Za področje

  Vgradnja okenske police

  Članek je koristil že 27132+ uporabnikom
  Vrste okenskih polic in njihove cene smo vam predstavili v prejšnjem članku, tokrat pa bomo govorili, kako se pravilno lotiti vgradnje okenske police. Vgradnja okenske police sodi, v primerjavi z vgradnjo okna, med manj zahtevne gradbene posege. Kljub temu je treba montažo izvesti po pravilnem, celostnem postopku, ki je opisan v nadaljevanju. Okenske police ne spadajo med nujno potrebni element, saj imamo lahko namesto njih pod oknom le goli omet. Po drugi strani pa okenske police velikokrat pripomorejo k boljšemu videzu notranjosti in zunanjosti objekta ter ustvarijo dodatno uporabno površino za odlaganje.
  Detajl 27132
  Pred vgradnjo je potrebna ustrezna priprava podlage in podokenske odprtine
  Imamo kar 627 izvajalcev za področje Montaža oken:

  1. Skladiščenje okenskih polic

  Pred pričetkom vgradnje je izrednega pomena, da okenske police ustrezno skladiščimo. Prepovedano jih je polagati eno na drugo ali prislanjati v pokončnem položaju na steno. Najbolje je, da jih položimo na ravno površino, eno poleg druge. Police je še dodatno dobro zaščititi pred vlago. Če se držimo vseh postopkov skladiščenja, se bomo izognili mehanskim poškodbam površin.

  2. Izmera in pravilna dimenzija okenske police

  Pri izmeri okenske police je treba upoštevati dimenzije okenske odprtine. Okenske odprtine izmerimo po dolžini in širini. Ključnega pomena je, da na obeh straneh okenske odprtine prištejemo še 2-3cm dolžine, saj okenska police sega še v omet. Za določitev pravilne širine police vzamemo mero od okenskega okvirja vse do roba zidu. K tej dimenziji na koncu prištejemo še približno 4cm, kar je običajno standardna dodatna mera za rob okenske police.

  3. Vgradnja okenske police

  Pred vgradnjo police priporočamo, da si s svinčnikom označite sredino police in sredino okenskega okvirja. Označbe vam bodo prišle prav pri pozicioniranju okenske police točno na sredino pod okvir okna. Na zid, pod okenski okvir, nastavimo podlogo takšne debeline, da je debelina prostora pod oknom enaka debelini police (2cm). Za podlogo se v večini primerov uporabljata trda pur pena ali stiropor.

  3.1 Uporaba poliuretanske pene – PURPEN

  S pur peno za lepljenje zapolnimo zadnji del police, sledi zapolnitev levo in desno ter nato po sredini in vsakih 10-15cm. Okensko polico vstavimo v odprtino pod oknom, poravnavamo na sredino in nastavimo ustrezen, željeni naklon. Po približno pol ure še enkrat preverimo naklon in s pur peno zapolnimo še ostale odprtine, če je potreba. Rado se zgodi, da nam pena dvigne naklon okenske police. V tem primeru nam ne preostane drugega, kot da peno izrežemo, ponovno nastavimo polico in ponovno zapolnimo odprtine. Pri preverjanju naklona si pomagamo z vodno tehtnico.

  3.2 Uporaba gradbenega lepila

  Cementno lepilo in navadna malta sta najpogostejši lepili, ki se uporabljata v gradbeništvu. Kadar uporabljamo gradbeno lepilo, očistimo podlago in z njim naredimo točke na vsakih 5-10cm. Nato polico vstavimo v podokensko odprtino in preverimo naklon. Okensko polico poravnavamo točno na sredino, pri tem si pomagamo s prej začrtanimi označbami. Nastavimo tudi željeni naklon police, poravnavo pa večkrat preverimo z vodno tehtnico. Okenska polica se mora tesno prilegati v podokensko odprtino. Če prileganje ni tesno, si pomagamo z dodatnimi plastičnimi podlogami.
  Notranje okenske police se polagajo v ravni liniji, zunanje police pa imajo naklon velikosti 3-5mm.

  4. CMONTAŽA OKENSKE POLICE - CENA

  Cena vgradnje okenske police se giblje med  5,00 – 9,00€/m. Odvisna je torej od dimenzij vgrajene okenske police. Za natančnejšo ceno vgradnje se pozanimajte pri izvajalcih preko naše spletni strani.

  Opomba: podana cena je povprečna in odvisna od izvajalca. Cena je podana na tekoči meter.

  Silikonski kiti in različne tesnilne mase sodijo med nepogrešljivo orodje pri montaži polic
  Silikonski kiti in različne tesnilne mase sodijo med nepogrešljivo orodje pri montaži polic


  Pri vgradnji in pravilni namestitvi si pomagamo s podlogami
  Pri vgradnji in pravilni namestitvi si pomagamo s podlogami


  Detajl pravilne vgradnje zunanje ALU police
  Detajl pravilne vgradnje zunanje ALU police


  Detajl 27132
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 627 izvajalcev za področje Montaža oken:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 627 izvajalcev za področje Montaža oken:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 627 izvajalcev za področje Montaža oken
  10
  9

  KRIVINA PLUS Ude Franc s.p.


  10
  2

  Okna Blaž Vranešič s.p.


  10
  2

  Dovč d.o.o.


  9.7
  3

  STEKLARSTVO TULEK IDRIZ TULEK S.P.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE MONTAŽA OKEN?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane