Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kataster

    Članek je koristil že 4231+ uporabnikom
    Nepremičnine so, poleg zemljiške knjige, vpisane tudi v za to ustrezni kataster. V praksi se za vpis nepremičnin uporabljata dve vrsti katastra. To sta zemljiški kataster in kataster stavb. Kot že ime pove, vsebuje kataster zemljišč podatke o parcelah oz. zemljiščih, stavbni kataster pa vsebuje podatke o stavbah.
    Strokovni članek 4231
    Za vpis nepremičnin se uporabljata zemljiški kataster in stavbni kataster
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. ZEMLJIŠKI KATASTER
    Kataster zemljišč sestavljajo na novo posodobljeni podatki o zemljiščih in zbirka listin ter ostalih podatkov, ki omogočajo celotni vpogled v zgodovino podatkov o zemljiščih in njihovih morebitnih spremembah.

    Katere podatke vsebuje zemljiški kataster?
    Zbirko listin sestavljajo razni elaborati in podobne listine iz katerih je razvidno, kdaj so bili opravljeni posamezni vpisi. Kot osnovna enota zemljiškega katastra se upošteva zemljiška parcela, ki predstavlja strnjeno zemljišče znotraj ene katastrske občine. Zemljiška parcela ima točno določeno mejo in svojo identifikacijsko številko. Zemljiški kataster vsebuje naslednje podatke o parceli: identifikacijska številka oz. oznaka, meja parcele, površina, lastništvo, upravljalec, dejanska raba parcele, zemljišče pod stavbo in boniteta zemljišča.

    2. STAVBNI KATASTER
    Kataster stavb vsebuje podatke o vseh stavbah in delov stavb. Po osnovni definiciji je stavba objekt, ki ga človek uporablja za stalno ali začasno prebivanje, v katerem opravlja vse vrste dejavnosti. Stavba nudi posamezniku tudi določeno zaščito. Posamezni deli stavbe se lahko po pravni poti urejajo samostojno.

    Katere podatke vsebuje kataster stavb?
    Stavbni kataster vsebuje vse zadnje, posodobljene podatke o vpisih stavb ali delov stavb in listin, na podlagi katerih je omogočen vpogled v zgodovinske spremembe. V kataster stavb se vpisujejo naslednji podatki o stavbi: identifikacijska oznaka, lastnik, upravljalec, oblika in lega stavbe, površina, dejanska raba in številka stanovanja ali katerega drugega prostora.

    Postopek vpisa stavbe v kataster
    Zahtevo za vpis stavbe v stavbni kataster lahko odda investitor, lastnik parcele, imetnik stavbne pravice, lastnik stavbe ali upravnik. Zahteva za vpis v kataster se lahko vloži šele, ko je stavba v gradbeni fazi, kjer ji je mogoče izmeriti površino. Dolžnost investitorja je, da vloži zahtevo za vpis v kataster najkasneje 30 dni po zaključku vseh gradbenih del. V primeru, da se uporaba stavbe začne pred dokončanjem gradbenih del, pa se zahteva vloži ob začetku uporabe stavbe. Zahteva za vpis mora vsebovati tudi elaborat za vpis stavbe, katerega izdela projektant ali geodetsko podjetje. V primeru, da se stavba vpiše v kataster in je zgrajena brez ustreznih dovoljenj, ni legalizirana.

    Sprememba podatkov stavbe
    Če pride do spremembe številke stanovanja, stavbe ali drugega prostora, lege, oblike, površine ali rabe, je investitor dolžan vložiti zahtevo za spremembo podatkov v katastru stavb najkasneje v 30 dneh. Zahteva se mora ponovno vložiti tudi v primeru, če pride do spremembe površine in velikosti stavbe v smislu združitve ali delitve stavbe, vpisa novega dela ali rušitve stavbe. Zahtevi je potrebno dodati še ustrezen elaborat.

    Kataster stavb vsebuje podatke o vseh stavbah in delov stavb.
    Kataster stavb vsebuje podatke o vseh stavbah in delov stavb.


    Strokovni članek 4231
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    10
    32

    Geolinija, geodetske storitve, Janez Mlakar s.p.


    10
    2

    Geomnia d.o.o.


    10
    36

    GAMA geodetske storitve, Jože Trunk s.p.


    10
    4

    TRIBI d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane