Za področje

    Energetska izkaznica

    Članek je koristil že 2916+ uporabnikom
    Energetska izkaznica je javno dostopna listina, ki vsebuje podatke o energetski učinkovitosti stavbe in priporočila za povečanje energetske učinkovitosti. Uvedba energetske izkaznice stavbe je poslednji korak prenosa EU in njene direktive o energetski učinkovitosti stavb nasploh. Osnovni namen energetske izkaznice je prikaz specifičnih informacij o energetski učinkovitosti določenega objekta, med drugim so na njej navedeni tudi podatki o pričakovanih stroških za energijo ter stroškovno upravičenih naložbah, s pomočjo katerih bi se lahko izboljšala energetska učinkovitost stavbe in njenih notranjih sistemov.
    Strokovni članek 2916
    Objekti so glede na letno potrebno toploto za ogrevanje razvrščeni v energetske razrede
    Imamo kar 92 izvajalcev za področje Energetska izkaznica:

    1. Vrste energetskih izkaznic

    1.1 Računska energetska izkaznica

    Podatki računske energetske izkaznice se določijo na podlagi izračunanih energijskih kazalnikov rabe energije stavb. Postopek računanja za izdelavo energetske izkaznice se uporablja za vse vrste novogradenj, pri celotni obnovi objektov in pri že obstoječih stanovanjskih stavbah, ki so v glavnem namenjene za najem ali prodajo.
     
    Pri računskem postopku se med drugim upoštevajo lastnosti stavbnega pohištva, sestava zunanjih zidov, tal in stropa, vrsta ter način ogrevanja in hlajenja, priprava tople sanitarne vode in razsvetljava. Na podlagi računske metode se določi potrebna toplota za ogrevanje in hlajenje ter potrebna dovedena energija za normalno delovanje objekta.
     
    Na računski energetski izkaznici je prikaz treh vidikov energijske učinkovitosti. Prvi vidik je potrebna toplota za ogrevanje stavbe na letni ravni, sledi letna potrebna dovedena energija za delovanje stavbe in emisije CO2 v ozračje, ki nastajajo zaradi delovanja stavbe in so merjene prav tako na letni ravni.

    1.2 Merjena energetska izkaznica

    Merjena energetska izkaznica se določi na podlagi meritev rabe energije. Meritveni postopek se uporablja za obstoječe nestanovanjske stavbe, med katere sodijo zdravstveni domovi, šole, kulturni domovi, stavbe javne uprave in podobno.
     
    Merjeno energetsko izkaznico izdelajo na podlagi dejansko izmerjenih vrednosti porabe energije za zadnja tri zaključena koledarska leta. Če podatki za zadnja tri leta niso na voljo, se uporabijo izmerjeni podatki za zadnji dve ali eno zaključno koledarsko leto pred izdelavo energetske izkaznice. Izmerjeni podatki se pridobijo iz računov porabljene energije ali z energetskim pregledom objekta.
     
    Na merjeni energetski izkaznici je prav tako prikaz treh vidikov energijske učinkovitosti. Prvi podatek je letna raba energije, ki je namenjena za pretvorbo v toploto, sledita letna raba električne energije in letne emisije CO2 v ozračje, ki so posledica delovanja stavbe.

    2. Energetski razredi

    Na vsaki energetski izkaznici je opredeljena točna razvrstitev določenega objekta v razred energetske učinkovitosti. Pri tem se upošteva letna potrebna toplota za ogrevanje stavbe, merjena na enoto uporabne površine stavbe (kWh/m2a). Energetski razredi so med posameznimi državami članicami EU zelo različno določeni, enako velja tudi za robne pogoje računa. Neposredna primerjava razredov med državami EU zato ni mogoča. Razreda A in B se nanašata na pasivne oz. nizkoenergijske hiše, katerih letna potrebna toplota za ogrevanje se giblje med 15-35 kWh/m2a.

    3. Kdaj potrebujemo energetsko izkaznico?

    Energetska izkaznica stavbe je obvezna pri novih stavbah, prodaji, oddaji v najem za minimalno obdobje 1 leta in za stavbe z minimalno uporabno površino 500 m2, v katerih je javna uprava oz. se v njih izvajajo javne storitve za večje število ljudi.

    3.1 Energetska izkaznica za novogradnjo

    Energetska izkaznica je pri novograjenih stavbah obvezna priloga projekta izvedenih del (PID). Energetsko izkaznico morajo po zakonu in določilih Energetskega zakona pridobiti vse novograjene stavbe. Poseben primer so javne stavbe (šole, zdravstvene ustanove, stavbe občinske in državne uprave), katere morajo podatke energetskih izkaznic predstaviti širši javnosti.

    3.2 Energetska izkaznica za obstoječo zgradbo

    Energetsko izkaznico morajo po določilih Energetskega zakona pridobiti vse obstoječe stavbe, v primeru prodaje ali oddaje v najem. Vse javne stavbe morajo svoje energetske izkaznice predstaviti tudi javnosti. Posebne zahteve veljajo za večstanovanjske stavbe. Če so le-te bile zgrajene pred letom 1980, so morale najkasneje do leta 2015 pridobiti energetsko izkaznico, vse tiste večstanovanjske stavbe, zgrajene po letu 1980, pa morajo energetsko izkaznico pridobiti najkasneje do leta 2030.

    3.3 Energetska izkaznica zajavno stavbo

    Med javne stavbe, ki potrebujejo energetsko izkaznico, sodijo stavbe javne uprave, stavbe za kulturo in razvedrilo, stavbe za izobraževanje in znanstvenoraziskovalno delo in stavbe za zdravstveno oskrbo.

    3.4 Stavbe, za katere ne potrebujemo energetske izkaznice

    Med stavbe, za katere ne potrebujemo energetske izkaznice, prištevamo obstoječe stavbe pri oddaji v najem za obdobje krajše od 1 leta, stavbe za obredne in verske namene, stavbe s spomeniškovarstveno zaščito, začasne stavbe s predvidenim časom uporabe do največ 2 leti, industrijske stavbe, delavnice in nestanovanjske kmetijske stavbe, stanovanjske stavbe, namenjene za uporabo krajšo od 4 mesecev na leto, stavbe ali dele stavb z maksimalno uporabno tlorisno površino 50 m2, zaklonišča ter stavbe ali dele stavb, ki so v postopku izvršbe ali stečaja.

    3. Kje naročiti energetsko izkaznico?

    Energetsko izkaznico mora izdelati za to usposobljen neodvisni strokovnjak za izdelavo energetskih izkaznic z državno licenco, izda pa jih pooblaščena pravna ali fizična oseba. Register, kjer so navedeni izdelovalci in izdajatelji energetskih izkaznic, je v rokah Ministrstva za infrastrukturo in prostor.
     
    Lastnik stavbe posreduje podatke preko elektronske pošte ali telefona. Podatki vsebujejo naslov, uporabna površine stavbe, leto gradnje, namen stavbe (novogradnja, najem, prodaja), projektna dokumentacija, ki je na voljo (PGD, PZI, PID) ter kontaktne podatke lastnika stavbe.
     
    Ko je ponudba potrjena, se izpolni obrazec za naročila, kateri se podpisani posreduje nazaj preko elektronske pošte, faksa ali po pošti na določen naslov. Pooblaščeni izdajalec mora opraviti še ogled stavbe, na podlagi katerega se potem dokončno izdela energetska izkaznica, ki se jo pošlje na naslov lastnika stavbe.

    4. Energetska izkaznica - cena izdelave

    Cene izdelave energetskih izkaznic se med seboj zelo razlikujejo. Razlika v ceni se ne nanaša izključno na kakovost izdelane izkaznica, ampak je pomembna tudi usposobljenost ponudnika za izračun in izdelavo energetske izkaznice.
     
    Dejavniki, ki vplivajo na ceno energetske izkaznice so velikost objekta, popolnost predane projektne dokumentacije, lokacija stavbe, zahtevnost objekta in metoda izračuna (računska ali merjena).
     
    Cena energetske izkaznice za stanovanjsko enoto (stanovanje v bloku) se giblje okrog 150€. Cena velja za skupno uporabno površino do 100 m2. Cena energetske izkaznice za enodružinsko hišo, za skupno uporabno površino do 200 m2, je okrog 250€. Cena energetske izkaznice za poslovne in javne stavbe, kjer je upoštevana skupna uporabna površina do 500 m2, pa je približno 480€.
     
    *Opomba: v ceno ni zajet DDV!
     
    Primer merjene energetske izkaznice
    Primer merjene energetske izkaznice


    Strokovni članek 2916
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Energetska izkaznica?

    Imamo kar 92 izvajalcev za področje Energetska izkaznica:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 92 izvajalcev za področje Energetska izkaznica
    8.9
    0

    Uren d.o.o.


    8.9
    1

    ARCH IDEA d.o.o.


    9.9
    15

    Nesting, nepremičninske storitve, Tomaž Šoštarič s.p.


    9.8
    45

    Izdelava energetskih izkaznic in cenitev nepremičnin, Aleš Kelhar s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane