Za področje

    Uporabno dovoljenje

    Članek je koristil že 20310+ uporabnikom
    Pridobljeno ustrezno uporabno dovoljenje je pogoj za začetek uporabe objekta, ki je bil zgrajen na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Uporabno dovoljenje je pravzaprav odločba, na podlagi katerega upravni organ dovoli oz. potrdi začetek uporabe objekta.
    Strokovni članek 20310
    Pridobljeno ustrezno uporabno dovoljenje je pogoj za začetek uporabe in zanesljivosti objekta
    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

    1. UPORABNO DOVOLJENJE ZA HIŠO

    Uporabno dovoljenje izda pristojni upravni organ za gradbene zadeve, po končanem tehničnem pregledu objekta. V primeru, da iz dokazil o zanesljivosti objekta ni jasno razvidna uporaba objekta in njegovo vzdrževanje v skladu s predpisi, ki zagotavljajo varnost in zdravje, se uporabno dovoljenje ne izda.
     
    Če investitor zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja, poleg geodetskega načrta, v katerem je razvidno novo stanje zemljišča, priloži tudi izjavo projektanta in nadzornika, se uporabno dovoljenje za stavbo, zgrajeno na podlagi gradbenega dovoljenja, lahko izda brez vnaprej opravljenega tehničnega pregleda.
     

    2. SPREMEMBA NAMEMBNOSTI OBJEKTA

    V primeru spremembe namembnosti objekta iz stanovanjske rabe v poslovno rabo ali obratno, je uporabno dovoljenje pred začetkom uporabe objekta nepotrebno. Pogoj za to je tudi dejstvo, da pri spremembi namembnosti rabe objekta ni bil spremenjen njegov zunanji videz.
     

    3. TEMELJNI SESTAV UPORABNEGA DOVOLJENJA

    Uporabno dovoljenje je sestavljeno iz treh delov. Prvi del zajema vodilna mapa, kjer so zbrani podatki o objektu, izjava o zanesljivosti objekta in dokazila o zanesljivosti objekta. Sledi vodilna mapa izvedenih del, ki vsebuje podatke o vseh udeležencih gradnje objekta in povzetek temeljnih podatkov iz projekta izvedenih del. Zadnji, tretji del uporabnega dovoljenja, je geodetski načrt, ki prikazuje novo stanje zemljišča.
     

    4. VPIS PROJEKTA V URADNO EVIDENCO

    Investitor mora najpozneje v 15 dneh, pod dnevu pravnomočnosti uporabnega dovoljenja, pri projektantu oz. geodetskem podjetju naročiti projekt za vpis v uradno evidenco. Če je gradnja namenjena za trg, pa mora investitor nemudoma po prevzemu takšnega projekta poskrbeti za njegov vpis v zemljiški kataster oz. v kataster stavb.
     

    5. UPORABNO DOVOLJENJE CENA

    Cena za uporabno dovoljenje je različna, odvisna je od vrste in zahtevnosti objekta. Uporabno dovoljenje se pridobiva znotraj postopka DGD za pridobivanje gradbenega dovoljenja, in se navadno ne zaračuna posebej. Če potrebujete uporabno dovoljenje za hišo, bo potrebno narediti tudi PID, kar vas bo stalo okrog 700 - 1000 EUR.
     
    Strokovni članek 20310
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Projektiranje, projektant?

    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant
    8.9
    3

    BS geostat, konstrukcijske in geotehnične rešitve, d.o.o.


    8.9
    0

    Arhitekta studio Nataša Hladnik Oblak s.p.


    8.9
    3

    Arhitekturno projektiranje in oblikovanje, Jan Pintar s.p.


    10
    2

    MEGA-VIZIJA, Slavko MOHARIČ s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane