Za področje

    Projektiranje gradbenih objektov

    Članek je koristil že 3265+ uporabnikom
    Projektiranje gradbenih objektov je druga faza procesa graditve objektov. Prične se po izdelanem in potrjenem investicijskem programu. V ta namen sklene investitor pisno pogodbo s projektantom, ki je lahko pravna oseba (projektivna podjetja) ali fizična oseba (samostojni podjetnik) in je registrirana za opravljanje storitev projektiranja pri pristojni zbornici. Če investitor izpolnjuje pogoje za projektanta, lahko izdela projektno dokumentacijo sam.
    Strokovni članek 3265
    Projektiranje se prične po potrjenem in izdelanem investicijskem programu
    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

    Izdelava projektne dokumentacije
    Investitor izroči izbranemu projektantu, za potrebe izdelave projektne dokumentacije, investicijski program z vsemi prilogami. Pogosto izroči investitor projektantu tudi projektno nalogo, ki predstavlja sistematično urejen zbir tekstualnega in slikovnega gradiva ter drugih potrebnih besedil v obliki investitorjevih zahtev in usmeritev, kako naj projektant izdela projektno dokumentacijo. Investitor lahko projektno nalogo pripravi tudi samostojno, brez izdelave investicijskega programa, glede na zahtevnost gradnje.

    Imenovanje projektantov in izdelava posameznih načrtov
    Odgovorni projektant za potrebe izdelave projektne dokumentacije imenuje projektante in odgovorne projektante posameznih načrtov, ki določijo lokacijske, funkcionalne, tehnične in oblikovne značilnosti predvidene gradnje. Odgovorni projektant mora imeti univerzitetno izobrazbo ustrezne smeri z najmanj pet let delovnih izkušenj oz. visoko strokovno izobrazbo in najmanj sedem let delovnih izkušenj. Pri izdelavi posameznih načrtov morajo projektanti zagotoviti skladnost z veljavnim prostorskim redom in prostorskimi akti za zemljiško parcelo, kjer je predvidena gradnja. Pri tem morajo upoštevati zahteve investitorja iz izročene dokumentacije investitorja (projektna naloga) ter pogoje in soglasja pristojnih soglasodajalcev.

    Zanesljivost gradbenega objekta
    S projektno dokumentacijo mora biti zagotovljena tudi zanesljivost in evenditiranost gradbenega objekta. Odgovorni projektant zagotovi zanesljivost z izpolnjevanjem ene, več ali vseh bistvenih zahtev, ki jih določajo gradbeni predpisi, tehnične smernice ter standardi.

    Usklajenost načrtov in roki za izdelavo projektne dokumentacije
    Za medsebojno usklajenost vseh načrtov projekta in popolnost projekta ter za roke izdelave projektne dokumentacije skrbi odgovorni vodja projekta, ki ga imenuje investitor izmed vseh odgovornih projektantov. Ta v času gradnje gradbenega objekta izvaja tudi projektantski nadzor glede skladnosti gradnje s projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pri tem je običajno ločiti odgovornega vodjo projekta od vodje gradbenega projekta (arhitekt), ki ga imenuje investitor in je imenovan že v fazi zasnove gradbenega objekta.

    Revizija projektne dokumentacije
    Za zahtevne objekte, če je tako predpisano, mora investitor poskrbeti tudi za revizijo projektne dokumentacije. Z revizijo projektne dokumentacije se preveri, ali je z izdelanimi načrti tehničnih rešitev dokazano izpolnjevanje bistvenih zahtev gradbenega objekta. Revizijo projektne dokumentacije lahko opravi odgovorni revident, ki ima z zakonom predpisane pogoje za odgovornega projektanta ustrezne stroke in opravljen dopolnilni izpit za revidiranje ter hkrati ni projektant, izvajalec ali nadzornik obravnavanega gradbenega objekta.

    Kaj mora upoštevati projektant pri izdelavi projektne dokumentacije?
    Projektant mora pri izdelavi projektne dokumentacije upoštevati vrsto različnih stvari, med katere spadajo določbe zakona o graditvi objektov, določbe prostorskih aktov, pogoji investicijskega programa, projektni pogoji pristojnih soglasodajalcev, veljavni standardi, gradbeni predpisi, ki veljajo za posamezno vrsto objektov, ukrepi za varstvo zdravja, varstvo ljudi in premoženja, varnost in zdravje pri delu, varstvo pred požarom in varstvo okolja in ukrepi za minimalno porabo energije, smotrne tehnične rešitve, realni stroški pripravljalnih del na gradbišču, splošna gradbena dela, instalacije pri gradnjah in zaključnih gradbenih delih, ukrepi, ki imajo pomen za obrambo, potrebni ukrepi za zaščito ter reševanje ob naravnih in drugih nesrečah, rezultati predhodne preveritve zanesljivosti obstoječih delov objekta, nosilnost in stabilnost temeljnih tal, uporaba že vgrajenih gradbenih proizvodov pri rekonstrukciji objektov in druge podobne stvari.

    Klasifikacija gradbenega objekta
    Pomembno je tudi, da projektant klasificira zasnovan gradbeni objekt kot zahteven, manj zahteven, nezahteven ali enostaven objekt, kot to podrobno opredeljujejo merila, določena z Uredbo o vrstah objektov glede na zahtevnost ter Zakon o graditvi objektov. Iz naslova proučitve posameznega projekta projektant v skladu s to uredbo določi, kakšne vrste dovoljenja bo potrebno pridobiti za gradnjo objekta. Projektant mora upoštevati tudi Uredbo o enotni klasifikaciji vrste objektov in o določitvi objektov državnega pomena, ki se opredeljuje s šiframi CC-SI ter slednjo v projektu, ki je predmet obdelave, tudi določiti.

    Strokovni članek 3265
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Projektiranje, projektant?

    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant
    8.9
    0

    RIBA ARHITEKTI d.o.o.


    8.8
    0

    Biro 33, Doris Arnuš s.p.


    8.9
    1

    Sokpro, projektiranje, gradbeništvo in svetovanje d. o. o.


    8.9
    0

    Biro Biro d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane