Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Ali je toplotna črpalka primerna za vse objekte?

    Članek je koristil že 4150+ uporabnikom
    Ogrevalni sistemi s toplotnimi črpalkami se v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi odlikujejo po nizkih obratovalnih stroških in energetsko učinkovitem delovanju. Vendar je za smiselnost investicije v ogrevalni sistem s toplotno črpalko potrebno preveriti primernost objekta v katerega vgrajujemo toplotno črpalko. Objekti z 4 cm stiroporne izolacije in starimi okni to niso, tudi če v objekt vgradimo toplotno črpalko, ki dosega več kot 65°C predtoka ogrevalne vode v radiatorjih. Zakaj?
    Strokovni članek 4150
    Toplotna črpalka Aerogor, Gorenje.
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    Glavni cilji ogrevanja s toplotno črpalko so nižja poraba energije (ekološka osveščenost) in zmanjšanje obratovalnih stroškov v primerjavi z ostalimi energenti (npr. kurilnim oljem, utekočinjenim naftnim plinom ipd.). Je pa investicija za celoten ogrevalni sistem nekoliko višja v primerjavi z konvencionalnimi kotli (olje, plin). Smotrnost investicije je povratek stroškov v nekaj letih (3 do 4), vendar je to možno le, če imamo primerno izoliran objekt. Govorimo o objektih, ki imajo poleg opečnega zidaka še 8 cm ali več toplotne izolacije (kamena volna, stiropor) in min. 10 cm izolacije strehe. Naslednji zelo pomemben faktor so okna, tu priporočamo vsaj dvoslojno zasteklitev. Takšen objekt ima toplotne izgube cca. 65 W/m2, kar je še v mejah, kjer so letni obratovalni stroški takšni, da se investicija lahko povrne v doglednem času (do 5 let). 
    Če so toplotne izgube objekta več kot 70 W/m2 je smotrnost nakupa toplotne črpalke vprašljiva. Mesečni obratovalni stroški za ogrevanje objekta bodo nižji v primerjavi z sistemom ogrevanja z konvencionalnimi kotli, vendar dolgoročno nismo veliko naredili pri skupni energetski porabi in zmanjšanju stroškov za ogrevanje objekta in sanitarne vode.
     
    Primerjajmo mesečne in letne obratovalne stroške za dva objekta na spodnji sliki tabele.
     
    Iz tabele je razvidno kakšne so razlike v mesečnih in letnih obratovalnih stroških za ogrevanje objekta z primerno izolacijo in objekta, ki je izoliran minimalno. Oba objekta imata radiatorsko ogrevanje, vendar je temperatura ogrevalne vode (predtoka) različna, kar na letni ravni tudi prinaša višje stroške ogrevanja. Iz tabele je razvidno tudi to, da lahko pri enaki ogrevalni površini, istih oknih in enaki sestavi zidu (opeka) toplotne izgube objekta zaradi različne debeline stiroporne izolacije prinesejo občutne razlike tako na mesečni (cca. 40 €) kot tudi na letni ravni (več kot 400 €).
    Primerjava obratovalnih stroškov toplotne črpalke.
    Primerjava obratovalnih stroškov toplotne črpalke.


    Strokovni članek 4150
    Avtor: Gorenje d.d.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Toplotna črpalka?

    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka
    8.9
    1

    INŠTALACIJE RAMO KIŠMETOVIĆ s.p.


    8.9
    2

    KKP d.o.o.


    10
    5

    DANTA podjetje za distribucijo, montažo in servis d.o.o.


    9.3
    4

    Elektro in strojne inštalacije Janjić d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane