Za področje

    Toplotna črpalka voda/voda in zemlja/voda

    Članek je koristil že 9548+ uporabnikom
    Pogosto se pri nakupu toplotnih črpalk brez premisleka odločimo za tip toplotna črpalka zrak/voda, kot razloge pa naj navedemo enostavno inštalacijo in nižje stroške investicije. Vendar ni vse vedno tako kot se zdi na prvi pogled. Pri tipu toplotna črpalka voda/voda je potrebno najti izvajalce, ki bodo za ugodno ceno izvedli izkop vrtine ali izkop zemeljske površine za izvedbo toplotna črpalka zemlja/voda. Razlika v investiciji na ključ med vsemi tremi izvedbami ogrevalnega sistema je zanemarljiva.
    Strokovni članek 9548
    toplotna crpalka voda voda
    Imamo kar 1346 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    1. Toplotna črpalka voda/voda

    1.1 Kako deluje toplotna črpalka voda/voda?

    Toplotna črpalka voda/voda sodi med najučinkovitejše ogrevalne sisteme. Ključni faktor za visoko učinkovitost se skriva v viru zajemanja energije tj. podtalnici, ki jo toplotna črpalka voda/voda izkorišča. Podtalnica velja za zanesljiv vir toplote z zelo konstantno temperaturo (7 – 13°C), kar za toplotno črpalko pomeni delovanje v ugodnem temperaturnem območju skozi celo ogrevalno sezono. Grelno število (COP) znaša pri tem tipu črpalk več kot 5, kar pomeni, da za 1 kW vložene energije, ki ga porabi toplotna črpalka voda/voda za pogon kompresorja, dobimo več kot 5 kW grelne moči oziroma toplote.

    1.2 Katere prednosti ima toplotna črpalka voda/voda?

    Zaradi visoke grelne moči (toplote) skozi celo ogrevalno sezono, ne glede na temperaturo okolice, je primerna za monovalentno delovanje, kar pomeni, da toplotna črpalka voda/voda sama pokriva toplotne izgube objekta brez potrebe za dodatnim virom ogrevanja. Naslednja prednost, ki jo ima toplotna črpalka voda/voda je možnost pasivnega hlajenja v vročih poletnih mesecih, kar je učinkovito nadomestilo za klimatske naprave.

    1.3 Izvedba izkopa vrtine

    Iskanje podtalnice se začne na Geodetski upravi, kjer Vam s pomočjo geoloških kart posredujejo informacijo ali se kje v bližini vaše hiše teče podtalnica, ki jo toplotna črpalka voda/voda potrebuje. Gre za zelo natančne karte s katerimi pridemo do zanesljivih informacij o podzemnih vodah. Naši izvajalci preden se lotijo izkopa vrtine preverijo z posebnimi merilnimi instrumenti globino podtalnice. Če je podtalnica na globini do 15 m pod zemljo se investicija v ogrevalni sistem toplotna črpalka voda/voda vsekakor splača. 

    2. Toplotna črpalka zemlja/voda prednosti

    Toplotna črpalka zemlja voda površina
    Toplotna črpalka zemlja/voda - površinski sistem "kače".

    2.1 Kako deluje toplotna črpalka zemlja/voda?

    Toplotna črpalka zemlja/voda prav tako sodi med izredno učinkovite ogrevalne sisteme. Dosegajo visoka grelna števila (COP med 4 in 5) in grelne moči skozi celo ogrevalno sezono. Toplotna črpalka zemlja voda deluje tako, da iz izvrtine v zemljo izkorišča naravno toploto, ki jo oddaja zemljina. Izvrtina je lahko točkovna s sondo, pri čemer mora biti zelo globoka (več 10 m), ali pa je površinska s "kačo", pri čemer pa ne rabi biti tako globoka, a mora zavzeti precej površine. Na tej površini zaradi toplote trava raste slabo ali pa sploh ne raste, kar je lahko problem pri izgledu vrta. Preden se odločite, katera toplotna črpalka zemlja/voda je za vas boljša, se o razlikah torej dobro pozanimajte pri prodajalcu in proizvajalcu.

    2.2 katere prednosti ima toplotna črpalka zemlja/voda?

    Toplotna črpalka zemlja/voda dosega zelo visoka letna grelna števila zaradi ene naravne zakonitosti. Zemljina, ki jo toplotna črpalka zemlja/voda izkorišča za vir ogrevanja, akumulira skozi poletje veliko toplote sonca in dežja. To v začetnih mesecih ogrevalne sezone (Oktober, November, December) pomeni ugodno temperaturo vira zajema toplote, posledično pa seveda visok COP. Primerna je za monovalentno delovanje, kar pomeni, da zaradi visoke grelne moči skozi celo ogrevalno sezono ne potrebuje dodatnega vira ogrevanja. Toplotna črpalka zemlja/voda tako kot toplotna črpalka voda/voda omogoča možnost pasivnega hlajenja v vročih poletnih mesecih.

    2.3 Izvedba izkopa vrtine

    Izvedba izkopa zemlje za postavitev zemeljskega kolektorja: za izkop zemlje do globine 1,2 do 1,5 m ponujamo izvajalca, ki za ugodno ceno izvede odkop zemlje in postavitev cevi za zemeljski kolektor. Možna je tudi izvedba izkopa zemlje v lastni izvedbi, vendar priporočamo predhoden posvet o površini in globini izkopa z našim pooblaščenim izvajalcem. Stroški investicije ogrevalnega sistema toplotna črpalka zemlja/voda so popolnoma primerljivi s stroški investicije za TČ zrak/voda. Govorimo o investiciji na ključ, ki vključuje toplotno črpalko zemlja/voda, zalogovnik, hranilnik in montažo z vsemi gradbenimi posegi.
    Toplotna črpalka zemlja voda
    Toplotna črpalka zemlja voda - točkovni sistem s sondami.

    3. Koliko stane toplotna črpalka voda/voda?

    Toplotna črpalka voda/voda podobno kot toplotna črpalka zemlja/voda stane več kot toplotna črpalka zrak/voda. Cena zanjo se giblje okrog 10.000-15.000 EUR. Treba pa se je zavedati, da se nam kljub relativno visoki investiciji v ogrevalni sistem s toplotno črpalko voda/voda ta investicija v primerjavi z drugimi ogrevalni sistemi povrne že 3 – 4 letih!

    4. Toplotna črpalka zemlja/voda - cena

    Tudi toplotna črpalka zemlja/voda je dražja od TČ zrak/voda, pri čemer je cena odvisna še od tipa TČ zemlja/voda, torej ali gre za točkovni tip s sondami ali površinski tip s kačo. Točko tip s sondami zahteva zelo globok izkop in posledično nekoliko višje stroške. Toplotna črpalka zemlja/voda oz. sistem te vrste ogrevanja vas bo stal okrog 15.000 EUR.

     
     
    Strokovni članek 9548
    Avtor: Gorenje d.d.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Toplotna črpalka?

    Imamo kar 1346 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1346 izvajalcev za področje Toplotna črpalka
    10
    4

    CAELUM, inštaliranje vodovodnih, plinskih in ogrevalnih napeljav in naprav, d.o.o.


    9.8
    17

    PRODIGI, trgovina in storitve, d.o.o.


    10
    1

    SMEVT trgovina in storitve d.o.o.


    9.8
    2

    Drago Delopst s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane