Za področje

    Sodni izvedenec gradbene stroke

    Članek je koristil že 12125+ uporabnikom
    Sodni izvedenec na področju gradbeništva je fizična oseba, ki ustreza zahtevanim pogojem in dela pod okriljem ministrstva za pravosodje. Sodni izvedenec gradbene stroke mora imeti opravljen izpit za sodnega izvedenca. Izpit se opravlja pred komisijo, ki jo določi ministrstvo za pravosodje.
    Strokovni članek 12125
    nadzor gradnje poslovne stavbe
    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin:

    1. NA KATERIH PODROČJIH GRADBENIŠTVA DELUJE SODNI IZVEDENEC?

    Sodni izvedenec v praksi ne pokriva vseh področij gradbeništva, saj velja da je strokovnjak na svojem določenem področju. Tako recimo obstaja sodni izvedenec za statiko, sodni izvedenec za mostove in nizke gradnje, spet drugi je strokovnjak na področju betonskih konstrukcij, prednapetih betonskih konstrukcij, streh in ostalih področjih kot so zaključna dela. Sodni izvedenec zaključnih del v gradbeništvu se tako ukvarja s talnimi oblogami, stenskimi oblogami, ometi, fasadami, izvedbo toplotnih izolacij in hidroizolacij objekta, okni, vrati in zunanjo ureditvijo okolice hiše.

    2. NALOGE SODNEGA IZVEDENCA

    Naloga sodnih izvedencev na področju gradbeništva je, da ob meritvah in pridobljenemu znanju odgovarjajo na vprašanja o kvaliteti in poteku gradnje ter odkrivajo vzroke za pomanjkljivosti, ki so postale glavni razlog spora na sodišču. Sodni izvedenec pri ugotavljanju in ocenjevanju uporablja različne merilne instrumente kot so vodna tehtnica, meter, ultrazvok, poslužuje pa se prav tako dela v laboratoriju, kjer s preizkusi ugotavlja tlačno trdnost betona.
     
    Sodni izvedenec gradbene stroke izdeluje izvedeniška mnenja s področja visokih gradenj, kjer analizira napake in slabo izvedena zaključna dela, ugotavlja napake na nosilnih konstrukcijah in opravlja izvedeniška mnenja pri sporih med strankami. Sodni izvedenec s svojim delom izvajalcu bistveno olajša dokazovanje o kvaliteti izvedenih del. Sodni izvedenec sodeluje tudi pri nesrečah na gradbiščih ali na objektih ter pri morebitnih kaznivih dejanjih poškodovanja objekta ali dela objekta.
     
    nadzor prenove starejše hiše.jpg

    3. SODNI CENILEC NEPREMIČNIN - PRIMER

    Za konec smo vključili še primer posredovanja sodnega izvedenca, kjer je fasader stranki naredil fasado. Problem je, da stranka ne priznava izmer fasaderja in ugovarja kvaliteti izvedenih del tako, da želi znižanje cene za 5000€. Naloga sodnega izvedenca je v tem primeru, da po naročilu fasaderja izdela izvedeniško mnenje, analizira kvaliteto izvedene fasade in naredi določene izmere. Tako fasader, kot tudi stranka se morata strinjati na končne izmere in oceno kvalitete. Cena se je na koncu znižala za 1450€, na račun napačnih izmer, odbitki glede kvalitete pa se niso pojavili.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Jože Stopar s.p. nadzor, projektiranje, cenitve

    Poleg tega, da izvajate gradbeni nadzor, se ukvarjate tudi s cenitvami nepremičnin. Kaj točno to pomeni?

    Izdelujemo cenitve za vse vrste nepremičnin - za stanovanja, stanovanjske hiše, poslovne prostore in zemljišča. Cenitve nepremičnin so potrebne v različnih primerih kot npr. v primeru: delitve premoženja, določitve prodajne cene, dokazovanja vrednosti nepremičnine v davčnem postopku, za dokazovanje kapitalskega dobička, za pridobitev bančnega posojila, za lastno informacijo…

    Katere pa so naloge gradbenega nadzornika na gradbišču?

    Na gradbišču izvajamo gradbeni nadzor nad gradbenimi, obrtniškimi in inštalacijskimi deli. V okviru gradbenega nadzora skrbimo za pomoč in svetovanje investitorju od ideje naprej, pomoč pri izboru izvajalca, sprotno preverjanje skladnosti poteka gradnje s predhodno izdelano projektno dokumentacijo, za preverjanje kvalitete izvedenih del, za redna opozorila izvajalcev na morebitne napake in nepravilnosti pri izvedbi del ter zbiranje dokumentacije in izdelavo Dokazila o zanesljivosti objekta (DZO) za pridobitev uporabnega dovoljenja.
    g. Jože, Jože Stopar s.p. nadzor, projektiranje, cenitve

    Strokovni članek 12125
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Cenitev nepremičnin?

    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin
    10
    2

    Primaforma d.o.o.


    9.4
    0

    P.studio popisi d.o.o


    9.1
    0

    proARHINS, ARHITEKTURNO PROJEKTIRANJE IN GRADBENI INŽENIRING, ing. MIHA IGNAC PRIMOŽIČ S.P.


    10
    2

    MEGA-VIZIJA, Slavko MOHARIČ s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane