Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Geomehansko poročilo: cena in postopek

    Članek je koristil že 19754+ uporabnikom
    Geomehansko oz. geološko poročilo je potrdilo, iz katerega je razvidna sestava tal in nosilnost terena. Geomehansko poročilo izdela usposobljen strokovnjak-geotehnik, ki po končanem ogledu terena in sondažnem izkopu oceni globino, ki je predvidena, nosilnost temeljnih tal ter druge značilnosti terena. Na podlagi raziskav in podatkov terena lahko projektant gradbenih konstrukcij določi ustrezno temeljenje objekta glede na predvideno obtežbo zaradi gradnje in sočasno predpiše še druge zakonitosti in morebitne ukrepe za varen potek gradnje.
    Strokovni članek 19754
    geomehansko porocilo naslovnica
    Imamo kar 66 izvajalcev za področje Geomehansko poročilo:

    1. Geomehansko poročilo: postopek pridobitve in izdelava

    1.1 V kateri fazi je potrebno geomehansko poročilo?

    Geološko oziroma geomehansko poročilo potrebuje investitor v fazi pridobivanja projektne dokumentacije. Kot že prej omenjeno, vsebuje geološko poročilo podatke o sestavi tal, ki so ključnega pomena za nadaljnje projektiranje objekta. Sem sodijo izračuni temeljev objekta, varovanje gradbene jame, odvod odpadnih voda in podobno. Geološko poročilo se izdela na podlagi terenskega ogleda tako širše kot tudi ožje lokacije, kjer je predvidena gradnja objekta.

    1.2 Raziskave terena

    Da se lahko geomehansko poročilo izvede v skladu s smernicami, je pomembno sodelovanje med investitorjem in geologom, kjer se po skupnem pogovoru pripravi sondažni razkop terena. Ali se razkop opravi na roke ali z mehanizacijo, je odvisno od lokacije in zahtevnosti objekta. Bolj pomembno kot dimenzija razkopa, je pomembna globina sondažnega razkopa, ki je spet odvisna od lokacije in zahtevnosti objekta.
    Če gre za izredno problematično in zahtevno lokacijo, se raziskave tal opravijo s pomočjo vrtanja ali izvedbe testa dinamičnih penetracij in drugih geoloških raziskav.

    1.3 Geomehansko poročilo za pridobitev DGD-ja

    Geološko poročilo se običajno zahteva kot priloga k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) s strani Upravne enote. V nekaterih primerih pa geomehansko poročilo zahteva tudi Agencija RS za okolje (ARSO), ki v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja nastopa kot soglasodajalec.
    Geomehansko poročilo
    Geomehansko poročilo vam lahko v prihodnosti prihrani marsikateri strošek.

    2. Namen geomehanskega poročila

    2.1 Geološko poročilo: sestava tal in nosilnost terena

    Geološko poročilo geologu omogoča, da na podlagi ogleda terena, sondažnih razkopov ter pregleda poročil in ostalih podatkov iz registrov pridobi podatke o sestavi tal in nosilnosti terena ter morebitni prisotnosti podtalnice. Geomehansko poročilo pa je uporabno tudi za lastnika oziroma naročnika storitve. Naročnik pa po drugi strani pridobi vse zahtevane podatke, ki so potrebni za kakovostno izvedbo temeljev in temeljne plošče, ureditev okolice ter ustrezno uporabo materialov.
    Na podlagi geološkega poročila se pridobi informacija, ali je na določenem območju mogoče graditi in ali je zaradi posebnosti tal zahtevana posebna vrsta gradnje (npr. pilotno temeljenje).

    2.2 Geomehansko poročilo na zahtevo upravne enote

    Nekateri investitorji naročijo geološko poročilo zgolj na zahtevo upravne enote v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja. To velja predvsem za območja s podtalnicami, plazovita območja, močvirja in podobno. Veliko število investitorjev se zato odloči za geomehansko poročilo zaradi tega, ker je obvezno. Investitor plača geologu določen znesek, ta pa izdela tipsko geološko poročilo, brez ogleda terena. Geološko poročilo take vrste seveda nima posebne veljave, pa tudi cena za izdelavo tipske vrste geološkega poročila je bistveno manjša od strokovnega geološkega poročila, ki temelji na dejanski raziskavi terena.

    3. Geološko poročilo prihrani stroške

    Pozitivna lastnost geomehanskega poročila je tudi ta, da lahko z njim ogromno prihranimo in ne presežemo količin uporabljenega materiala za nasutje ali pa zaradi morebitnih neugodnih razmer na terenu uporabimo več, kot smo sprva načrtovali in si zamislili. S tem se izognemo tudi kasnejšim morebitnim poškodbam objekta zaradi neustreznega temeljenja. S pomočjo geomehanskega poročila lahko navsezadnje bolj natančno načrtujemo pripravo terena in dobimo realne podatke ter predračune od izvajalcev, ki jih bomo najeli.

    4. Cena za geomehansko poročilo

    Cene geomehanskih poročil se razlikujejo glede na zahtevnost terena, globino izkopa, zahtevnost in velikost objekta, lokacije in podobno. Cena za geomehansko poročilo se začne pri 300 €, v povprečju pa se giba okrog 500 €.
     
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Geoko geološke raziskave, d.o.o.

    Kaj je namen izdelave geomehanskega poročila?

    S pomočjo geomehanskih raziskav se izdela elaborat v katerem so podani izračuni dopustne obremenitve temeljnih tal, na podlagi katerega se projektira velikost in oblika temeljev. Potrebno je določiti posedke, saj se temeljna tla vedno nekoliko posedejo, kar pomeni, da se mora v izračunih upoštevati minimalno in uniformno posedanje (en del objekta se ne sme pogrezniti bolj kot drugi del). S pomočjo geotehničnih raziskav terena se identificira tudi drenažni sistem objekta. Geološko - geotehnični elaborat pa obravnava tudi erozijsko ogroženost terena, možnost ponikanja meteornih vod in predvidi vse ukrepe za preprečevanje plazenja objekta.

    Kakšna je cena geomehanskega poročila?

    V primeru, da gre za enostavni objekt (enodružinska hiša), kjer se v bistvu naredi postopek s pomočjo rovokopača, se cena giblje med 350 in 500 €. Če so tla bolj zahtevna (glinaste plasti prežete s podzemno vodo) so potrebne tudi laboratorijske analize preiskovanih kamnin. V primeru zahtevnih gradenj – šole, trgovine, hale,…pa je potrebna izdelava projektne dokumentacije za izvedbo geotehničnih raziskav. Delo se opravi z globokimi vrtinami, s katerimi je potrebno raziskati kamnine globje pod nivojem predvidenih temeljev. Cena takega poročila lahko doseže vrednost tudi 10.000 €.
    g. Josip, Geoko geološke raziskave d.o.o.

    Strokovni članek 19754
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geomehansko poročilo?

    Imamo kar 66 izvajalcev za področje Geomehansko poročilo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 66 izvajalcev za področje Geomehansko poročilo
    8.9
    0

    STUDIO 360, oblikovanje, oglaševanje in arhitekturno projektiranje, d.o.o.


    10
    1

    GP BEZJAK d. o. o.


    10
    78

    GHC-Projekt d.o.o.


    8.9
    3

    GEOSTRATA, geotehnika in inženiring, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane