x

  Katera notranja vrata izbrati?


  Članek je koristil že 7141+ uporabnikom

  NOTRANJA VRATA

  Notranja vrata so nepogrešljiv del vsakega doma. Primarna funkcija notranjih vrat je razmejitev prostorov po različnih funkcijah stanovanja. Notranja vrata postavimo na mesto, kjer je želja po delitvi, ustvarjanju intimnih prostorov in preprečitvi neželjenih pogledov s hodnika, dnevne sobe ali ostalih prostorov. Za kakšna notranja vrata se odločiti? Izbire glede načinov odpiranja, materialov in barv je ogromno. Pomembno je, da nam notranja vrata dobro služijo tako funkcijsko kot tudi estetsko.

  Ključne besede: krilna notranja vrata, drsna notranja vrata, lesena notranja vrata, PVC notranja vrata
  Strokovni članek 7141
  material les je zelo pogosta izbira za notranja vrata
  material les je zelo pogosta izbira za notranja vrata

  Imamo kar 502 izvajalcev za področje Notranja vrata:  PVC notranja vrata veljajo za najcenejšo izbiro
  PVC notranja vrata veljajo za najcenejšo izbiro


  1. Kakšne odločitve sprejeti pred nakupom notranjih vrat?

  Dimenzije notranjih vrat

  Pred samim nakupom notranjih vrat in nadaljnjih postopkih moramo jasno vedeti dimenzije. Za širino notranjih vrat se upošteva celotna zidarska-gradbena odprtina. Širine notranjih vrat se razlikujejo glede na namembnost prostora v stanovanju. Servisne prostore kot so wc, kopalnica, shramba in utility ponavadi ločujemo z notranjimi vrati širine 75-80 cm, dimenzije širin notranjih vrat bivalnih prostorov pa lahko segajo vse do 120 cm.
   

  Material

  Pri izbiri materiala je na voljo les, aluminij, PVC in kombinacije teh materialov s steklom. Izbira je popolnoma prepuščena vam, priporoča pa se izbira materiala notranjih vrat sočasno z izbiro materiala za tla (parket, laminat) in notranjih sten. Tako se najlažje uskladimo z barvami in materiali, da se bodo ti vizualno dopolnjevali in usklajevali. Med materiali so na voljo:
  - les (javor, breza, smreka, mahagonij, bukev, hrast,...)
  - kombinacija les-steklo
  - kombinacija les-aluminij
  - kombinacija aluminij-steklo
   

  Dodatne lastnosti

  Po jasni določitvi dimenzij in materiala je tretji pomembni faktor način odpiranja notranjih vrat. Odločitev o načinu odpiranja notranjih vrat sloni na dejstvu, kakšna je razporeditev notranje opreme in nasploh prostorov, da nam vratno krilo ne bo omejevalo našega gibanja in se zabijalo v kose pohištva. Med dodatne lastnosti štejemo torej:
  - način odpiranja vratnega krila
  - izbira robov notranjih vrat (zaobljeni, ostri,...)
  - željeni videz notranjih vrat (klasična, moderna, poslovna,...)
  - možnost nevidnih vrat (vrsta vrat, ki so nevidna in na oko vgrajena v steno, popularna so v sodobnih, modernih hišah)
  - izbira kljuke (nerjaveče jeklo, aluminij)
  - izbira ustreznega ponudnika in montaža notranjih vrat
   

  2. Notranja vrata glede na način odpiranja

  Glede na način odpiranja delimo notranja vrata v naslednje skupine:
   

  Krilna notranja vrata

  Krilna notranja vrata sodijo med najbolj pogosto izbiro notranjih vrat v stanovanju oz. hiši. Gre za enostaven sistem odpiranja s pomočjo kljuke. Kot že prej omenjeno, moramo pri krilnih vratih paziti na prostor za vrati, kamor se bo krilo odpiralo. Vsako nameščeno pohištvo ali neprimerna pozicija notranjih vrat bo polno odpiranje onemogočilo. Nepogrešljiv element notranjih vrat je vratni podboj, kamor so vrata pritrjena. Vratni podboj ima širino med 85 mm in 175 mm, možno ga je razširiti tudi do 300 mm. Premikanje oz. odpiranje krilnih notranjih vrat je omogočeno s pomočjo tečajev, kamor so vrata nasajena. Najpogostejši uporabljen material za krilna notranja vrata je les v kombinaciji s steklom. Več informacij o materialih sledi v nadaljevanju članka.
   

  Drsna notranja vrata

  Drsna notranja vrata so primerna za manjša stanovanja oz. prostore, kjer bi z namestitvijo krilnih notranjih vrat izgubili še nekaj več dodatnega prostora v že tako majhnem stanovanju. Zato so drsna notranja vrata najboljša rešitev za stanovanja, kjer primanjkuje prostora. Drsna notranja vrata veljajo za bolj umirjeno in tiho varianto v primerjavi z navadnimi, krilnimi notranjimi vrati, obenem pa se prav tako dobijo v različnih možnih izvedbah atraktivnega videza. Drsna notranja vrata se premikajo po vodilih. Vodila so lahko nameščena zgoraj, v tem primeru gre za viseča drsna vrata, ali pa zgoraj in spodaj. Odpiranje drsnih notranjih vrat je lahko izvedeno neposredno v steno ali ob njo. Med pomanjkljivosti drsnih vrat sodi slabše tesnjenje, še posebej drsnih vrat montiranih ob steno.
   

  Harmonika notranja vrata

  Ime harmonika izhaja iz dejstva, da se segmenti te vrste notranjih vrat odpirajo oz. zapirajo po zložljivem principu. V zadnjem času se zložljiva notranja vrata vse bolj uporabljajo pri sodobnih, modernih hišah kot predelne stene oz. prepreke med kuhinjo in dnevnim prostorom, da ustavijo vonj, ki prihaja iz kuhinje. Harmonika notranja vrata ne zahtevajo posebno napredne montaže in niso omejena glede dimenzij. Nameščajo se lahko tudi v dolžino 18 m.
   

  3. Materiali notranjih vrat

   

  Les

  Les je najpogostejši material notranjih vrat. Že samo dejstvo, da je naravni material, ki daje notranjosti doma pridih domačnosti in topline, je zadosten razlog za to izbiro. Pri lesenih notranjih vratih je na voljo ogromna izbira barvnih dekorjev, okvirjev, ki se glede na različne želje, izvrstno podajo prav vsakemu stanovanju. Sem prištevamo različice lesa furnir, beli lak, dekor. Pri leseni izvedbi ločimo klasična in masivna notranja vrata.
  Masivna notranja vrata se izdelajo iz troslojnega, križno lepljenega panela debeline cca. 4 cm. Poleg križno lepljenega panela se uporabljajo tudi druge variante: leseni lepljenci ali lepljene letvice iz smreke in furnirne plasti.
  Furnirana notranja vrata pa veljajo za kombinacijo izgleda masivnih lesenih vrat in lahkotnosti vratnega krila. Na voljo je velika izbira furnirjev, najbolj pa sta v uporabi hrast in oreh, predvsem zaradi trdote in večje obstojnosti. Furnirana vrata so (lesena) vrata, prelepljena s posebno folijo, ki daje vratom moderen, estetski videz. Omogočajo enostavno vzdrževanje in obenem izgledajo še vedno masivna in lepega videza.
   

  Les-steklo

  Kombinacija lesa in stekla velja za pogosto izbiro materialov, če hočete popestriti izgled vaših notranjih vrat in prostorov. Stekleni paneli v lesenih vratih še dodatno pripomorejo k prehodu svetlobe v prostor, tudi ob popolnem zaprtju vratnega krila. Kombinacija les-steklo je najbolj pogosta pri drsnih notranjih vratih. Uporabljeno je kvalitetno, varnostno steklo različnih tipov in vzorcev.
   

  Aluminij

  Aluminij se, bolj kot za notranja vrata, uporablja za zunanja, vhodna vrata na račun svoje trdnosti in protivlomne zaščite. Pri notranjih vratih enostavno ni potrebe po materialu, kot je aluminij, saj velja za veliko dražjo investicijo v primerjavi z lesom. Uporablja pa se lahko za okvirje steklenih drsnih notranjih vrat.
   

  PVC

  Čeprav nudi les ugodno bivalno klimo, toplino in večjo domačnost, pa velja za dražji material od PVC-ja. Notranja vrata iz umetne mase (PVC) so tako vse bolj popularna izbira. Omogočajo enostavno montažo, lažje in cenejše vzdrževanje, imajo majhno težo in obenem omogočajo večjo svobodo oz. izbiro glede dimenzij, oblik in tipa vrat. S pomočjo raznih barv, premazov in dekorjev pa lahko PVC vrata ustvarimo v naravni podobi lesa. Posebej so narejeni tudi podboji PVC vrat, tako da se PVC vrata lahkotno, neslišno zapirajo in odpirajo. Na račun nizke cene umetne mase si lahko privoščimo mnogo dodatkov za PVC notranja vrata, kot so protihrupna zaščita, oblika, barva, itd..
   

  Plastika, filc

  Plastika (PVC) sodi med pogosto uporabljen material zložljivih notranjih vrat. Pri zložljivih notranjih vratih pa se uporablja kot dodatek še filc, ki se ga namesti na notranji strani vrat. Filc poskrbi za dobro toplotno in zvočno izolativnost.
   

  4. Kakšne so cene notranjih vrat?

  Cene notranjih vrat so odvisne od dimenzij, načina odpiranja, tehnološke izvedbe, materiala in proizvajalcev stavbnega pohištva. PVC notranja vrata so praviloma najcenejša.
   
  Opomba: podane cene so povprečne in se razlikujejo od proizvajalcev stavbnega pohištva. Cene ne vključujejo DDV in stroškov montaže!
   

  Krilna notranja vrata

  Za PVC notranja vrata boste odšteli najmanjšo vsoto denarja, cene se gibljejo v razponu 150-300€. Lesena notranja vrata so lahko dražja tudi do 100%, cene se gibljejo med 350-700€. Največ boste odšteli za ALU notranja vrata, katerih cene dosegajo tudi 1000€.
  Cene za masivna lesena notranja vrata osnovne izvedbe se začnejo pri približno 300€ in dosegajo vrednosti tudi do 600€, odvisno od vrste lesa, izvedbe, nasadil in ostalih karakteristik.
  Za notranja furnirana vrata osnovne različice boste odšteli približno 250€, nekje do 650€ pa boste odšteli za furnirana vrata prestižnejših različic.
   

  Drsna notranja vrata

  Cene drsnih notranjih vrat se gibljejo v razponu od približno 450-750€, odvisno od vrste drsnih vrat, načinov odpiranja in materialov. Ponavadi so dražja drsna vrata, ki vsebujejo kaljeno steklo.
   

  Zložljiva notranja vrata

  Zložljiva (harmonika) notranja vrata veljajo za cenovno ugodno izbiro. Uporablja se jih kot začasne predelne stene, lamele so največkrat iz plastike. Cene zložljivih notranjih vrat se gibljejo v razponu od 45-200€. Najcenejša varianta so PVC zložljive lamele – cca. 45€, sledijo plastične lamele v imitaciji lesa (bukev), za katere boste odšteli približno 100€, najdražja varianta pa so plastične lamele v imitaciji aluminija. Za te boste odšteli približno 200€.
   

  Primerjava cen vrat

  Vrsta vrat Material Okvirna cena
  Krilna notranja vrata PVC 150-300€
    Les-furnir 250-650€
    Masivni les 350-700€
    Alu do 1000€
  Drsna notranja vrata   450-750€
  Zložljiva notranja vrata PVC od 45€
    PVC imitacija lesa od 100€
    PVC imitacija aluminija od 200€


  Strokovni članek 7141
  Avtor: Mojmojster

  Imamo kar 502 izvajalcev za področje Notranja vrata:


  Kako so Vam koristile te informacije?


  NAJBOLJ BRANI ČLANKI NOTRANJA VRATA

  Vrata Berberys

  Notranja vrata:
  € 214.00 kos199.00 kos

  Vrata Magnolia

  Notranja vrata:
  € 159.00 kos149.00 kos

  Vrata Fragi

  Notranja vrata:
  € 226.00 kos214.00 kos

  Vrata Herse Lux Set

  Notranja vrata:
  € 236.00 kos221.00 kos

  Vrata Uno Plain

  Notranja vrata:
  € 59.00 kos49.00 kos

  Vrata Clasic Room

  Notranja vrata:
  € 99.00 kos84.00 kos

  PRIPOROČENI IZVAJALCI ZA PODROČJE NOTRANJA VRATA

  10
  3

  Ambassador & Co. d.o.o.

  Pot k Savi 10A, 1000 Ljubljana
  9.9
  13

  Matej Bergant, s.p.

  Šuštarjeva kolonija 42, 1420 Trbovlje
  10
  11

  MUKI EUROGRADNJE d.o.o.

  Delavska Ulica 7, 4270 Jesenice

  IŠČETE DOBRE IZVAJALCE ZA PODROČJE NOTRANJA VRATA?


  masivna notranja vrata
  notranja vrata z oknom
  PVC notranja vrata
  vrata skrita nasadila
  drsna vrata ob steni
  moderna notranja vrata
  klasična notranja vrata
  notranja vrata po naročilu
  notranja vrata brez podbojev
  krožna vrata
  dobra notranja vrata
  podjetje za vhodna vrata
 • Notranja vrata Ajdovščina
 • Notranja vrata Bled
 • Notranja vrata Bovec
 • Notranja vrata Celje
 • Notranja vrata Črna na Koroškem
 • Notranja vrata Črnomelj
 • Notranja vrata Domžale
 • Notranja vrata Gornja Radgona
 • Notranja vrata Gornji Grad
 • Notranja vrata Hrastnik
 • Notranja vrata Ilirska Bistrica
 • Notranja vrata Izola
 • Notranja vrata Jesenice
 • Notranja vrata Kamnik
 • Notranja vrata Kidričevo
 • Notranja vrata Kobarid
 • Notranja vrata Kočevje
 • Notranja vrata Koper
 • Notranja vrata Kranj
 • Notranja vrata Kranjska Gora
 • Notranja vrata Krško
 • Notranja vrata Laško
 • Notranja vrata Lendava
 • Notranja vrata Litija
 • Notranja vrata Ljubljana
 • Notranja vrata Ljutomer
 • Notranja vrata Maribor
 • Notranja vrata Metlika
 • Notranja vrata Mojstrana
 • Notranja vrata Mozirje
 • Notranja vrata Murska Sobota
 • Notranja vrata Nova Gorica
 • Notranja vrata Novo mesto
 • Notranja vrata Ormož
 • Notranja vrata Piran - Pirano
 • Notranja vrata Pivka
 • Notranja vrata Portorož
 • Notranja vrata Postojna
 • Notranja vrata Ptuj
 • Notranja vrata Radeče
 • Notranja vrata Radenci
 • Notranja vrata Radovljica
 • Notranja vrata Ravne Na Koroškem
 • Notranja vrata Ribnica
 • Notranja vrata Rogaška Slatina
 • Notranja vrata Sevnica
 • Notranja vrata Sežana
 • Notranja vrata Škofja Loka
 • Notranja vrata Slovenj Gradec
 • Notranja vrata Slovenska Bistrica
 • Notranja vrata Slovenske Konjice
 • Notranja vrata Šoštanj
 • Notranja vrata Štore
 • Notranja vrata Tolmin
 • Notranja vrata Trbovlje
 • Notranja vrata Tržič
 • Notranja vrata Trzin
 • Notranja vrata Velenje
 • Notranja vrata Vipava
 • Notranja vrata Vojnik
 • Notranja vrata Vransko
 • Notranja vrata Vrhnika
 • Notranja vrata Žalec
 • Notranja vrata Zreče
 • Notranja vrata Žužemberk
 • SLOVENIA, HQ
  SLOVENIA, HQ
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  AUSTRIA
  AUSTRIA
  DAIBAU.AT

  Hilmteichstraße 21
  8010 Graz

  0043 664 1993547

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.at
  www.daibau.rs
  www.daibau.com
  © 2019 Eforma d.o.o., vse pravice pridržane