Za področje

    Projekt izvedenih del (PID)

    Članek je koristil že 12384+ uporabnikom
    Projekt izvedenih del (PID) je projekt za izvedbo, dopolnjen s prikazom vseh morebitnih sprememb in odstopanj dejansko izvedenih del od stanja, kot je to bilo predvideno s projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in izdanim gradbenim dovoljenjem.
    Strokovni članek 12384
    pid naslovna
    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

    1. Kaj je projekt izvedenih del (PID)?

    1.1 PID zagotavlja dokumentacijo sprememb med gradnjo

    Projekt izvedenih del ali krajše kar PID je sestavni del projektne dokumentacije hiše. Gre za dokumentacijo z izrisom dejanskega stanja hiše po zaključku gradnje. Zakaj je tak načrt pomemben? Med gradnjo lahko pogosto pride do odstopanj, v prvi vrsti zaradi nenatančne izvedbe, v drugi vrsti pa zaradi spontanih sprememb, do katerih je prišlo med gradnjo. Ta proces je neizogiben, saj je gradnja organski proces, kjer izvajalci vsak dan naletijo na nove težave in jih poskušajo skupaj s projektanti, gradbenim nadzornikom in vodjo gradbišča rešiti karseda elegantno, enostavno, hitro in cenovno učinkovito. To pogosto pomeni, da se določeni detajli ali napeljave izvedejo drugače, kot to predvideva projekt za izvedbo (PZI).

    PID zagotavlja, da so vse spremembe, ki se morajo med gradnjo obvezno beležiti in vrisati, po zaključku gradnje vrisane v enoten načrt.

    1.2 Katere podatke vsebuje PID?

    Projekt izvedenih del ne vsebuje samo sprememb, ki so se zgodile med gradnjo. Gre za celoviti načrt končnega stanja hiše po izgradnji. Načrt vsebuje izris vseh inštalacij (strojnih, elektro in vodovodnih), konstrukcije in konstrukcijskih detajlov, kanalizacijskih in drugih vodov ... Skratka vse tehnične dele, iz katerih je sestavljena hiša. Pri tem je zelo pomembno, da so vse pozicije vrisane čim bolj natančno.

    1.3 Konkreten primer uporabnosti PID-a

    Poglejmo si še konkreten primer, v katerem pride projekt izvedenih del (PID) še kako prav. Recimo, da želite nekaj let po vselitvi montirati klimatsko napravo. Notranja in zunanja enota klimatske naprave sta povezani s cevmi, ki običajno potekajo skrite v steni. Brez natančnega PID načrta bi bilo cevi skoraj nemogoče skriti v steno, saj bi obstajala nevarnost, da bo izvajalec preluknjal obstoječe inštalacije v steni. Projekt izvedenih del omogoča, da do tega ne pride, saj so pozicije vseh inštalacij (elektroinštalacije, vodovodne inštalacije, morebitni razvodi za gretje ipd.) natančno vrisane v PID načrtu.

    2. Ali je PID obvezen?

    2.1 PID in uporabno dovoljenje

    Namen PID-a je pridobitev gradbenega dovoljenja, kar pomeni, da gre za obvezno dokumentacijo, če želimo pridobiti gradbeno dovoljenje.

    2.2 Kaj, če se med gradnjo ni nič spremenilo?

    To se zgodi zelo redko, a vsekakor je mogoče tudi to. Da med gradnjo ni prišlo do sprememb, pomeni, da je projekt izvedenih del vsebinsko popolnoma enak projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja, s podano pisno izjavo projektanta in nadzornika ter odgovornega vodje projekta in odgovornega nadzornika o enakosti. Če med izvajanjem gradbenih del ni prišlo do nobenih odstopanj od DGD (dokumentacije za gradbeno dovoljenje) in PZI (projektom za izvedbo), PID ni treba izdelati. Kot projekt izvedenih del velja kar PZI načrt (projekt z izvedbo).

    Uradno za pridobitev uporabnega dovoljenja torej še vedno potrebujemo PID, a ga v tem primeru nadomesti obstoječi PZI.
    Projekt za izvedbo
    Projekt za izvedbo je nujen, če je med gradnjo prišlo do odstopanj od PZI in DGD načrta.

    3. Vsebina projekta izvedenih del

    Projekt izvedenih del vsebuje prikaz in dokumente o vseh morebitnih spremembah in odstopanj izvedenih del od stanja, kot je bilo prej predvideno.

    3.1 PID vodilna mapa

    Vodilna mapa projekta izvedenih del vsebuje naslednje elemente:

    • podatke o projektu ter udeležencih gradnje
    • podatke o projektantih, ki so izdelali projekt
    • izjavo vodje PID in odgovornega nadzornika
    • projektno poročilo
    • Energetsko izkaznico stavbe in izkaz požarne varnosti

    Če med gradnjo ni prišlo do odstopanj, izdelava vodilne mape ni potrebna. V tem primeru se podpiše le izjava, omenjena v točki 2.2.

    3.2 Načrti PID

    • tehnično poročilo, v katerem se opišejo odstopanja od DGD
    • posamezni PID načrti se lahko izdelajo povsem na novo ali pa se obstoječi PZI načrti dopolnijo s spremembami, nastalimi med procesom gradnje. Slednji pristop je mogoče le, če odstopanj ni pretirano veliko.

    4. Kdo izdela PID?

    Projekt izvedenih del predloži investitor vlogi za izdajo uporabnega dovoljenja, ki jo vloži pri upravnem organu običajno mesec dni pred predvidenim tehničnim pregledom objekta. Projekt izvedenih del se seveda izdela le, če je v času gradnje prišlo do odstopanj in sprememb pri gradnji objekta v odnosu do načrtov, ki so bili predvideni v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in projektu za izvedbo (PZI). Za izdelavo projekta izvedenih del je zadolžen glavni vodja gradbenega projekta, ki ureja celotno projektno dokumentacijo od idejne zasnove naprej.
     
     
     
    Strokovni članek 12384
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Projektiranje, projektant?

    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant
    8.9
    4

    Primož Lavrič s.p.


    10
    17

    Prodom biro d.o.o.


    8.8
    0

    Biro 33, Doris Arnuš s.p.


    8.8
    0

    RC PLAN M, podjetje za projektiranje in inženiring, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane