Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Vhodni portal - statusni simbol lastnika?

    Članek je koristil že 6141+ uporabnikom
    Vhodni portali v pravem pomenu besede se pri današnjih klasičnih in modernih enodružinskih hišah pojavljajo zelo redko. Vhodni portal je že od nekdaj veljal za nekaj mogočnega, svetega in predstavljal glavno domeno palač in dvorcev iz starejše zgodovine. Vladarji so z mogočnimi vhodnimi portali oznanjali svojo moč in status. Vhodna vrata in vhodni portal sta danes izgubila svojo prvotno vlogo in sta le še bleda senca nekdaj mogočnih stvaritev. Kako izboljšamo izgled hiše in doprinesemo k večji prepoznavnosti domačega vhoda, katere materiale uporabimo in še več v nadaljevanju članka.
    Strokovni članek 6141
    razkošen vhodni portal s kombinacijo elementov in materialov
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    1. RAZKOŠEN VHODNI PORTAL, DA ali NE?
    Vprašanje o snovanju in graditvi vhodnega portala se pojavi pri redkih uporabnikih. Kot zapisano že prej, se uporabniki bolj posvetijo zasnovi, funkcionalnosti in uporabnosti notranjih prostorov hiše, na zunanjo ureditev vrta in širše okolice pa beseda nanese na koncu celotnega procesa graditve objekta, kar je seveda prav, vendar se konkretno vprašanje oz. želja po dodatnem oblikovanju vhodnega portala še vedno ne pojavi. Za enodružinske hiše, vsaj v Sloveniji, je za vhodni portal značilen le nadstrešek in majhen portal, ki pa ni portal v pravem pomenu besede, saj so za vhode značilne največkrat dve do tri stopnice, s čimer je vhod le malenkost poudarjen in dvignjen nad prvotni nivo tlaka.

    Zamaknjena, skrita vhodna vrata
    Druga možnost, ki nadomešča nadstrešek, so nekoliko zamaknjena vhodna vrata v fasado oz. konstrukcijo objekta, s čimer nadstrešek samodejno predstavlja zunanji ovoj stavbe. Ta način pozicije vhodnih vrat nudi večje zavetrje in večjo zasebnost. Kot slabost pa se definira pozicija vhodnih vrat, ki so na ta način skrita. Je pa seveda pozicija vhodnih vrat in zasnova vhodnega portala odvisna od želje lastnika. Nekateri uporabniki si želijo izstopajoč, takoj viden vhodni portal, spet drugim odgovarja zamaknjen in nekoliko skrit vhod. Na ta način vhodna vrata niso takoj vidna in ne izstopajo ter ne privabljajo nezaželenih pogledov.

    Nepotrebni dodatni stroški
    Zakaj se torej v večini primerov odločamo za neizrazita vhodna vrata, postavljena v zunanjo steno brez posebnih poudarkov? Poleg že prej omenjene želje vsakega posameznika na odločitev vplivajo tudi stroški. Večina gleda na izrazit, dodatno olepšan vhodni portal kot na nepotrebni strošek. Vhodni portal zahteva nekaj gradnje in porabe materiala, obenem pa v tem primeru ne gre za ustvarjanje dejanskega, praktičnega prostora, temveč za prostor, ki ga ne potrebujemo nujno. Z lepo zasnovanim vhodnim portalom bomo vsekakor pridobili na estetskem videzu celotnega objekta, pojavi se le vprašanje o praktičnosti.

    2. NAČRTOVANJE VHODNEGA PORTALA
    Če se pojavi želja po dodatno oblikovanem, drugačnem vhodu v dom je najbolje, da se ga načrtuje skladno z načrtovanjem celotnega objekta že od začetka. Le tako bo rezultat na koncu zadovoljiv, vhodni portal pa se bo ujemal oz. dopolnjeval s celotno zasnovo objekta, tako vizualno kot tudi materialno.

    Zamaknjen vhod v notranjost objekta
    Kot že prej zapisano, gre pri tej zasnovi za vhod, ki je v primerjavi z zgornjo etažo objekta potisnjen v notranjost, s čimer avtomatsko pridobimo nadstrešek. Zunanji zidovi objekta nam s strani nudijo dodatno zavetrje.

    Vhod kot samostojni del
    Druga možnost je nekoliko samostojni, zunanji vhodni del hiše, ki izstopa in je zamaknjen navzven od prvotne linije stavbnega ovoja. V tem primeru gre za obzidavo vhodnih vrat, s čimer je vhodni prostor, ki ga zakriva nadstrešek, povezan z glavno streho objekta.

    Vhodni portal kot kombinacija različnih elementov
    V želji po razgibani, moderni arhitekturi se pri ureditvi vhodnega portala lahko uporabijo različni arhitekturni elementi. Poleg že prej omenjenega nadstreška se uporabljajo zidovi in stebri. Večini se ta opcija zdi nesmiselna in jo vidijo kot potrato gradbenega materiala in dodatne stroške. Vsekakor pa arhitekturno razgiban vhodni portal daje celotnemu objektu dodatno reprezentativno vrednost in estetiko. Visok zid lahko postavimo kot element razmejitve vhodnega dela hiše in vrta, obenem pa vhod skrijemo in preprečimo poglede z ulice. Pod pojem zid se ne smatrajo le polno grajeni zidovi oz. stene, zid lahko vsebuje odprtine, in večja okna. V zidne odprtine lahko namestimo lončnice, ograje za rastline vzpenjalke in podobno.

    3. KAJ JE NAMEN VHODNEGA PORTALA IN KATERI MATERIALI SO NA VOLJO?
    Osnovni namen vhodnega portala je zaščita vhoda oz. vhodnih vrat pred vremenskimi vplivi. Na voljo je ogromno materialov za ureditev dekorativnega in praktičnega vhodnega portala. Uporabimo lahko opeko, les, dekorativni kamen, steklo, steklene prizme in podobno. Opcij in različnih kombinacij materialov je ogromno.

    4. KAKŠNE SO CENE MATERIALOV?
    Na ceno določenega materiala vplivajo dimenzije in vrsta. Cene materialov se med drugim razlikujejo tudi od proizvajalcev. Najbolje, da za točno ceno vstopite v kontakt z izvajalci preko naše spletne strani.

    Opomba: podane so povprečne cene, brez DDV-ja in stroškov vgradnje.

    Opeka
    Navadna NF opeka
    Cena navadne NF opeke (polna ali luknjičasta) je približno 25,50€/m2.

    Modularni bloki
    Cena opečnega modularnega bloka je 16,50€/m2.

    Dekorativni kamen
    Cene dekorativnega kamna se gibljejo med 30-90€/m2. Okvirna cena je nekje 35-40€/m2, za dekorativni kamen boljše kvalitete pa boste odšteli okrog 60€/m2.

    Betonski zidaki
    Cena za betonski zidak se v povprečju giblje okrog 15,50€/m2.
    zamaknjen vhod v notranjost objekta, kjer nadstrešek predstavlja zgornja etaža
    zamaknjen vhod v notranjost objekta, kjer nadstrešek predstavlja zgornja etaža


    nadstrešek kot dozidava prvotnemu objektu
    nadstrešek kot dozidava prvotnemu objektu


    Strokovni članek 6141
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vhodna vrata?

    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata
    9.3
    0

    PROMONT TIM, d.o.o.


    9.9
    3

    MEGAMONT KOVAČIČ, gradbeništvo in storitve, d.o.o.


    10
    2

    TIP-TOP DESIGN d.o.o.


    9.2
    0

    PARKETARSTVO VALENČIČ d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane