Za področje
  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Postopek nakupa parcele za gradnjo

  Članek je koristil že 11888+ uporabnikom
  Za gradnjo so primerna samo zemljišča, ki so v izvedbenih prostorskih aktih opredeljena kot parcele, namenjene za gradnjo. Strokovno povedano so to nezazidana stavbna zemljišča. Ko se odločamo za lokacijo hiše in parcele je pred vsakim nakupom le-te potrebno preveriti ali spada med zazidljive in je na njej mogoče zgraditi objekt.
  Strokovni članek 11888
  Pred vsakim nakupom parcele je potrebno preveriti ali ta spada med zazidljive
  Imamo kar 210 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

  1. KJE PRIDOBITI INFORMACIJO O DOVOLJENOSTI GRADNJE NA DOLOČENEM ZEMLJIŠČU?
  Nakup parcele za gradnjo velja za celostni in kompleksni postopek, cilj katerega je zazidana in postavljena hiša, v kateri je primeren prostor za bivanje. Informacijo ali je na določenem zemljišču dovoljena gradnja objekta, je mogoče pridobiti na upravni enoti oz. upravnem organu, ki upravlja z območjem, na katerem bo ležala bodoča nepremičnina. Upravni organ izda lokacijsko informacijo za gradnjo, v kateri so zajeti vsi potrebni podatki.

  2. ZEMLJIŠČE ZA GRADNJO
  Potrebni dokumenti
  Na nezazidanih zemljiščih, ki so namenjena za gradnjo javnega pomena ima predkupno pravico občina ali država. Pred sklenitvijo pogodbe je potrebno pridobiti potrdilo občine, da na zemljišču ni predkupne pravice. Za prodajo zazidljivih parcel, ki se nahajajo na območju posameznih katastrskih občin, je potrebno zraven prodajne pogodbe pridobiti še soglasje s strani Ministrstva za obrambo.

  Lokacijska informacija
  V lokacijski informaciji so navedeni podatki iz prostorskega izvedbenega načrta oz. lokacijske dokumentacije. Zraven so še navedeni urbanistični, arhitektonski, ureditveni, spomeniško-varstveni in drugi pogoji, katere je potrebno izpolniti pri nameravani gradnji ali bilo katerem drugem prostorskem posegu.

  Namenska raba prostora
  Potrdilo o namenski rabi vsebuje podatke o rabi prostora, lokacijske pogoje in druge pogoje, kot jih določajo občinski izvedbeni prostorski akti ter podatke o prostorskih ukrepih, ki veljajo za določeno območje. Potrdilo o namenski rabi prostora je občinski upravni organ dolžan izdati vsakemu posamezniku, ki to zahteva.

  Predkupna pravica in postopki pred sklenitvijo pogodbe
  Območje predkupne pravice na nepremičninah na celotnem območju poselitve in na območju obstoječih oz. predvidenih infrastrukturnih omrežij in objektov izven poselitvenih območij, lahko občina določi z odlokom. Zato mora pred sklenitvijo pogodbe lastnik nepremičnine na območju predkupne pravice pridobiti potrdilo občine, da ta ne njegovi nepremičnini ne bo uveljavljala predkupne pravice. Občina ima čas za izdajo potrdila 15 dni od vložitve zahteve, po preteku 15 dni se smatra, da občina ne uveljavlja predkupne pravice. V primeru, da občina potrdilo izda v 15 dneh in s tem uveljavlja predkupno pravico, ji mora prodajalec podati pisno ponudbo za prodajo nepremičnine, za katero ima občina spet 15 dni časa. Po preteku 15 dni se šteje, da občina ne bo kupila nepremičnine.
  Prodajalec lahko v primeru, da občina ne uveljavlja predkupne pravice, proda nepremičnino drugi osebi, ko se je iztekel dogovorjeni rok iz prejšnjega člena, vendar pod enakimi pogoji, katere je sam ponudil občini.

  Na koncu postopka notar overi podpis prodajalca na pogodbi tedaj, ko se prepriča, da je bil izveden predpisani postopek. V nasprotnem primeru je pogodba, sklenjena v nasprotju z določbami zakona, ki ureja prostor o predkupni pravici občine, zavržena in brezpredmetna.

  Lokacijska informacija je pomemben dokument, v katerem so navedeni podatki prostorskega načrta
  Lokacijska informacija je pomemben dokument, v katerem so navedeni podatki prostorskega načrta


  Strokovni članek 11888
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 210 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

  Imamo kar 210 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 210 izvajalcev za področje Geodetske storitve
  10
  32

  Geolinija, geodetske storitve, Janez Mlakar s.p.


  10
  1

  GEOmeter, Jasna Golob s.p.


  10
  46

  GEO-OM, Marjan Ocepek s.p.


  10
  4

  Gedeon Hrastnik & Co. podjetje za geodetske storitve, inženiring, svetovanje in trgovino d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane