Za področje

  Gradbeno dovoljenje

  Članek je koristil že 4199+ uporabnikom
  Vsaka gradnja, rekonstrukcija objekta, nadomestna gradnja ali odstranitev objekta se lahko pričnejo šele takrat, ko pridobimo pravnomočno gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje je odločba, s pomočjo katere pristojni upravni organ, na podlagi ugotovitev, da je nameravana gradnja v skladu z izvedbenimi prostorskimi akti ter da bo zgrajeni objekt izpolnjeval bistvene zahteve, dovoli gradnjo in predpiše konkretne pogoje, ki jih je med gradnjo potrebno upoštevati.
  Strokovni članek 4199
  Pravnomočno gradbeno dovoljenje je osnova za vsako gradnjo, rekonstrukcijo ali rušitev objekta
  Imamo kar 521 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

  1. NAMEN GRADBENEGA DOVOLJENJA
  Gradbeno dovoljenje izkazuje, da se na določenem območju dovoli gradnja, rekonstrukcija, nadomestna gradnja ali odstranitev objekta. Brez gradbenega dovoljenja je pričetek izvajanja del prepovedan.

  Navedeni predpis pa izjemoma ne velja v primeru, ko gre za gradnjo enostavnega objekta. Za enostavni objekt ni potrebno pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje, če je na voljo lokacijska informacija, ki potrjuje, da je gradnja v skladu z izvedbenim prostorskim aktom ter da je velikost, način gradnje, raba in odmik od sosednjih zemljišč v skladu z zakonom in vsemi predpisi. Za enostavni objekt, ki ga izvajalec postavi na objekt javne gospodarske infrastrukture ter je namenjen izvajanju gospodarske javne službe, pa ni potrebno ne pravnomočno gradbeno dovoljenje, kot tudi ne lokacijska informacija.

  2. ZAHTEVA ZA IZDAJO GRADBENEGA DOVOLJENJA
  Zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja vložimo pri pristojni upravni enoti tiste občine, v kateri leži zemljišče. Vlogi za izdajo gradbenega dovoljenja se priloži dokazilo o lastništvu, lokacijska informacija, projekt gradbene dokumentacije, potrdilo o plačanih stroških za opremljanje stavbnega zemljišča, potrdilo o plačani odškodnini za spremembo namembnosti zemljišča, potrdilo o nosilnosti tal ter soglasja, katera se izdajo po predložitvi vseh dokazil o plačanih prispevkih. Sem spadajo kanalizacijsko in vodovodno soglasje, komunalno soglasje, energetsko soglasje, soglasje elektro podjetja, soglasje Telekoma, soglasje javne razsvetljave in druga soglasja.

  3. IZDAJA GRADBENEGA DOVOLJENJA
  Za izdajo gradbenega dovoljenja je zadolžena pristojna upravna enota, na območju kjer leži nepremičnina in na kateri se uveljavlja gradbena pravica. Gradbeno dovoljenje se izda za celoten objekt ali njegov določen del, ki pomeni tehnično in funkcionalno celoto in se ga zato da uporabljati kot samostojnega. Seveda je možna izdaja gradbenega dovoljenja za izvedbo posameznih del na objektu v primeru, ko gre za gradnjo objekta, ki sodi med gospodarsko javno infrastrukturo.

  4. VELJAVNOST GRADBENEGA DOVOLJENJA
  Kot vsako dovoljenje in drugi dokumenti, ima tudi gradbeno dovoljenje svoj rok uporabnosti. Gradbeno dovoljenje preneha veljati v primeru, ko investitor ne prične z gradnjo zaradi različnih razlogov. Če gre za zahtevni objekt preneha veljavnost gradbenega dovoljenja v treh letih po pravnomočnosti, v primeru manj zahtevnega objekta v roku dveh let po pravnomočnosti in v primeru enostavnega objekta v roku enega leta po pravnomočnosti. Pristojni upravni organ, ki je zadolžen za izdajo gradbenega dovoljenja, lahko na zahtevo stranke podaljša njegovo veljavnost za največ dve leti. Veljavnost gradbenega dovoljenja se podaljša z odločbo, ki je izdana v skrajšanem postopku s strani pristojnega upravnega organa.

  Strokovni članek 4199
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Projektiranje, projektant?

  Imamo kar 521 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Imamo kar 521 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant
  9
  0

  Kovi Inženirng in storitve d.o.o.


  9.4
  0

  ENERSON, energetske storitve, projektiranje in upravljanje, d.o.o.


  9.3
  0

  Arhitekta studio Nataša Hladnik Oblak s.p.


  10
  2

  Primaforma d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane