Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD)

    Članek je koristil že 4617+ uporabnikom
    Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja spada pod II. fazo procesa graditve objekta, in sicer v fazo projektiranja. Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja je projektna dokumentacija, definirana kot urejen sestav načrtov in ustreznih elaboratov, ki pristojnemu organu omogoča presojo vseh okoliščin za izdajo gradbenega dovoljenja.
    Strokovni članek 4617
    Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja spada v II. fazo procesa graditve objekta
    Imamo kar 523 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

    1. VSEBINA PROJEKTA ZA PRIDOBITEV GRADBENEGA DOVOLJENJA
    Vsebina projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja je obširnejša od vsebine idejnega projekta. Osnovna sestavina PGD je vodilna mapa, ki vsebuje veliko različnih podatkov, izkazov, kopij in načrtov.

    Vodilna mapa
    Vodilna mapa vsebuje izjavo odgovornega vodje projekta, povzetek revizijskega poročila (v primeru, da je revizija predpisana), lokacijske podatke, izkaze, kot so požarna varnost, izkaz energijskih karakteristik prezračevanja, izkaz toplotnih karakteristik stavbe, kopije pridobljenih soglasij ter soglasij za priključitev in nazadnje še načrte ter druge elaborate.

    Lokacijski podatki
    Lokacijski podatki so grafični prikazi, ki služijo za prikaz lege, velikosti in oblike zemljiških parcel, prikaz gradbenih linij, če so le-te določene v prostorskem aktu, prikaz lege objekta na zemljišču z razvidnimi osnovnimi gabariti in odmiki, prikaz območja za določitev strank, prikaz priključkov na infrastrukturo z opredeljenim mestom priključitve na objektu ter seznamom zemljiških parcel, preko katerih priključki potekajo, prikaz prometne ureditve, prikaz zunanje ureditve, opis pričakovanih vplivov objekta na neposredno okolico in prikaz območja gradbišča. Vsebina in podrobnosti lokacijskih podatkov se razlikujejo glede na vrsto gradnje.

    Soglasja oz. soglasja za priključitev
    Soglasja so pomembne del vodilne mape projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pri tem je od vrste gradbenega objekta, območja in načina prostorskega urejanja in pridobljenih projektnih pogojev oz. soglasij na projektne pogoje odvisno, katera soglasja k projektni dokumentaciji je potrebno oskrbeti za pridobitev gradbenega dovoljenja. Vloge za soglasja vlaga investitor ali običajno po njegovem pooblastilu projektant.
    Soglasodajalci in soglasja na projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki so običajna pri gradnji stavb se delijo na soglasja za komunalne priključke (vodovod, kanalizacija, javna razsvetljava, telekomunikacije), soglasja za odvzem energije (elektrika, plinovod, toplovod), soglasje za priključitev elektrike, soglasja za prometne priključke in občinske javne ceste, javne prometne površine ter sanitarno soglasje. Našteta soglasja spadajo pod občinske organe oz. nosilce javnih gospodarskih služb.

    Soglasja, ki so v javnem interesu (varstvo okolja, voda, kulturne dediščine), so pod okriljem državnih organov oz. ministrstev. Med te vrste soglasij prištevamo kulturno varstveno soglasje, naravovarstveno soglasje, vodno soglasje, požarno soglasje in sanitarno soglasje.

    Načrti
    Pomembno vsebino projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja sestavljajo načrti. PGD mora za gradnjo vsebovati zlasti naslednje načrte in pripadajoče risbe, med katere sodijo načrti arhitekture (tloris temeljev, tlorisi vseh etaž, risba strehe, dva pravokotna prereza, fasade), načrt krajinske arhitekture (tloris ureditve zemljišča), načrt gradbenih konstrukcij (pozicije in mere konstrukcijskih elementov), načrt električnih instalacij in opreme, načrt strojnih instalacij in opreme (cevi, prezračevanja in klimatske naprave), načrt telekomunikacij, tehnološki načrti in načrt izkopov.

    Vsi načrti morajo biti izdelani v ustreznem merilu (praviloma 1:100) ter opremljeni z izjavo odgovornega vodje projekta.

    Elaborati
    Med elaborate projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo stavb sodijo geodetski načrt, študija požarne varnosti oz. zasnova požarne varnosti, načrt gospodarjenja z gradbenimi odpadki, elaborat gradbene fizike, elaborat gradbene akustike in drugi elaborati, kot je to zahtevano z ustreznimi predpisi.

    2. IZDELAVA PROJEKTA ZA PRIDOBITEV GRADBENEGA DOVOLJENJA
    Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja je del projektne dokumentacije in spada v fazo projektiranja, ki je II. faza procesa graditve objekta. PGD izdela odgovorni vodja gradbenega projekta – projektant oz. inženir arhitekture ali za to usposobljeno projektantsko podjetje, na podlagi gradbenih predpisov. Odgovornega vodjo gradbenega projekta imenuje investitor že v fazi zasnove gradbenega objekta in je zadolžen za celotno projektno dokumentacijo od idejne zasnove naprej.

    Strokovni članek 4617
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Projektiranje, projektant?

    Imamo kar 523 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 523 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant
    10
    1

    ML arhitektura, Maja Laurence - arhitektka


    9.1
    0

    DIA projektiranje in inženiring, d.o.o.


    9.1
    0

    Z-PROJEKT, GRADBENI INŽENIRING, MATEJ ZADNIK S.P.


    8.6
    0

    AIR projektiranje d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane