Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Prijava škode na nepremičnini - kaj storiti?

    Članek je koristil že 4257+ uporabnikom
    Vsako vrsto nepremičnine, bodisi gre za hišo ali stanovanje, je potrebno ustrezno zavarovati. Poleg tega je, ob morebitni škodi in nepredvidljivih dogodkih, potreben pravilni postopek ukrepanja, s pomočjo katerega si zagotovimo, da nam bo zavarovalnica povrnila celotne stroške za nastalo škodo. V nadaljevanju je opisan pravilni postopek ukrepanja in prijava škode na zavarovalnici ter najpogostejše škode, ki lahko prizadenejo nepremičnino.
    Strokovni članek 4257
    Sklenjeno zavarovanje nepremičnine je pogoj, da nam zavarovalnica ob morebitni škodi krije stroške poškodb
    Imamo kar 11 izvajalcev za področje Zavarovanje hiše, stanovanja:

    Večno vprašanje med tveganjem in ceno zavarovanja

    Višina cene zavarovalne police in zavarovalne premije je ključnega pomena pri izbiri zavarovalnice in oblikovanju ustrezne zaščite za svoje premoženje. Višja zavarovalna premija običajno prinaša višjo zavarovalno zaščito, a hkrati pomeni večji strošek za zavarovanca. Prav tako pa je pomembno razumeti, da ni vedno najbolje izbrati najcenejše možne police, saj lahko to pomeni nižjo raven kritja in večje finančno tveganje v primeru škode. Pri izbiri zavarovalne police je torej treba upoštevati ravnotežje med ceno in obsegom kritja, da se doseže najboljše razmerje med zaščito in stroški.

    Kaj vpliva na ceno premije?

    Na višino cene premije vpliva lokacija nepremičnine, starost nepremičnine in zraven še tveganje naravnih nevarnosti na določenem območju. V primeru nastanka materialne škode, bodisi zaradi požara, žleda ali poplave, je dobro, da imamo sklenjeno ustrezno zavarovanje nepremičnine, na podlagi katerega lahko od zavarovalnice zahtevamo odškodnino. V primeru, da znašajo stroški odprave posledic nesreče več, kot nam je izplačala zavarovalnica, moramo vložiti pritožbo na poravnalno ponudbo in uveljaviti višjo škodo. Poleg same višine premije je pomembna tudi vsebina zavarovalne police.

    Zavarovalniški paketi in pravilni postopek ukrepanja

    Vrste zavarovalnih paketov

    Paketno zavarovanje predstavlja osnovo, ki nam ga z minimalnimi razlikami ponujajo praktično vse vrste zavarovalnic. Drugače je recimo za naravne katastrofe, za katere se priporoča sklenitev individualne pogodbe. Za zavarovanje nepremičnin se priporoča paket, ki poleg osnovnih nevarnosti vključuje izliv vode, vdor meteorne vode, padec drevesa, zemeljski plaz, težo snega in snežni plaz. Med prej omenjene osnovne nevarnosti se štejejo udar strele, požar, vihar, eksplozija in toča.
     
    Poleg optimalnega oz. standardnega paketa je na voljo tudi nadstandardni paket, ki zraven prej naštetih nevarnosti vključuje še indirektni udar strele na instalacije, vandalizem in izginitev določenih delov stavbe.

    Vrste škode

    Med najpogostejše škode na nepremičninah štejemo poplave, požar in vlom v nepremičnino.

    prijava škode2.jpg

    Poplave

    Poplave sodijo med pogoste naravne nesreče, ki vsako leto prizadenejo veliko število nepremičnin. Večina zavarovalnic ima v paketnem zavarovanju kritje poplavne škode le do določene višine. Kakšen je postopek prijave ob morebitni poplavi? Kot prvo, je potrebno zavarovati človeška življenja, če so le-ta ogrožena. Nato je potrebno preprečiti nadaljnjo škodo in jo dokumentirati. Zavarovanec preveri vrsto zavarovalnega kritja na polici in škodo prijavi zavarovalnici. Rok prijave škode se v primeru poplav lahko podaljša, saj se ogled škode opravi šele, ko voda odteče iz objekta in so posledice bolj vidne.

    Požar

    Požar prav tako sodi med pogosti pojav nesreč, ki se pojavljajo na nepremičninah. V primeru, da imamo dobro sklenjeno zavarovalno polico proti požaru, nam zavarovalnica izplača škodo za večino uničenih predmetov. Zato je smiselno skleniti zavarovanje za tako vsoto denarja, ki je enaka zavarovalni vrednosti. Pri požarnem zavarovanju so na voljo tudi popusti v primeru, če je objekt opremljen s sistemi za odkrivanje požara, nadzorom dima, gasilnim aparatom ali z video nadzorom. Zavarovanec je dolžan ohraniti dokazila in vso dokumentacijo o škodi, nujne stvari, kot je recimo zaprtje odprtin za nadaljnje širjenje požara, pa se lahko storijo brez soglasja. Brez soglasja pa je zavarovancu prepovedan odvoz stvari na odpad.

    Vlom

    Največ vlomov v stanovanja in hiše se pojavlja v poletnem času in med prazniki, ko so ljudje na počitnicah in dopustih. Ob morebitnem vlomu fotografiramo vse prostore in se lotimo popisa vseh ukradenih predmetov. Obvestimo zavarovalnico in shranimo vse račune in garancijske liste. Celotni postopek se občasno lahko zavleče, saj mora zavarovalnica počakati še na uradni policijski zapisnik. Da bi dobili ob vlomu povrnjeno čim večjo vsoto, lahko največ postorimo že ob sami sklenitvi zavarovanja, kjer se dokumentirajo vsi vredni predmeti. Shranite vse fotografije in vse račune, ki lahko služijo kot dokaz. V primeru, da tatovom sami omogočimo vstop v hišo ali stanovanje z odprtim oknom ali vrati, nam zavarovalnica ne izplača denarja.

    Pravilni postopek ukrepanja in prijava škode na zavarovalnici

    Da bo zavarovalnica povrnila celotno škodo, ni dovolj samo ustrezno zavarovanje, ampak tudi pravilni postopek ukrepanja. Preden javimo zavarovalnici škodo, je potrebno izpolniti še druge obveznosti, ki se nanašajo na obligacijski zakon. V prvi vrsti je seveda potrebno storiti vse, da zavarovalni primer sploh ne nastane, v primeru nastanka zavarovalnega primera, pa moramo najprej omejiti posledice. Pomembno je, da zavarovalnico obvestimo o nastali škodi na nepremičnini v treh dneh, poslani podatki pa morajo biti resnični in celoviti.
     
    Škoda ne nepremičnini se lahko enostavno prijavi preko škodnega portala na spletni strani. Na ta način se zagotovi neposredna komunikacija med zavarovanci in škodnim skrbnikom, ki posreduje potrebne podatke in navodila. Škoda na nepremičnini se lahko prijavi tudi v poslovnih enotah ali pa zavarovanec enostavno obvesti svojega zavarovalnega zastopnika.
     
    Med zahtevane podatke in dokaze, na podlagi katerih zavarovalnica oceni vzrok, obseg in višino škode, spadajo računi, zapisniki, dobavnice in fotografije. Izrednega pomena je, da vsi poškodovani predmeti ostanejo na samem kraju škode. Vsi dokazi o škodi se morajo hraniti s strani zavarovanca do zaključka rešitve škodnega primera. Vsi računi, ki jih zavarovanec dostavi zavarovalnici kot dokazilo o višini škodi, morajo biti specificirani. Šele ko je zavarovalnica seznanjena z vsemi potrebnimi podatki za likvidacijo škode, se naredi obračun zavarovalnine, ki ga zavarovalnica javi zavarovancu.
     
     
    Strokovni članek 4257
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zavarovanje hiše, stanovanja?

    Imamo kar 11 izvajalcev za področje Zavarovanje hiše, stanovanja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane