Za področje

    Vgradnja okenske police

    Članek je koristil že 33582+ uporabnikom
    Vrste okenskih polic in njihove cene smo vam predstavili v prejšnjem članku, tokrat pa bomo govorili, kako se pravilno lotiti vgradnje okenske police. Vgradnja okenske police sodi, v primerjavi z vgradnjo okna, med manj zahtevne gradbene posege. Kljub temu je treba montažo izvesti po pravilnem, celostnem postopku, ki je opisan v nadaljevanju. Okenske police ne spadajo med nujno potrebni element, saj imamo lahko namesto njih pod oknom le goli omet. Po drugi strani pa okenske police velikokrat pripomorejo k boljšemu videzu notranjosti in zunanjosti objekta ter ustvarijo dodatno uporabno površino za odlaganje.
    Detajl 33582
    vgradnja okenske police
    Imamo kar 666 izvajalcev za področje Montaža oken:

    1. Material za okenske police

    Poznamo lesene, kamnite, PVC in aluminijaste okenske police. Cene za okenske police se močno razlikujejo glede na izbrani material. Najbolj obstojne so kamnite in aluminijaste, medtem ko dajo lesene okenske police občutek topline in domačnosti, a se odsvetujejo za zunanjo uporabo. Vgradnja okenske police je podobna ne glede na izbrani material.

    2. Vgradnja okenske police: pravilna izmera odprtine

    Pri izmeri okenske police je treba upoštevati dimenzije okenske odprtine. Samo tako bo vgradnja okenske police ustrezna. Okenske odprtine izmerimo po dolžini in širini. Ključnega pomena je, da na obeh straneh okenske odprtine prištejemo še 2-3 cm dolžine, saj okenska polica sega še v omet. Za določitev pravilne širine police vzamemo mero od okenskega okvirja vse do roba zidu. K tej dimenziji na koncu prištejemo še približno 4 cm, kar je običajno standardna dodatna mera za rob okenske police.

    Okenske police
    Vgradnja okenske police poteka relativno hitro, če sledimo nekaj preprostim korakom.  

    3. Vgradnja okenske police

    Pred vgradnjo police priporočamo, da si s svinčnikom označite sredino police in sredino okenskega okvirja. Označbe vam bodo prišle prav pri pozicioniranju okenske police točno na sredino pod okvir okna. Na zid pod okenski okvir nastavimo podlogo takšne debeline, da je debelina prostora pod oknom enaka debelini police (cca. 2 cm). Za podlogo se v večini primerov uporabljata trda purpena ali stiropor.

    3.1 Purpen za pritrditev okenske police

    S pur peno za lepljenje zapolnimo zadnji del police, sledi zapolnitev levo in desno ter nato po sredini in vsakih 10-15 cm. Okensko polico vstavimo v odprtino pod oknom, poravnavamo na sredino in nastavimo ustrezen, želeni naklon. Po približno pol ure še enkrat preverimo naklon in s pur peno zapolnimo še ostale odprtine, če je potreba. Rado se zgodi, da nam pena dvigne naklon okenske police. V tem primeru nam ne preostane drugega, kot da peno izrežemo, ponovno nastavimo polico in ponovno zapolnimo odprtine. Pri preverjanju naklona si pomagamo z vodno tehtnico.

    3.2 Uporaba gradbenega lepila

    Cementno lepilo in navadna malta sta najpogostejši lepili, ki se uporabljata v gradbeništvu. Kadar uporabljamo gradbeno lepilo, očistimo podlago in z njim naredimo točke na vsakih 5-10 cm. Nato polico vstavimo v podokensko odprtino in preverimo naklon. Okensko polico poravnavamo točno na sredino, pri tem si pomagamo s prej začrtanimi označbami. Nastavimo tudi željeni naklon police, poravnavo pa večkrat preverimo z vodno tehtnico. Okenska polica se mora tesno prilegati v podokensko odprtino. Če prileganje ni tesno, si pomagamo z dodatnimi plastičnimi podlogami.

    Notranje okenske police se polagajo v ravni liniji, zunanje okenske police morajo imeti ustrezen naklon za odtekanje vode 3-5 mm.

    4. Koliko stane vgradnja okenske police?

    Vgradnja okenske police stane med  5,00 – 10,00 €/m. Odvisna je torej od dimenzij vgrajene okenske police. Za natančnejšo ceno vgradnje se pozanimajte pri izvajalcih preko naše spletne strani.

    Opomba: podana cena je povprečna in odvisna od izvajalca. Cena je podana na tekoči meter.

    Detajl 33582
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montaža oken?

    Imamo kar 666 izvajalcev za področje Montaža oken:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 666 izvajalcev za področje Montaža oken
    8.9
    0

    Mizarstvo Darko Rančigaj s.p.


    8.9
    2

    SMG, BOJAN ŠPANIĆ S.P.


    8.9
    1

    Mizarstvo Dvoršak, Danijel Dvoršak s.p.


    8.9
    9

    H & M cistilni servis Hasan Mahmutovic


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane