnejo izvajati kakršna koli gradbena dela. Gradbiščna tabla (gradbena tabla) mora mora biti dobro vidna s pločnika. Gre za tablo, na kateri so na enem mestu zbrani vsi podatki o objektu in vseh akterjih, vpletenih v gradnjo obejkta.

    2.2 Kdo postavi gradbeno tablo?

    Po pravilniku je za postavitev oz. označbo gradbišča odgovoren investitor. Gradbiščne table torej ne postavi izvajalec samodejno, temveč je to naloga investitorja. Investitor se seveda lahko dogovori z izvajalcem del, da se gradbišče označi s strani izvajalcev oz. gradbenega podjetja.

    2.3 Katere podatke vsebuje gradbiščna tabla

    Podatki, ki so potrebni na gradbiščni tabli si sledijo v naslednjem vrstnem redu: naziv in namen objekta (novogradnja, prizidava, nadzidava, rekonstrukcija, sprememba namembnosti objekta, nadomestna gradnja ali rušitev objekta); številka gradbenega dovoljenja, datum izdaje in naziv organa, ki je izdal dovoljenje, morebitne navedbe sprememb, dopolnil in podaljšanj; naziv in sedež oz. ime, priimek in naslov investitorja; naziv in sedež projektanta, ki je izdelal projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in izdeluje projekt za izvedbo; naziv in sedež izvajalca gradnje in naziv in sedež nadzornika.
     
    V primeru gradnje zahtevnega objekta se poleg prej naštetih podatkov pripiše še naziv in sedež revidenta, ki je opravil revizijo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja ter ime, priimek in naslov koordinatorja za varnost in zdravje pri delu na gradbišču.

    Gradbiščna tabla običajno vsebuje tudi nekaj telefonskih številk oz. kontaktov odgovornih oseb, na katere se lahko inšpektorat, sosedi ali drugi obrnejo v primeru sporov ali z namenom pridobivanja dodatnih informacij. 

    Gradbiščna tabla
    Gradbiščna tabla mora vsebovati vse zakonsko določene podatke.

    3. Kdaj gradbiščna tabla ni potrebna?

    Gradbiščna tabla ni potrebna vedno, je pa potrebno vedno navesti osnovne informacije. Te pa so precej bolj okrnjene. Obstaja namreč nekaj izjem, za katere gradbiščna tabla ni potrebna, saj ni treba posebej označiti gradbišča. To velja v primeru:
    1. če gradnja poteka v lastni režiji 
    2. ko gre za gradbišče enostavnih objektov, za katere je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje.

    Čeprav veljata ta dva primera za izjemi, ko gradbena tabla ni potrebna, pa je vseeno potrebno gradbišče na nek način označiti. Pri označitvi tako zadostuje list formata A4, ki vsebuje pomembne podatke o gradnji. List je potrebno zaščiti pred vremenskimi vplivi s plastičnim ovitkom oz. mapo ter ga pritrditi na vidno mesto ob vstopu na gradbišče. Posameznik lahko po zakonu o graditvi objektov v lastni režiji s pomočjo prijateljev, sorodnikov in ustreznim strokovnim nadzorstvom, gradi le objekte določenih velikosti. Sem spadajo objekti z največ 250 m2 uporabne površine, kot recimo enostanovanjska stavba z kletjo, pritličjem in mansardo. V teh primerih za označitev gradbišča zadostuje list formata A4 in gradbena tabla ni potrebna. 

    POZOR! V primeru da se gradnja po pogodbi prepusti določenemu izvajalcu gradbenega podjetja, je gradbena tabla nujno potrebna, kljub temu da gre v osnovi za identičen objekt!

    4. Gradbiščna tabla - oblika in dimenzije

    Gradbiščna tabla mora po zakonu biti pravokotne oblike, minimalnih velikosti 150 x 100 cm. Izdelana mora biti iz obstojnega materiala, podlaga table mora biti v svetli barvi, pisava obvezno v temni barvi, največkrat v črni. Vsi navedeni podatki morajo biti čitljivi z razdalje najmanj 15 m. Gradbiščna tabla lahko vsebuje logotip investitorja (če gre za podjetje) oz. logotipe izvajalcev, v primeru da velja takšen dogovor med investitorjem in izvajalci. Gradbena tabla se lahko izdela ročno s slikanjem in pisanjem ali s pomočjo računalnika pri grafičnem podjetju. Pomembno je, da oznaka gradbišča (torej gradbena tabla) na gradbišču ostane vse do izdaje uporabnega dovoljenja za objekt, pri čemer ni pomembno, ali je to gradbniščna tabla ali papir formata A4. 

    5. Koliko stane gradbiščna tabla?

    Gradbiščna tabla stane od 65 – 110€, odvisno od števila znakov, podatkov in formata table.
     
    Strokovni članek 21509
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča?

    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča
    9.1
    0

    STUDIO 360, oblikovanje, oglaševanje in arhitekturno projektiranje, d.o.o.


    9.4
    0

    M4M INVEST d.o.o.


    9.3
    0

    BIRO ŽVEPLAN, inženiring, projektiva, nadzor, trgovina in storitve, d.o.o.


    9.1
    0

    BEAM NADZOR d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane