Za področje

    Kako vgraditi sekcijska garažna vrata?

    Članek je koristil že 17257+ uporabnikom
    Sekcijska garažna vrata veljajo za najpogostejšo izbiro garažnih vrat, zato bomo opisali postopek njihove montaže. Način odpiranja sekcijskih garažnih vrat je navpičen, lamele vrat se med odpiranjem/zapiranjem lomijo in zapeljejo po vodilih vodoravno pod strop garažnega objekta. Sekcijska garažna vrata se odpirajo s pomočjo vzmeti, tako da omogočajo lahkotno odpiranje, bodisi je to na avtomatski ali ročni način. Vsa sekcijska dvižna garažna vrata so narejena po meri, tako da se prilegajo vsaki zidni odprtini garažnega objekta. Kakšen je postopek montaže, kaj vse je treba upoštevati in še več, sledi v nadaljevanju članka.
    Strokovni članek 17257
    sekcijska garazna vrata
    Imamo kar 239 izvajalcev za področje Garažna vrata:

    1. Izmera odprtine za sekcijska garažna vrata

    Predno vgradimo sekcijska garažna vrata je treba poznati njihove točne dimenzije. Dimenzijo garažnih vrat določimo na podlagi svetlih prehodnih mer. Širino sekcijskih garažnih vrat izmerimo od ene stranske špalete do druge. Pomembno je, da so špalete zidarsko končno obdelane, saj se sekcijska garažna vrata vgrajujejo suhomontažno. Višino garažnih vrat izmerimo od finalnega poda oz. tlaka vse do zgornje preklade, višino preklade pa od vrha zidne odprtine do površine stropa garaže.
     
    Vse dimenzije garažnih vrat obvezno navedemo v milimetrih. Pod prvo številko se vedno navede širina, nato pa višina garažnih vrat. Velikost zidne odprtine velja posledično za dimenzije garažnih vrat, vrsta vodila pa se določi glede na višino preklade pod stropom.
    garazna-vrata-sekcijska.jpg
    Sekcijska garažna vrata se vgrajujejo se suhomontažno, brez gradbenih del.

    2. Vgradnja 

    Sekcijska garažna vrata se montirajo na končani tlak ter na fino obdelan zid. Vgrajujejo se suhomontažno, brez gradbenih del. Vodila garažnih vrat se namestijo za odprtino, na stranske špalete, katerih minimalna širina mora znašati 90 mm. Če širina stranskih špalet ne zadostuje minimalnemu standardu, se lahko v odprtino vgradijo kovinski stebrički, na katere se pozneje pritrdijo sekcijska garažna vrata. Pri tem seveda moramo upoštevati zmanjšanje širine zidne odprtine za 180 mm.
     
    Pomembna je še zagotovitev dovolj trdnih preklad, na katere se pritrdijo dvižne torzijske vzmeti in tesnilo. Pri vgradnji sekcijskih garažnih vrat preverimo še morebitne cevi in druge ovire na območju montaže.
    Sekcijska garažna vrata se namestijo na notranjo stran stene in se odpirajo popolnoma navpično navzgor, tako je oblika garažne odprtine povsem nepomembna za normalno delovanje sekcijskih garažnih vrat.
    Na katere mere je še treba biti pozoren? Omenili smo že širino špalet, te morajo znašati vsaj 90 mm. Višina preklade ne sme biti manjša od 90 mm. Na stropu ne sme biti nobene ovire, upoštevati pa je treba tudi estrih. Če še ni vgrajenega estriha, obvezno upoštevamo njegovo predvideno višino, tako da jo odštejemo od višine končnega tlaka do preklade.

    3. Vodila za sekcijska garažna vrata 

    Kot že prej omenjeno, je pri montaži pomembna višina preklade. Minimalna višina preklade, za garažna sekcijska vrata brez vgrajenega pogona, je 90 mm, za sekcijska garažna vrata z vgrajenim pogonom, pa 150 mm. V primeru, da v garažnem prostoru ni dovolj prostora v območju preklade ali pa preklade enostavno ni, lahko sekcijska garažna vrata vseeno vgradimo. Namesto preklade se namesti t.i. blenda, ki prekrije odprtino nad vrati.
     
    Glede na višino preklade, ločimo tri vrste vodil sekcijskih garažnih vrat. Vsako vodilo posebej ima svoj način vodenja vratnih segmentov.

    3.1 Sekcijska garažna vrata - Normalna preklada

    Normalna preklada ima minimalno višino 370 mm. Za odpiranje se uporabijo klasična enojna vodila s torzijsko vzmetjo, ki je pritrjena spredaj na steno. Velja za cenovno najugodnejšo varianto.

    3.2 Znižana preklada

    Znižana preklada ima višino med 150-370 mm. Pri tej vrsti preklade se uporabijo dvojna vodila s torzijsko vzmetjo, ki je spredaj pritrjena na vertikalna vodila. Znižana preklada sodi cenovno v srednji razred.

    3.3 Nizka preklada

    Preklada je visoka med 100-150 mm. Pri nizki prekladi se uporabijo dvojna vodila s torzijsko vzmetjo, ki je pritrjena zadaj na horizontalna vodila. Velja za cenovno najdražjo varianto.
     
    Opomba: vse navede mere veljajo za sekcijska garažna vrata brez električnega pogona. Pri garažnih vratih z električnim pogonom je tako treba k vsem meram prišteti še približno 60-70 mm.

    4. Torzijske vzmeti in tesnjenje

    Primarna funkcija torzijskih vzmeti je uravnavanje teže garažnih vrat. Nameščene so na osi za preklado ali na stropu. Torzijske vzmeti nam obenem omogočajo, da sekcijska garažna vrata brez težav odpremo tudi ročno. Tesnila so trajno elastična in se nahajajo na stranskih vodilih, zgornji zaključni letvi in spodnji lameli.
    garazna-vrata.jpg
    Sekcijska garažna vrata se odpirajo po vodilih navpično navzgor, kjer se lomijo in zapeljejo vodoravno pod strop garažnega objekta.

    5. Kaj sestavlja sekcijska garažna vrata?

    Sekcijska garažna vrata so sestavljena iz dvostenskih lamel, debeline 42 mm. Lamele so iz vroče cinkane in plastificirane jeklene pločevine. Lamele so polnjene s poliuretansko peno, ki zagotavlja dobro toplotno in zvočno izolacijo ter med drugim povečuje tudi samo trdnost sekcijskih garažnih vrat.

    6. Odpiranje garažnih vrat

    Sekcijska garažna vrata se odpirajo po vodilih navpično navzgor, kjer se lomijo in zapeljejo vodoravno pod strop garažnega objekta. Prednost navpičnega odpiranja je v tem, da lahko vozilo brez težav postavimo neposredno pred vrata, tudi ko se ta odpirajo oz. zapirajo.
    Celotni komplet vrat je po navadi sestavljen iz treh paketov. Prvi paket vsebuje lamele, drugi vsebuje vodila, v tretjem paketu pa se nahaja okovje. Okovje sekcijskih garažnih vrat je industrijsko, kar zagotavlja dolgo trajnost in vzdržljivost garažnih vrat.
     
    Vgradnjo sekcijskih garažnih vrat je najbolje prepustiti strokovnjakom, ki bodo delo opravili korektno. Za več informacij kontaktirajte izvajalce, na naši spletni strani, ki vam bodo z veseljem pomagali in odgovorili na vprašanja v zvezi z montažo garažnih vrat.
     

    7. Sekcijska garažna vrata - cena

    Po primerjavi cen sekcijskih garažnih vrat različnih proizvajalcev ugotovimo, da prihaja do kar velikih cenovnih razlik. Na ceno garažnih vrat vplivajo dimenzije in vrsta garažnih vrat. Potem so glavni faktorji še debelina vrat in razni dodatki, kot so barva, varovanje, prehod v garažnih vratih, pogon (avtomatski, ročni) in še bi lahko naštevali.
     
    Opomba: podane cene so povprečne, zajete pri različnih proizvajalcih. V ceno je vključen 9,5% DDV in stroški montaže!

    7.1 Cena montaže 

    Za montažo sekcijskih garažnih vrat boste odšteli približno 400€, se pa cene montaže zelo razlikujejo glede na dimenzije garažnih vrat, tehnologije, vrsto okovja, proizvajalca, materialov in tako naprej. Spodaj so podane še približne cene sekcijskih garažnih vrat v odvisnosti od dimenzij.

    7.2 Cena za sekcijska garažna vrata glede na dimenzije

    V ceni za sekcijska garažna vrata je upoštevana debelina lamel 42 mm in vrata z motornim pogonom z dvema daljinskima upravljavcema.
     
    Cena za garažna vrata dimenzij 2400 x 2000 (2125 mm) ali 2500 x 2000 (2125 mm), je od 730€.
    Cena za garažna vrata dimenzij 3000 x 2100 (2125 mm), je od 890€.
    Za sekcijska garažna vrata dimenzij 4000 x 2100 (2125 mm), pa boste odšteli od 1060€.

    7.3 Cena za sekcijska garažna vrata z vmesnim prehodom 

    V ceni je upoštevana debelina lamel 42 mm, motorni pogon, z dvema daljinskima upravljavcema, osebni prehod, samozapiralo in varnostno stikalo.
     
    Cena sekcijskih garažnih vrat z vmesnim prehodom, dimenzij 2250 x 2125 mm ali 2375 x 2125 mm, je od 1250€.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja SKUPINA HANUS d.o.o.

     Katere informacije potrebujete za izdelavo ponudbe?

    Za izdelavo osnovne ponudbe za garažna vrata potrebujemo le nekaj ključnih podatkov. Prvi korak je izbira tipa vrat: rolo, sekcijska, stranska sekcijska, eno- ali dvokrilna, ali vrata z osebnim prehodom. Nato potrebujemo mere garažne odprtine in vašo izbiro barve. Ponujamo štiri standardne barve brez dodatnega stroška in široko paleto barv po RAL lestvici za doplačilo (skoraj 200 različnih barvnih odtenkov). Na podlagi teh informacij pripravimo osnovno ponudbo, kasneje pa lahko razpravljamo o dodatni opremi in funkcijah, kot so zračniki, svetlobni paneli, čitalci prstnih odtisov in drugo, ki dodajo vrednost vašim novim vratom. Natančna specifikacija ponudbe se opravi po ogledu in izmeri objekta.

    sekcijska-dvizna-garazna-vrata-hanus-premium-temni-hrast-gladek-panel-938.jpg
    Sekcijska dvižna garažna vrata Hanus Premium temni hrast.

    Ali so garažna vrata v standardnih velikostih ali jih je mogoče prilagoditi glede na potrebe stranke?

    Čeprav obstajajo standardne dimenzije garažnih vrat, kot so 2000 x 2000 mm, 2500 x 2500 mm in 3000 x 3000 mm, vedno prilagodimo velikost vrat garažni odprtini stranke. Potrebno je upoštevati zgolj določene minimalne in maksimalne dimenzije pri izdelavi garažnih vrat. Na primer, maksimalne dimenzije, ki jih lahko izdelamo, so 8000 mm v širino in 6500 mm v višino, oziroma do 40 m² za sekcijska garažna vrata. Te omejitve upoštevamo, da zagotovimo varnost in trdnost konstrukcije vrat.

    Ali so sekcijska vrata opremljena z varnostnimi funkcijami, na primer protivlomno zaščito ali senzorje za ovire?

    Varnost je naša glavna prioriteta, zato so sekcijska garažna vrata Hanus opremljena s številnimi varnostnimi funkcijami. Med te spadajo zaščita proti priprtju prstov, protivlomni alarm, fotocelice in LED luči. Vsa vrata so skladna z evropskim standardom EN13241-1. "Hand-push" sistem omogoča dodatno zaščito, medtem ko fotocelice v motorju zagotavljajo dodatno varnost pred ovirami. Možnosti vključujejo tudi dodatno montažo fotocelic na zid in elektronsko (magnetno) stikalo na osebnem prehodu za preprečevanje dviga vrat, ko je prehod odprt. Na ta način pred poškodbami zavarujemo celotna sekcijska garažna vrata, vključno z osebnim prehodom ter fasado objekta.

    Strokovni članek 17257
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Garažna vrata?

    Imamo kar 239 izvajalcev za področje Garažna vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 239 izvajalcev za področje Garažna vrata
    8.6
    0

    RAJMAX d.o.o.


    10
    1

    MARTINČIČ FRANCI S.P.


    9.4
    0

    ADUT M - 5, d.o.o.


    9.2
    1

    DALJINČEK d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane