Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Panoramsko okno, da ali ne?

    Članek je koristil že 18769+ uporabnikom
    Izbira panoramskega okna ali stene ima, tako kot večina ostalega stavbnega pohištva, svoje prednosti in slabosti. Panoramsko okno ali stena s svojo dimenzijo sega od stropa do tal in pokriva večji del fasade objekta. V nadaljevanju bomo spoznali različne tipe panoramskih sten, njihovo odpiranje ter prednosti in slabosti.
    Strokovni članek 18769
    panoramska stena
    Imamo kar 232 izvajalcev za področje Panoramska okna in stene:

    1. Kaj je panoramsko okno?

    Panoramsko okno oz. stena je okenska odprtina večjih dimenzij (2500 x 2000 mm in naprej), z namenom čim boljšega izkoristka dnevne svetlobe in panoramskih pogledov v naravo. Kako razlikujemo pojma panoramsko okno in panoramska stena?

    Izraz panoramsko okno uporabljamo največkrat v primerih, ko gre za okno večjih dimenzij, ki je s svojo višino parapeta pozicionirano nad talno površino in ne sega vse do stropa. Izraz panoramska stena pa se uporablja v primeru, ko okno s svojo stekleno površino sega od stropa pa vse do tal. Na ta način je zapolnjen dobršen del fasade in okno postane stena.

    Panoramsko okno pozicioniramo v dnevnih (bivalnih) prostorih, kjer je potreba po izkoristku dnevne svetlobe največja. Večji delež dnevne svetlobe med drugim pozitivno vpliva na uporabnike in njihove dejavnosti čez dan.
    panoramsko-okno-dnevna.jpg
    Panoramsko okno, poleg lepega razgleda, poskrbi tudi za dovoljšno osvetlitev dnevnih prostorov.

    2. Panoramska okna in panoramske stene glede na način odpiranja

    2.1 Fiksno panoramsko okno

    Že ime fiksno nam pove, da gre za panoramsko okno, ki ne omogoča odpiranja in zračenja prostorov. Fiksno panoramsko okno se v največ primerih pojavlja v kombinaciji z drugimi vrstami panoramskih oken/sten – dvižno ali drsno nagibnimi. Tako je en del okna fiksen in nam nudi le široke, panoramske poglede v zunanjost, drugi del z drsnimi vrati, pa nam nudi odpiranje in zračenje prostorov.

    2.2 Dvižno-drsna panoramska stena

    Pri panoramskih stenah v dvižno-drsni izvedbi se drsno krilo pred odprtjem narahlo dvigne in nato po okenskih vodilih drsi mimo fiksnega dela. Krili nista v isti ravnini, vendar se kljub temu stena zapre fiksno in je toplotno dobro izolirana ter nudi prijetno klimatsko ugodje. Posebnost tega sistema je, da je omogočena izvedba z nizkim pragom – pomeni, da se prag potopi v tlak.

    Nizek prag tako omogoča neoviran prehod brez preprek. S tega vidika velja za dovršeno, elegantno in funkcionalno rešitev. Dvižno drsni sistem panoramske stene je primeren za razpone večjih dimenzij. Maksimalna priporočena dimenzija je cca. 4000x2400 mm.

    2.3 Nagibno-drsna panoramska stena

    Za nagibno drsni sistem je značilno, da se panoramska stena odpira izvlečno-drsno tako, da se krilo najprej odpre samo kot pri zračenju (na nagib – ventus), nato pa se še krilo izvleče spodaj. Tako lahko krilo drsi mimo fiksnega dela, kljub temu da sta obe krili v isti ravnini. Nagibno drsna varianta panoramske cene je tudi najbolj prodajan tip, na voljo je v PVC ali ALU izvedbi. Za nagibno drsno izvedbo panoramske stene se priporoča maksimalna dimenzija 3200 x 2200 mm.

    panoramsko-okno.jpg
    Panoramsko okno optično poveča prostor, spusti vanj več dnevne svetlobe in obenem ponuja še čudovite panoramske poglede na okolico.

    2.4 Zložljiva (harmonika) panoramska stena

    Zložljiva panoramska stena je sestavljena iz več segmentov oz. panelov, ki se odpirajo sklopno po sistemu harmonike in zlagajo sproti na samem prehodu. Pri zložljivi panoramski steni je možnih več načinov in smeri odpiranja: odpiranje vseh panelov eno stran, delno odpiranje panelov v levo stran ali delno odpiranje panelov v desno stran. Tako kot pri dvižno-drsnem sistemu odpiranja je tudi pri zložljivih panoramskih stenah mogoča izvedba z nizkim pragom. Maksimalna priporočljiva dimenzija zložljive panoramske stene je 4800x2200 mm.

    2.5 Balkonska vrata

    Pod vrsto panoramskih sten prištevamo tudi balkonska vrata. Skoznje nam je omogočen prehod na balkon ali teraso, skratka imajo enako funkcijo kot vse ostale panoramske stene, razen fiksnih – prehod iz notranjega prostora navzven. Posebnost balkonskih vrat je v tem, da imajo v spodnjem delu vratnega krila vgrajeno naklado višine cca. 10 cm. Na ta način steklo ne sega do tal, ampak je balkonsko krilo spodaj dodatno zaščiteno.

    Na voljo je ogromna izbira različnih tipov balkonskih vrat: fiksna balkonska vrata, enokrilna balkonska vrata, enokrilna balkonska vrata s fiksno nadsvetlobo, enokrilna balkonska vrata z nadsvetlobo na kip, enokrilna balkonska vrata s fiksno stransko svetlobo, dvokrilna balkonska vrata, dvokrilna balkonska vrata z nadsvetlobo na kip, dvokrilna balkonska vrata s fiksno nadsvetlobo.
    panoramsko okno-hisa.jpg
    Balkonska vrata so lahko del panoramske stene. Omogočajo prehod na vrt, balkon ali teraso.

    3. Panoramska stena - prednosti

    Večino svojega časa preživimo v dnevnem prostoru, ki je v sodobnih hišah povezan oz. zasnovan v navezavi na jedilnico in kuhinjo. Zato sta dnevna osvetlitev in zračenje dnevnega prostora še toliko bolj pomembna. Med pomemben faktor sodi tudi navezava notranjega prostora na zunanjost (terasa, vrt). Vse naštete pozitivne lastnosti omogoča panoramska stena, ki na račun svoje dimenzije optično poveča prostor, spusti vanj veliko več dnevne svetlobe kot navadno okno in obenem ponuja še krasne panoramske poglede na okolico.

    Panoramska stena je zato najboljša funkcionalna rešitev na mestih, kjer je frekvenca prehoda iz notranjega v zunanji prostor (in obratno) velika. Panoramske stene se izdelajo z dvoslojnim ali troslojnim steklom, največkrat pa se uporablja varnostno kaljeno steklo, ki zagotavlja zaščito in varnost pred morebitnimi poškodbami.

    4. Panoramska stena - slabosti

    Med slabosti panoramske stene štejemo ceno. Najbolj prodajan tip panoramske stene je nagibno drsni sistem odpiranja, katerega cena je skoraj 50 odstotkov nižja od dvižno-drsnega sistema panoramske stene. Cena panoramske stene je odvisna od dimenzij, vrste zasteklitve, vrste načina odpiranja in profila oz. materiala. Tako kot pri navadnih, stenskih oknih velja dejstvo, da je najcenejši material PVC.

    panoramsko-okno-spalnica.jpg
    Panoramska stena optično poveča prostor, spusti vanj več dnevne svetlobe kot navadno okno in obenem ponuja še panoramske poglede na okolico.

    5. Panoramska stena - cena

    Za fiksno panoramsko okno boste odšteli cca. 1500 - 2000 EUR. Za panoramsko steno z nagibno drsno izvedbo odpiranja boste odšteli že cca. 3500 - 4000 EUR. Cena za dvižno drsni sistem odpiranja je še višja, cene dosegajo tudi 6000 EUR. Navedene cene so približne, odvisne že od prej naštetih mnogih dejavnikov. Za točno ceno se pozanimajte pri naših izvajalcih stavbnega pohištva preko naše spletne strani.

    Več informacij o cenah panoramskih sten in oken si lahko preberete tudi v kalkulatorju.

    7. Panoramsko okno, panoramska stena, da ali ne?

    Odločitev o izbiri panoramske stene je prepuščena lastnikom. Vsekakor pa vam ob odločitvi za panoramsko steno ne bo žal, navkljub višji začetni investiciji. V korist govorijo že prej omenjena dejstva glede večjega izkoristka in osvetljenosti dnevnega prostora, zračenja in širokokotnih panoramskih pogledov. Če vam cena in proračun ne predstavljata prevelike težave, se nakup vsekakor splača.

    Strokovni članek 18769
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Panoramska okna in stene?

    Imamo kar 232 izvajalcev za področje Panoramska okna in stene:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 232 izvajalcev za področje Panoramska okna in stene
    8.8
    1

    MIK OKNA, d.o.o.


    8.9
    1

    Duriart d.o.o.


    10
    28

    SATLER OKNA IN VRATA d.o.o.


    10
    17

    MATNIKJELN, Nikola Jeftenić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane