Za področje

    Javni vpogled v nepremičnine in vpogled v vrednost nepremičnin

    Članek je koristil že 8939+ uporabnikom
    Vpogled v vrednost določene nepremičnine je, zahvaljujoč razvoju tehnologij in spletnih storitev, omogočen tudi preko spletnih prostorskih portalov. Vsakega lastnika verjetno zanima, na kakšno vrednost je ocenjena njegova nepremičnina. Kateri so spletni portali in aplikacije, ki omogočajo vpogled v vrednosti nepremičnin, kakšni so postopki prijave in kateri podatki so zajeti, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 8939
    Verjetno ni lastnika, ki ga ne bi zanimala vrednost lastne nepremičnine
    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin:

    1. Javni vpogled v nepremičnine: GURS

    Prostorski portal RS, ki ga nadzira geodetska uprava RS, je javni portal, ki omogoča vsem uporabnikom spleta javni vpogled v podatke o nepremičninah.

    1.1 Postopek prijave za javni vpogled v nepremičnine

    Pri postopku prijave uporabnik najprej odpre spletno stran, kjer vstopi oz. se prijavi v javni vpogled v nepremičnine. Odpre se spletno mesto, ki ponuja štiri različne možnosti iskanja določene nepremičnine. Prva možnost temelji na iskanju podatkov preko naslova, kjer uporabnik v okence za splošno iskanje vpiše kraj, ulico in hišno številko. Ta postopek je odličen, če o stavbi nimamo veliko podatkov in vemo le, kje se nahaja. Obstaja pa še druga možnost, za katero potrebujemo bolj natančne podatke. Druga možnost je splošno iskanje podatkov o parceli s pomočjo šifre ali naziva katastrske občine in številke parcele.
    V GURS-ovem iskalniku imamo na voljo več metod iskanja potrebnih podatkov. Pomagamo si lahko s hišnim naslovom ali s šifro ali nazivom katastrske občine ali parcele.

    2. Katere podatke nam pove javni vpogled v nepremičnine?

    Ko vnesemo podatke o določeni nepremičnini, se nam odpre spletno mesto, ki nam ponuja prikaz podatkov o stavbi, parceli, gospodarski javni infrastrukturi in naslovi ter prostorskimi enotami.

    2.1 Javni vpogled v nepremičnine: stavba

    V kategoriji stavbe so zajeti vsi podrobni podatki o stavbi, kot so številka stavbe, katastrska občina, katastrski vpis stavbe, število delov stavbe, vrednost nepremičnine, grafični prikaz oz. ortofoto lokacije stavbe in drugi podrobni podatki o stavbi, kamor sodijo naslov stavbe, število etaž, število stanovanj, dejanska raba stavbe, priključitev na javno infrastrukturo omrežja, podatki o energetski izkaznici, podatki o širokopasovnem internetu, seznam delov stavbe in ostalo.

    2.2 Javni vpogled v nepremičnine: parcela

    Pri parceli so zajeti podatki o katastrski občini, številki parcele, površini parcele, urejenosti parcele, vrednosti nepremičnine, ortofoto lokacije, dejanski rabi zemljišča, namenski rabi zemljišča in še ostalo.

    2.3 Javni vpogled v nepremičnine: gospodarska javna infrastruktura

    V kategoriji gospodarske javne infrastrukture je možnost izbire tematike za prikaz na izbranih parcelah oz. stavbah. V skupino gospodarske javne infrastrukture sodijo cesta, železnica, letališče, pristanišče, žičnica, električna energija, zemeljski plin, toplotna energija, vodovod, kanalizacija, odpadki, zelene površine, vodna infrastruktura, naravna bogastva in komunikacije.

    2.4 Naslovi in prostorske enote

    Nazadnje so zajeti še podatki registra in prostorskih enot, kot so občina, naselje, ulica in hišna številka, poštni okoliš, krajevna skupnost, vaška skupnost, mestna četrt, volišče, šolski okoliš, statistična regija, upravna enota in območna geodetska uprava.
     
    GURS iskalnik
    GURS iskalnik: najprej morate levo podikono s ključem zgoraj klikniti "vstop". Po uspešni prijavi lahko začnete z brskanjem.

    3. Vrednost nepremičnin

    Spletna aplikacija N€P omogoča splošni izračun vrednosti nepremičnine na podlagi vnesenih podatkov. Način oz. postopek izračuna je skladen z metodologijo množičnega vrednotenja Geodetske uprave RS. Spletna aplikacija N€P je uporabno orodje za cenilce, nepremičninske agencije, banke, investitorje, zavarovalnice, analitike, prodajalce in kupce nepremičnin. Aplikacija torej omogoča izračun posplošene tržne vrednosti določene nepremičnine na območju Slovenije in pregled ter oddaljenost do družbene infrastrukture, kamor sodijo javni promet, zdravstvo, gostinstvo, kultura, zabava, rekreacija, uprava in varnost. Preizkus aplikacije N€P je brezplačen.

    4. Postopek prijave za vpogled v vrednost nepremičnin

    Za preizkus aplikacije N€P, se mora vsak uporabnik registrirati in imeti aktiven testni paket za uporabo aplikacije. Testni paket N€P uporabnik naroči preko spleta v meniju naročilo paketov. Uporabnik si pri registraciji sam izbere uporabniško ime in geslo. Po naročilu testnega paketa se v seznamu aplikacij aktivira fotografija, s čimer se brezplačni preizkus lahko začne.

    5. Vrednost nepremičnin: prikaz podatkov

    Na voljo sta dve vrsti aplikacije, in sicer trgoskop, ki uporabniku ponuja pregled podatkov o sklenjenih poslih z nepremičninami. Orodje uporabljajo investitorji, cenilci, banke, zavarovalnice, nepremičninske družbe in ostali strokovnjaki s področja nepremičnin. Druga aplikacija je N€P, ki omogoča izračun splošne vrednosti poljubne nepremičnine po metodologiji množičnega vrednotenja, ki je plod razvoja Geodetske uprave RS.
    N€P prikazuje vse podrobne podatke tako o parceli, kot stavbi, povezavi z javno infrastrukturo, naslove in druge podobne podatke.
     
    Strokovni članek 8939
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Cenitev nepremičnin?

    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 76 izvajalcev za področje Cenitev nepremičnin
    9.9
    14

    Nesting, nepremičninske storitve, Tomaž Šoštarič s.p.


    10
    3

    cenitvenepremicnin.com podjetniško in poslovno svetovanje Rebeka Luznik s.p.


    10
    2

    MEGA-VIZIJA, Slavko MOHARIČ s.p.


    9.4
    0

    P.studio popisi d.o.o


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane