Za področje

    Najpogostejša vprašanja za toplotne črpalke

    Članek je koristil že 4572+ uporabnikom
    Napisali smo odgovore na vsa pomembna vprašanja o toplotnih črpalkah, ki so se vam pojavila.
    Strokovni članek 4572
    Toplotne črpalke Gorenje
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    1. Kdaj je priporočljivo razmisliti o vgradnji TČ za ogrevanje objekta in zakaj?
     
    Pri obnovi kotlovnice oziroma zamenjavi ogrevalnega sistema je trenutno najbolj primerna rešitev za 90% objektov toplotna črpalka. Prav tako, pa je toplotna črpalka idealna rešitev za novogradnje. TČ omogoča ogrevanje, hlajenje in gretje sanitarne vode z nizkimi obratovalnimi stroški. Gre za zelo tihe naprave, ki uporabnikom nudijo udobje, ker delujejo po vremensko vodeni krivulji, torej se samostojno vklapljajo in izklapljajo glede na zahtevano sobno temperaturo. Prav tako, stranke ne potrebujejo dimnika in prostora za skladiščenje.
     
     
    2. Zakaj kot primarni vir ogrevanja izbrati prav toplotno črpalko?
     
    Toplotna črpalka dosega za razliko od konvencionalnih ogrevalnih naprav odlične izkoristke (COP = 3 do 5,6). Izkorišča obnovljive vire energije, kot so zrak, podzemno vodo (podtalnico) in energijo zemljine in s pomočjo agregata pretvori pridobljeno energijo v koristno toploto za ogrevanje. TČ je naprava, ki za 1 kW porabljene električne energije za svoje delovanje dosega 3 do 5 kW toplotne energije (COP =3 – 5). Npr. toplotna črpalka voda-voda Aquagor 9 G porabi za delovanje agregata 1,56 kW, proizvede pa 8,4 kW toplotne energije (COP=5,4). 
    Pasivno hlajenje
    Prav tako lahko zelo konstantno temperaturo podtalnice (tudi zemlje) koristimo za pasivno hlajenje (TČ voda-voda in zemlja-voda). Značilnost pasivnega hlajenja je da v tem času agregat toplotne črpalke ne deluje, torej je edini porabnik v tem času visokoučinkovita potopna črpalka, ki črpa podzemno vodo za namen hlajenja.
    Aktivno hlajenje 
    Toplotne črpalke zrak-voda pa avtomatično obrnejo proces delovanja in izvajajo aktivno hlajenje – podobno kot klimatske naprave. Prednost TČ je ta, da lahko z eno napravo ogrevamo in hladimo. 
     
     
    3. Kaj moramo vedeti pred nakupom toplotne črpalke?
     
    Pred nakupom toplotne črpalke se je potrebno posvetovati s ponudniki glede tipa TČ (zrak-voda, zemlja-voda ali voda-voda), ranga moči TČ, načina inštalacije itd. V Gorenju preračunamo glede na podatke o objektu toplotne izgube objekta in določimo primeren rang moči toplotne črpalke. Prav tako lahko podamo oceno letnih stroškov in prihranke v primerjavi s konvencionalnimi ogrevalnimi napravami (oljni kotel, plinski kotel…). Lahko pa poskusite tudi sami na tej povezavi:
    http://www.gorenje.si/izdelki/ogrevanje-hlajenje/ogrevalne-toplotne-crpalke/spletni-preracun 
     
     
    4. Kako poteka vgradnja toplotne črpalke?
     
    Gorenju pred izdelavo predračuna izvedemo ogled objekta in se dogovorimo s stranko glede specifik ogrevalnega sistema. Na osnovi tega izberemo primerno hidravlično shemo. Inštalater izvede strojno in elektro inštalacijo na osnovi naše sheme. Ko je zadeva končana pridejo naši pooblaščeni strokovnjaki na zagon sistema. Na zagonu sistema se preveri izvedba inštalacije, nato se nastavijo vsi parametri v krmilniku, ki omogočajo samostojno delovanje toplotne črpalke. Stranki se predstavijo osnovne funkcije upravljalne enote. Prav tako na zagonu preverimo delovanje celotnega sistema in doseganje nastavljenih parametrov.  
     
     
    5. Poleg stroška toplotne črpalke moramo računati še na stroške drugih potrebnih komponent materialov in inštalacijskih del. Kakšni so torej stroški ogrevalnega sistema s toplotno črpalko?
     
    Stroški drugih potrebnih komponent in inštalacijskih del niso fiksni, ker tudi kotlovnice, cevne razdalje in ogrevalni sistemi niso med seboj enaki. Nekateri objekti imajo 3 ločene ogrevalne kroge, drugi 1 ogrevalni krog, zato strošek inštalacije in materiala tukaj na more biti enak. V povprečju pa znaša strošek inštalacije (delo in material) 1.300 – 2.200 € - varira tudi glede na tip naprave in seveda specifike obstoječega ogrevalnega sistema ali želje kupcev.
     
     
    6. Ko se odločamo med ponudniki, na kaj pazimo?
     
    Pri ponudnikih je potrebno paziti na kakšen način se lotijo projekta menjave ogrevalnega sistema. Dobra rešitev zahteva znanje in izkušnje. Kakovostne toplotne črpalke imajo vgrajene vrhunske komponente in dovršeno regulacijo, zato niso vedno najcenejše. Cena ne sme biti glavno merilo, saj je toplotna črpalka investicija za 20 let in tudi več. Glavno merilo naj bo kakovost TČ in strokovno svetovanje glede izbire TČ, načina inštalacije in regulacije sistema ter sama izvedba inštalacije. Toplotna črpalka je lahko sama za sebe zelo dobra naprava, vendar če ni ustrezno vgrajena v sistem ne bo delovala pravilno in energijska učinkovitost bo nižja. V Gorenju poleg ponudbe odličnih TČ, zelo velik poudarek dajemo na strokovno svetovanje in izvedbo inštalacije oz. vodenje projekta.
     
    Toplotne črpalke Gorenje.
    Toplotne črpalke Gorenje.


    Strokovni članek 4572
    Avtor: Gorenje d.d.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Toplotna črpalka?

    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka
    8.9
    0

    EKOFRANK, d.o.o.


    8.5
    1

    STRIN, strojne inštalacije, Rajko Rijavec s.p.


    8.9
    0

    PDC, inženiring, trgovina in storitve, d.o.o.


    8.9
    7

    ENERGETIKA VODOVOD d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane