Za področje

  Kako vgraditi sekcijska garažna vrata?

  Članek je koristil že 16414+ uporabnikom
  Sekcijska garažna vrata veljajo za najpogostejšo izbiro garažnih vrat, zato bomo opisali postopek njihove montaže. Način odpiranja sekcijskih garažnih vrat je navpičen, lamele vrat se med odpiranjem/zapiranjem lomijo in zapeljejo po vodilih vodoravno pod strop garažnega objekta. Sekcijska garažna vrata se odpirajo s pomočjo vzmeti, tako da omogočajo lahkotno odpiranje, bodisi je to na avtomatski ali ročni način. Vsa sekcijska dvižna garažna vrata so narejena po meri, tako da se prilegajo vsaki zidni odprtini garažnega objekta. Kakšen je postopek montaže, kaj vse je treba upoštevati in še več, sledi v nadaljevanju članka.
  Strokovni članek 16414
  sekcijska garazna vrata
  Imamo kar 235 izvajalcev za področje Garažna vrata:

  1. Izmera odprtine za sekcijska garažna vrata

  Predno vgradimo sekcijska garažna vrata je treba poznati njihove točne dimenzije. Dimenzijo garažnih vrat določimo na podlagi svetlih prehodnih mer. Širino sekcijskih garažnih vrat izmerimo od ene stranske špalete do druge. Pomembno je, da so špalete zidarsko končno obdelane, saj se sekcijska garažna vrata vgrajujejo suhomontažno. Višino garažnih vrat izmerimo od finalnega poda oz. tlaka vse do zgornje preklade, višino preklade pa od vrha zidne odprtine do površine stropa garaže.
   
  Vse dimenzije garažnih vrat obvezno navedemo v milimetrih. Pod prvo številko se vedno navede širina, nato pa višina garažnih vrat. Velikost zidne odprtine velja posledično za dimenzije garažnih vrat, vrsta vodila pa se določi glede na višino preklade pod stropom.
  garazna-vrata-sekcijska.jpg
  Sekcijska garažna vrata se vgrajujejo se suhomontažno, brez gradbenih del.

  2. Vgradnja 

  Sekcijska garažna vrata se montirajo na končani tlak ter na fino obdelan zid. Vgrajujejo se suhomontažno, brez gradbenih del. Vodila garažnih vrat se namestijo za odprtino, na stranske špalete, katerih minimalna širina mora znašati 90 mm. Če širina stranskih špalet ne zadostuje minimalnemu standardu, se lahko v odprtino vgradijo kovinski stebrički, na katere se pozneje pritrdijo sekcijska garažna vrata. Pri tem seveda moramo upoštevati zmanjšanje širine zidne odprtine za 180 mm.
   
  Pomembna je še zagotovitev dovolj trdnih preklad, na katere se pritrdijo dvižne torzijske vzmeti in tesnilo. Pri vgradnji sekcijskih garažnih vrat preverimo še morebitne cevi in druge ovire na območju montaže.
  Sekcijska garažna vrata se namestijo na notranjo stran stene in se odpirajo popolnoma navpično navzgor, tako je oblika garažne odprtine povsem nepomembna za normalno delovanje sekcijskih garažnih vrat.
  Na katere mere je še treba biti pozoren? Omenili smo že širino špalet, te morajo znašati vsaj 90 mm. Višina preklade ne sme biti manjša od 90 mm. Na stropu ne sme biti nobene ovire, upoštevati pa je treba tudi estrih. Če še ni vgrajenega estriha, obvezno upoštevamo njegovo predvideno višino, tako da jo odštejemo od višine končnega tlaka do preklade.

  3. Vodila za sekcijska garažna vrata 

  Kot že prej omenjeno, je pri montaži pomembna višina preklade. Minimalna višina preklade, za garažna sekcijska vrata brez vgrajenega pogona, je 90 mm, za sekcijska garažna vrata z vgrajenim pogonom, pa 150 mm. V primeru, da v garažnem prostoru ni dovolj prostora v območju preklade ali pa preklade enostavno ni, lahko sekcijska garažna vrata vseeno vgradimo. Namesto preklade se namesti t.i. blenda, ki prekrije odprtino nad vrati.
   
  Glede na višino preklade, ločimo tri vrste vodil sekcijskih garažnih vrat. Vsako vodilo posebej ima svoj način vodenja vratnih segmentov.

  3.1 Sekcijska garažna vrata - Normalna preklada

  Normalna preklada ima minimalno višino 370 mm. Za odpiranje se uporabijo klasična enojna vodila s torzijsko vzmetjo, ki je pritrjena spredaj na steno. Velja za cenovno najugodnejšo varianto.

  3.2 Znižana preklada

  Znižana preklada ima višino med 150-370 mm. Pri tej vrsti preklade se uporabijo dvojna vodila s torzijsko vzmetjo, ki je spredaj pritrjena na vertikalna vodila. Znižana preklada sodi cenovno v srednji razred.

  3.3 Nizka preklada

  Preklada je visoka med 100-150 mm. Pri nizki prekladi se uporabijo dvojna vodila s torzijsko vzmetjo, ki je pritrjena zadaj na horizontalna vodila. Velja za cenovno najdražjo varianto.
   
  Opomba: vse navede mere veljajo za sekcijska garažna vrata brez električnega pogona. Pri garažnih vratih z električnim pogonom je tako treba k vsem meram prišteti še približno 60-70 mm.

  4. Torzijske vzmeti in tesnjenje

  Primarna funkcija torzijskih vzmeti je uravnavanje teže garažnih vrat. Nameščene so na osi za preklado ali na stropu. Torzijske vzmeti nam obenem omogočajo, da sekcijska garažna vrata brez težav odpremo tudi ročno. Tesnila so trajno elastična in se nahajajo na stranskih vodilih, zgornji zaključni letvi in spodnji lameli.
  garazna-vrata.jpg
  Sekcijska garažna vrata se odpirajo po vodilih navpično navzgor, kjer se lomijo in zapeljejo vodoravno pod strop garažnega objekta.

  5. Kaj sestavlja sekcijska garažna vrata?

  Sekcijska garažna vrata so sestavljena iz dvostenskih lamel, debeline 42 mm. Lamele so iz vroče cinkane in plastificirane jeklene pločevine. Lamele so polnjene s poliuretansko peno, ki zagotavlja dobro toplotno in zvočno izolacijo ter med drugim povečuje tudi samo trdnost sekcijskih garažnih vrat.

  6. Odpiranje garažnih vrat

  Sekcijska garažna vrata se odpirajo po vodilih navpično navzgor, kjer se lomijo in zapeljejo vodoravno pod strop garažnega objekta. Prednost navpičnega odpiranja je v tem, da lahko vozilo brez težav postavimo neposredno pred vrata, tudi ko se ta odpirajo oz. zapirajo.
  Celotni komplet vrat je po navadi sestavljen iz treh paketov. Prvi paket vsebuje lamele, drugi vsebuje vodila, v tretjem paketu pa se nahaja okovje. Okovje sekcijskih garažnih vrat je industrijsko, kar zagotavlja dolgo trajnost in vzdržljivost garažnih vrat.
   
  Vgradnjo sekcijskih garažnih vrat je najbolje prepustiti strokovnjakom, ki bodo delo opravili korektno. Za več informacij kontaktirajte izvajalce, na naši spletni strani, ki vam bodo z veseljem pomagali in odgovorili na vprašanja v zvezi z montažo garažnih vrat.
   

  7. Sekcijska garažna vrata - cena

  Po primerjavi cen sekcijskih garažnih vrat različnih proizvajalcev ugotovimo, da prihaja do kar velikih cenovnih razlik. Na ceno garažnih vrat vplivajo dimenzije in vrsta garažnih vrat. Potem so glavni faktorji še debelina vrat in razni dodatki, kot so barva, varovanje, prehod v garažnih vratih, pogon (avtomatski, ročni) in še bi lahko naštevali.
   
  Opomba: podane cene so povprečne, zajete pri različnih proizvajalcih. V ceno je vključen 9,5% DDV in stroški montaže!

  7.1 Cena montaže 

  Za montažo sekcijskih garažnih vrat boste odšteli približno 400€, se pa cene montaže zelo razlikujejo glede na dimenzije garažnih vrat, tehnologije, vrsto okovja, proizvajalca, materialov in tako naprej. Spodaj so podane še približne cene sekcijskih garažnih vrat v odvisnosti od dimenzij.

  7.2 Cena za sekcijska garažna vrata glede na dimenzije

  V ceni je upoštevana debelina lamel 42 mm in vrata z motornim pogonom z dvema daljinskima upravljavcema.
   
  Cena za garažna vrata dimenzij 2400 x 2000 (2125 mm) ali 2500 x 2000 (2125 mm), je od 730€.
  Cena za garažna vrata dimenzij 3000 x 2100 (2125 mm), je od 890€.
  Za sekcijska garažna vrata dimenzij 4000 x 2100 (2125 mm), pa boste odšteli od 1060€.

  7.3 Cena za sekcijska garažna vrata z vmesnim prehodom 

  V ceni je upoštevana debelina lamel 42 mm, motorni pogon, z dvema daljinskima upravljavcema, osebni prehod, samozapiralo in varnostno stikalo.
   
  Cena sekcijskih garažnih vrat z vmesnim prehodom, dimenzij 2250 x 2125 mm ali 2375 x 2125 mm, je od 1250€.
   
  Strokovni članek 16414
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 235 izvajalcev za področje Garažna vrata:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 235 izvajalcev za področje Garažna vrata:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene
  Brez provizij
  Imamo kar 235 izvajalcev za področje Garažna vrata
  10
  1

  MARTINČIČ FRANCI S.P.


  9.6
  3

  ROBERT ŽUGIČ S.P.


  10
  1

  OKNA ŠEMRL, d.o.o.


  10
  16

  DE-MONT, Dejan Korošec s.p.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje GARAŽNA VRATA?

 • Garažna vrata Ljubljana
 • Garažna vrata Maribor
 • Garažna vrata Celje
 • Garažna vrata Koper
 • Garažna vrata Kranj
 • Garažna vrata Ajdovščina
 • Garažna vrata Bled
 • Garažna vrata Bovec
 • Garažna vrata Črna na Koroškem
 • Garažna vrata Črnomelj
 • Garažna vrata Domžale
 • Garažna vrata Gornja Radgona
 • Garažna vrata Gornji Grad
 • Garažna vrata Hrastnik
 • Garažna vrata Ilirska Bistrica
 • Garažna vrata Izola
 • Garažna vrata Jesenice
 • Garažna vrata Kamnik
 • Garažna vrata Kidričevo
 • Garažna vrata Kobarid
 • Garažna vrata Kočevje
 • Garažna vrata Kranjska Gora
 • Garažna vrata Krško
 • Garažna vrata Laško
 • Garažna vrata Lendava
 • Garažna vrata Litija
 • Garažna vrata Ljutomer
 • Garažna vrata Metlika
 • Garažna vrata Mojstrana
 • Garažna vrata Mozirje
 • Garažna vrata Murska Sobota
 • Garažna vrata Nova Gorica
 • Garažna vrata Novo mesto
 • Garažna vrata Ormož
 • Garažna vrata Piran - Pirano
 • Garažna vrata Pivka
 • Garažna vrata Portorož
 • Garažna vrata Postojna
 • Garažna vrata Ptuj
 • Garažna vrata Radeče
 • Garažna vrata Radenci
 • Garažna vrata Radovljica
 • Garažna vrata Ravne Na Koroškem
 • Garažna vrata Ribnica
 • Garažna vrata Rogaška Slatina
 • Garažna vrata Sevnica
 • Garažna vrata Sežana
 • Garažna vrata Škofja Loka
 • Garažna vrata Slovenj Gradec
 • Garažna vrata Slovenska Bistrica
 • Garažna vrata Slovenske Konjice
 • Garažna vrata Šoštanj
 • Garažna vrata Štore
 • Garažna vrata Tolmin
 • Garažna vrata Trbovlje
 • Garažna vrata Tržič
 • Garažna vrata Trzin
 • Garažna vrata Velenje
 • Garažna vrata Vipava
 • Garažna vrata Vojnik
 • Garažna vrata Vransko
 • Garažna vrata Vrhnika
 • Garažna vrata Žalec
 • Garažna vrata Zreče
 • Garažna vrata Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane