Za področje

    Temeljenje sodobnih nizkoenergijskih in pasivnih hiš

    Članek je koristil že 8746+ uporabnikom
    Z letom 2020 bo zakonsko predpisana gradnja skoraj nič-energijskih hiš. Za dosego takega energijskega standarda pa je nujna izvedba neprekinjenega toplotnoizolativnega ovoja stavbe. Pri temeljenju je ta pogoj mogoče doseči le s toplotno izolacijo pod temelji, najučinkoviteje pa z ravno temeljno ploščo, položeno na toplotno izolacijo.
    Imamo kar 1062 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    Prednosti temeljne plošče

    Pri gradnji nizkoenergijskih in pasivnih hiš se pri izbiri med pasovnimi temelji in temeljno ploščo kljub nekaj večji finančni obremenitvi vedno pogosteje odločimo za temeljno ploščo, saj omogoča izvedbo odličnega, neprekinjeno izvedenega toplotnega ščita pod objektom. Prednosti takega temeljenja so plitvejši izkop, bolj enostavna armatura ter hitrejša gradnja. S toplotnoizolacijsko kadjo JUBHome bistveno zmanjšamo možnost nastanka toplotnih mostov, hkrati pa pridobimo masiven element, ki služi akumulaciji notranje toplote in s tem ohranjanju stabilne temperature prostora.

    Opaž roba temeljne plošče je v sistemu JUBHome BASE nadomeščen s toplotnoizolacijskim obodnim elementom, ki nadomešča klasični enostranski opaž pri temeljenju. Odpadejo tudi težave z zveznostjo hidroizolacije pod vertikalnimi potresnimi vezmi in faznostjo med zidovi in tlaki, saj se pri temeljni plošči hidroizolacija lahko izdela naenkrat in zvezno pod ploščo.

    Vrste izolacij pod temeljnimi ploščami

    Za toplotno izolacijo pod temeljnimi ploščami se največ uporabljajo izdelki iz ekstrudiranega polistirena (XPS), ekspandiranega polistirena (EPS) in penjenega stekla (FG). Evropski proizvajalec stirenskih granulatov BASF® je iz kultnega Styropora® za bolj obremenjene in vodi izpostavljene geotehnične aplikacije razvil novo tržno znamko Peripor®, ki danes omogoča vgradnjo EPS-a tudi pod bolj obremenjene temeljne plošče stanovanjskih hiš.

    Toplotnoizolacijske elemente JUBHome BASE izdelujemo iz surovine BASF® Peripor® 300 E, s čimer jim poleg ustreznih trdnostnih lastnosti zagotavljamo tudi nizko navzemanje vode. Dobavljivi so v dveh tlačnih trdnostih 300 in 400 kPa.

    Trdnost in posedanje toplotno izoliranih temeljnih plošč

    Toplotne izolacije pod temeljno ploščo morajo ustrezati Pravilniku o mehanski odpornosti in stabilnosti UL RS 101/2005 in je potrebno njihovo nosilnost računsko dokazati v okviru izdelave projekta za izvedbo enostanovanjske stavbe oziroma v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za večstanovanjske objekte. Pri toplotnih izolacijah pod temeljno ploščo se preverja tudi lezenje materiala (krčenje pod stalno obtežbo), ki mora biti v 50 letih manjše od 2 odstotkov (20 cm izolacije se lahko skrči za 4 mm). Te vrednosti so v primerjavi s posedanjem samega terena pod objektom minimalne in upoštevane pri izbiri materiala.

    Trajnost toplotno izoliranih temeljnih plošč

    Za vgradnjo toplotnih izolacij pod temeljne plošče so še vedno, predvsem za ekspandirane polistirene, aktualni stereotipi o izpostavljenosti teh materialov glodavcem, mravljam, razpadu izolacije in podobno. Najboljši odgovor na take dileme so količine EPS-a in XPS-a, vgrajene v geotehnične konstrukcije po celem svetu. Polistireni ne privabljajo mravelj in glodavcev, niti jih ti ne uživajo, lahko pa se v materialu nastanijo tako kot v vsakem drugem materialu v konstrukciji. Rešitev proti temu je, da se vsi dostopni deli izolacije pod zemljo oblečejo ali v hidroizolacijo ali v sloj armiranega cementnega lepila. Geotehnični polistireni ne trohnijo. Ne omogočajo razvoja plesni in lišajev. V zemlji so neobčutljivi za običajne geološke in hidrološke pojave in so trajni kljub cikličnim spremembam temperature. Zaradi zaprte celične strukture EPS sprejme le malo količino vode in preprečuje migracijo vode. Toplotna prevodnost geotehničnega EPS-a se s potopitvijo v vodo na daljše obdobje spremeni le za nekaj odstotkov, kar pa se pri izračunu energetske učinkovitosti upošteva. Če je toplotna izolacija znotraj hidroizolacijskega ovoja, ni navzemanja vode.

    Kaj nam pomeni vgradnja toplotne izolacije pod temeljno ploščo?

    Energijske izgube skozi temeljna tla so ocenjene na približno 15 odstotkov celotnih izgub. Privarčevan, absolutni strošek ogrevanja z vgradnjo toplotne izolacije pod temeljno ploščo je tako odvisen od projektirane ali pričakovane letne porabe energije novogradnje. Potrebno pa se je zavedati, da je bivalno ugodje zagotovljeno le, če so prehodi toplote skozi posamezne sklope ovoja zgradbe v ravnotežju. Zelo velika je tudi nevarnost kondenzacije in z njo povezane plesni v talnih robovih ogrevanih prostorov, če temeljne plošče ne izoliramo ali jo izoliramo nesorazmerno. Izgradnja pasivnih in skoraj nič-energijskih hiš, ki jih čez nekaj let lahko pričakujemo kot obvezne, pa brez toplotno izolirane temeljne plošče v večini primerov praktično ni več mogoča. Minili so namreč časi, ko nam je za toplotno izolacijo tal na terenu zadoščalo nekaj centimetrov »stiropora« pod tlakom.

    JUBHome BASE toplotna izolacija temeljne plošče

    Sistem toplotne izolacije temeljne plošče JUBHome BASE je zanesljiva rešitev za temeljenje stavb nižje etažnosti v kateremkoli energijskem standardu. Je eden izmed šestih sistemov izoliranja temeljne plošče s certifikatom Passivhaus inštituta v svetu ter prvi in edini v Sloveniji.

    JUBHome BASE je po meri pripravljena nosilna toplotno izolacijska kad proizvedena iz Peripora®, posebne vrste EPS, katerega značilnost je visoka tlačna trdnost in nizka vodovpojnost, na katero lahko postavimo energijsko varčne hiše do treh etaž. JUBHome BASE je primerna tudi za temeljenje na potresno aktivnih območjih in slabših nosilnih tleh.

    V primerjavi s pasovnimi temelji je izvedba toplotne izolacije temeljne plošče z JUBHome BASE enostavnejša, hitrejša in bolj kakovostna, saj na enostaven način omogoča izvedbo neprekinjenega toplotnoizolacijskega ovoja poljubne debeline ter zvezne hidroizolacije na zunanji strani. Tako hkrati znižamo toplotne izgube in dosežemo popolno zaščito pred talno vlago in talno vodo pod pritiskom.

    V toplotnoizolacijsko kad za temeljno ploščo, ki je v okviru rastra prilagojena gradbenemu načrtu, brez opaženja vgradimo armirani beton. Postopek je hiter in preprečuje možnost napak.

    Za stavbe iz lahkih gradiv (montažne, lesene, porobetonske) so predvideni talni elementi JUBHome BASE s tlačno trdnostjo 300 kPa, za stavbe iz opeke in betona pa talni elementi JUBHome BASE s tlačno trdnostjo 400 kPa. Standardne skupne debeline sestavljenih zgornjih in spodnjih talnih elementov so 16, 24 in 30 cm, po naročilu pa so dobavljive vse vmesne debeline v korakih po 2 cm.
    Strokovni članek 8746
    Avtor: JUBHome, energijsko varčne hiše, d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Temelji in temeljne plošče?

    Imamo kar 1062 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1062 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče
    8.8
    0

    PROGROS d.o.o.


    10
    4

    ANDRE d.o.o.


    8.9
    0

    AVDI , d.o.o.


    8.9
    5

    GGES Sara Dizdarević s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane