Za področje

    Lesena, PVC vhodna vrata ali ALU vhodna vrata?

    Članek je koristil že 10940+ uporabnikom
    Na voljo je ogromna izbira različnih materialov za vse vrste vrat, tako zunanja kot notranja. Najpogosteje uporabljeni materiali so les, PVC, aluminij in kombinacije le-teh. Kateri material izbrati? Kateri material ima boljše mehanske in toplotno-izolativne lastnosti? Kateri material je cenejši? Vprašanja, ki si jih zastavi vsak, ki se odloča, bodisi za nakup ali menjavo vrat. Glede na vrsto materiala, je v članku zajet opis zunanjih vhodnih in balkonskih vrat ter notranjih krilnih in drsnih vrat, ki veljajo za standardno izbiro vrat vsakega doma.
    Strokovni članek 10940
    les
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    1. Zunanja PVC vhodna vrata

    Material PVC sodi med cenovno najbolj ugodno izbiro zato ni presenetljivo, da je zelo uporabljen material za vhodna vrata. Poleg cenovne ugodnosti, omogoča na račun gladke površine enostavno čiščenje in vzdrževanje. PVC vhodna vrata dosegajo dolgo življenjsko dobo. Na voljo je ogromna izbira barv in polnil, s pomočjo katerih se PVC vhodna vrata kar najbolje uskladijo s celotnim objektom in širšo okolico.

    1.1 Kakšne lastnosti imajo PVC vhodna vrata?

    V primerjavi z lesom imajo PVC vhodna vrata res slabšo toplotno in zvočno izolativnost, vendar je po drugi strani bolj odporen na zunanje vplive iz okolja in zato bolj trajen. PVC vhodna vrata so najenostavnejša za vzdrževanje, saj je dovolj že, da jih pobrišemo z mokro krpo.
     
    PVC vhodna vrata
    Če želite cenejša lesena vrata, so PVC vhodna vrata dobra izbira, saj imitirajo naravni material. 

    2. Zunanja lesena vrata

    Les spada, na račun svoje boljše toplotne in zvočne izolativnosti v primerjavi s preostalimi materiali, med priljubljen material za vhodna vrata. Lesena vhodna vrata se na račun naravnega videza materiala izjemno dobro podajo tako k zunanjemu kot tudi notranjemu ambientu. Hrast, smreka in macesen so vrste lesa, ki se največ uporabljajo za vhodna vrata, pogosto v kombinaciji s steklom.

    2.1 Lastnosti lesenih vhodnih vrat

    Toplotna prehodnost lesa se giblje med 1,1 - 1,3 W/m2K, kar priča, da gre res za zelo dober izolacijski material. Vrsta stekla, ki se uporablja v kombinaciji z lesom in prej že prej omenjenim PVC-jem (PVC vhodna vrata), je dvoslojno izolacijsko steklo.

    3. Zunanja alu vhodna vrata

    Aluminij sodi med materiale, ki v sodobnih gradnjah deluje najbolj atraktivno izmed vseh, kar priča tudi njegova najvišja cena. Je tudi material, ki je v primerjavi s PVC in lesom, najbolj obstojen na zunanje vplive iz okolja. Na voljo je mnogo barvnih odtenkov ALU vhodnih vrat, za daljšo obstojnost barve pa je ALU vhodna vrata možno tudi prašno obarvati. ALU vhodna vrata dosegajo prvo mesto tudi na področju varnosti oz. zaščite.

    3.1 Kakšne lastnosti imajo ALU vhodna vrata?

    Aluminij je bolj trden in obstojen, možno pa ga je v celoti reciklirati, zato je v primerjavi s PVC-jem bolj prijazen okolju. Na zadnje mesto spada v kategoriji toplotne in zvočne izolativnosti, saj se toplotna prehodnost aluminija giblje med 3,0 - 6,0 W/m2K.
     
    alu vhodna vrata
    ALU vhodna vrata dosegajo prvo mesto tudi na področju varnosti.

    4. Notranja PVC vrata

    PVC vrata veljajo, poleg lesa, za vse pogostejšo izbiro notranjih vrat. Med prednosti PVC-ja prištevamo enostavno montažo, lažje in cenejše vzdrževanje v primerjavi z lesom in aluminijem ter navsezadnje seveda ceno. Ko izbiramo, katera PVC vrata izbrati, je na voljo večja izbira glede dimenzij, oblik in različnih barv. Ob pomoči različnih dekorjev in premazov lahko notranja PVC vrata naredimo v naravni podobi lesa. Glede na nizko ceno, ki jo imajo PVC vrata, si lahko privoščimo mnogo več dodatkov k vratom, kot so zvočna zaščita, razne barve in drugi ornamenti.

    5. Lesena notranja vrata 

    Ni potrebno posebej poudarjati, da velja les zaradi svoje naravnosti, topline in tudi vonja, za prvo izbiro pri notranjih vratih. Lesena notranja vrata se s svojo teksturo in barvo odlično podajo in dopolnjujejo k notranjemu ambientu in ustvarjajo prijetno bivalno klimo. Na voljo je ogromna izbira raznih barvnih dekorjev in okvirjev. Različice lesa, kot so furnir, beli lak in dekor se odlično podajo in skladajo prav vsakemu notranjemu prostoru. V zadnjem času je zelo razširjena uporaba furniranih notranjih lesenih vrat, ki so nekakšna kombinacija izgleda masivnih lesenih notranjih vrat in lahkotnosti vratnega krila. Za to vrsto vrat je značilno, da so prelepljena s posebno folijo, ki daje vratom moderen videz. V primerjavi s PVC notranjimi vrati pa velja lesena izvedba notranjih vrat za nekoliko dražjo izbiro.
     
    lesena vrata
    V zadnjem času je zelo razširjena uporaba furniranih notranjih lesenih vrat.

    6. Notranja ALU vrata

    Aluminij ne velja za tako pogost material notranjih vrat, še posebej ne v stanovanjih. Alu vrata so zato precej redka. Če že se uporabljajo alu vhodna vrata ali pa v prostorih javnih objektov. Bolj kot za notranja alu vrata, se aluminij uporablja za zunanja, vhodna vrata, na račun svoje trdnosti in protivlomne zaščite. Pri notranjih vratih enostavno ni potrebe po materialu, kot je aluminij, saj velja za najdražji material. Se pa pogosto uporablja kot okvir za steklena drsna notranja vrata. Poleg tega, da se iz aluminija proizvajajo alu vrata, se proizvajajo tudi alu okenski okvirji. 

    7. Koliko stanejo lesena, alu pvc vhodna vrata? 

    7.1 Zunanja lesena, pvc in alu vhodna vrata

    Cene vhodnih vrat imajo kar velik vrednostni razpon, odvisno od dimenzij, materiala in drugih karakteristik. PVC vhodna vrata spadajo med najcenejšo ponudbo. Za PVC vhodna vrata boste odšteli med 250 – 750€, v povprečju torej stanejo okrog 500€. Cena lesenih vhodnih vrat se giblje med 650-1500€, ALU vhodna vrata pa spadajo med najdražjo izbiro. Za njih boste odšteli med 800-2000€.
     
    Opomba: v cene ni zajet DDV in stroški montaže! Upoštevane so standardne dimenzije vhodnih vrat širine 950-1135 mm in višine 2000-2200 mm.

    7.2 Balkonska vrata

    Cena enokrilnih PVC balkonskih vrat se giblje med 225-270€. Za enokrilna lesena balkonska vrata boste odšteli med 345-460€, cena les-ALU enokrilnih balkonskih vrat pa je med 575-700€.
    Cena dvokrilnih PVC balkonskih vrat je 430-560€, za dvokrilna lesena balkonska vrata boste odšteli med 600-800€, kombinacija materiala les-ALU dvokrilnih balkonskih vrat pa stane med 990-1200€.
    Opomba: v cene ni zajet DDV in stroški montaže! Upoštevane so standardne dimenzije balkonskih vrat širine 1100 mm in višine 2100 mm.

    7.3 Krilna notranja lesena, alu in pvc vrata

    Za notranja PVC vrata boste odšteli najmanjšo vsoto denarja, cene se gibljejo v razponu 150-300€. Lesena notranja vrata so lahko dražja tudi do 100%, cene se gibljejo med 350-700€. Največ boste odšteli za notranja alu vrata, katerih cene dosegajo tudi 1000€.
     
    Cene za masivna lesena notranja vrata osnovne izvedbe se začnejo pri približno 300€ in dosegajo vrednosti tudi do 600€, odvisno od vrste lesa, izvedbe, nasadil in ostalih karakteristik.
    Za notranja furnirana vrata osnovne različice boste odšteli približno 250€, nekje do 650€ pa boste odšteli za furnirana vrata prestižnejših različic.
     
    Opomba: v cene ni zajet DDV in stroški montaže!

    7.4 Drsna notranja vrata

    Cene drsnih notranjih vrat se gibljejo v razponu od približno 450-750€, odvisno od vrste drsnih vrat, načinov odpiranja in materialov. Ponavadi so dražja drsna vrata, ki vsebujejo kaljeno steklo. Tako kot pri drugih izvedbah vrat, sodi PVC med cenovno najbolj ugodno izbiro.
     
    Opomba: v cene ni zajet DDV in stroški montaže!
     
    PVC vrata
    PVC vrata so najpogostejša drsna vrata. 
     
     
    Strokovni članek 10940
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vhodna vrata?

    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata
    10
    51

    Montaža pohištva, Rok Posavec s.p.


    8.8
    0

    MONTAŽA POHIŠTVA REPOTOČNIK, REPOTOČNIK JOŽE S.P.


    8.9
    0

    SPECTRA 9, d.o.o.


    8.7
    0

    STAVBNO POHIŠTVO BKM DUŠAN BEZEK S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane