Za področje

    Kako okno vpliva na kvaliteto bivanja?

    Članek je koristil že 3222+ uporabnikom
    Kakšen je pomen okna? Okno predstavlja že od začetka prvih gradenj pomemben arhitekturni element stavbnega pohištva. Vse se je začelo, ko je človek začel graditi prve domove za bivanje. Izraz okno in njegova tehnologija se je skozi zgodovino drastično spreminjal - vse od enostavnih lukenj v zidovih grajenih iz kamna, opeke ali gline, pa vse do današnjih, visoko tehnoloških oken. Stik z naravo in naravna svetloba sta prioriteta za ugodno in kvalitetno bivanje. Tokratni članek je zasnovan na osnovi arhitekturnega razmišljanja in zajema opis treh osnovnih načel, na podlagi katerih je razložen pomen okna.
    Strokovni članek 3222
    osvetljenost je poglavitni pomen okenskih odprtin
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    1. NARAVNA SVETLOBA
    Glavni poglavitni pomen okenskih odprtin je ustrezna zagotovitev primerne dnevne svetlobe v prostoru. Dnevna svetloba in z njo povezana primerna osvetljenost prostora, pozitivno vpliva na kakovost bivanja, delovanja, produktivnost in na splošno zdravje uporabnikov. Dnevna svetloba je tisti faktor, ki nam podnevi omogoča prihranek pri električni energiji, saj v večini pimerov čez dan ostanejo luči ugasnjene. Lep je občutek zjutraj, ko nas, v primeru lepega vremena, predramijo prvi sončni žarki, ki posijejo v spalni prostor in nam dajo dodatno energijo in zagon za produktiven začetek dneva. Količina dnevne svetlobe v prostoru je povezana z velikostjo okenskih odprtin – večje dimenzije okna, večji prehod sončne svetlobe v prostor, večja kvaliteta bivanja. Naravna svetloba med drugim tudi polepša prostor in naredi vidne vse detajle v njem.

    2. STIK Z OKOLICO
    Naslednji pomemben faktor je vizualni stik z naravo. Ob komunikaciji z zunanjim prostorom, okolico, se človek počuti varnejšega, saj se zaveda dogajanja okrog stavbe. Pogled na naravo pomirja človeka in mu daje, enako kot naravna svetloba, dodaten zagon, motivacijo ob delu. Človek je že od nekdaj rad v stiku s svojo okolico in naravo, že iz starejše zgodovine je znano, da je sprva prebival v naravi in si postopoma gradil svoja zatočišča. Pogled iz hiše skozi okno, predstavlja veliko dodano vrednost, brez katere bi prišlo do nezavedanja širše okolice. Okna omogočajo tudi ustrezno prezračevanje prostorov, saj svež dotok zraka pomembno vpliva na zdravje uporabnikov v hiši in nudi prijetno bivalno klimo.

    3. OKNO KOT STRUKTURA FASADE OBJEKTA
    Si predstavljate zgradbe brez oken in steklenih površin? Poleg primanjkljaja že prej omenjene dnevne svetlobe in stika človeka z zunanjim prostorom, bi stavbe izgledale kot masivne, grajene gmote, podobne spomenikom, brez vsakega izraza in arhitekturne kompozicije. Zato pravimo, da okna in druge večje steklene površine definirajo fasado objekta, jo razčlenjajo na linije in pasove ter dajo objektu prepoznavnost. Nemalokrat se zgodi, da so prav okna oz. steklene površine tisti element, po katerem je neka stavba prepoznavna. Velikost in pozicija oken nam na zunaj namiguje namembnost prostorov v objektu. Tako so hodniki, komunikacije in javni programi objektov zastekljeni z večjimi površinami, intimni oz. privat prostori objekta pa z okni manjših dimenzij.

    Sklepna misel:
    Okno je nepogrešljiv element stavbe, ki ohranja stik uporabnikov z okolico, omogoča osvetljenost in prezračevanje prostorov ter navsezadnje daje objektu končno podobo. Brez okenskih odprtin, bi stavba izgledala kot zaprta, neprijazna, grajena masa, ki bi s svojo podobo odvračala ljudi.


    vizualni stik z okolico pozitivno vpliva na uporabnike
    vizualni stik z okolico pozitivno vpliva na uporabnike


    okenske odprtine na fasadi definirajo objekt in mu dajo končno podobo
    okenske odprtine na fasadi definirajo objekt in mu dajo končno podobo


    Strokovni članek 3222
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Okna?

    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna
    8.9
    2

    Steklarstvo Kramarič Stanko Kramarič s.p.


    8.9
    20

    BOLE Boštjan Les s.p.


    10
    4

    TERMOGLAS okna d.o.o.


    8.7
    0

    STAVBNO POHIŠTVO BKM DUŠAN BEZEK S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane