Za področje
    Okna, vrata, nadstreški

    Dobra toplotna prehodnost okna, kako jo doseči?

    Članek je koristil že 10717+ uporabnikom
    Dobra toplotna prehodnost okna je ''ključ'', ki vodi do nizkih stroškov ogrevanja objekta. Čeprav gre za majhne površine, se največ toplote izgubi ravno skozi okenske odprtine, posebej v strehi skozi strešna okna. Odpornost oken na prehod toplote je v primerjavi z ostalimi deli objekta tudi do 10x manjša. Izbira pravega materiala za okenski okvir, število stekel, ostalih nanosov in trakov je zato zelo pomembna, če hočemo doseči minimalne ali celo ničte transmisijske izgube. V nadaljevanju članka je obrazložen pojem toplotna prehodnost okna, od česa je odvisna in kako jo dosežemo, da bomo imeli čim manjše toplotne izgube.
    Strokovni članek 10717
    okna toplotna prehodnost
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    1. Kaj je toplotna prehodnost?

    Transmisijske (toplotne) izgube zmanjšamo s kvalitetno vgradnjo energijsko varčnih oken, izgube zaradi prezračevanja pa z načrtnim in kvalitetnim zračenjem prostorov. Toplotna prehodnost okna (Uw) je izražena v W/m2K in nam pove, koliko toplote (W) prepusti okno na m2 površine pri temperaturni razliki 1K oz. 1°C. Pri izračunih toplotnih prehodnosti vedno stremimo k čim manjšemu koeficientu oz. rezultatu; manjši je Uw, večji je prihranek energije v stavbi.

    Koeficient toplotne prehodnosti se pri starejših gradnjah giblje med 3,0 – 3,5 W/m2K zaradi slabše kvalitete stekla, števila stekel, nanosov in slabše kvalitete materiala okenskega okvirja. Pri večini novogradenj pa je toplotna prehodnost oken približno 1,3 W/m2K in manj, pri nizkoenergijskih hišah vrednost običajno ne preseže niti 0,8 W/m2K.

    2. Toplotna prehodnost (Uw) - kaj vpliva nanjo?

    - Material (toplotna prehodnost okenskih okvirjev - Uf)
    Na toplotno prehodnost okenskega okvirja v večji meri vpliva vrsta materiala (les, PVC, ALU) in širina oz. debelina okenskega okvirja.

    - Zasteklitev
    (toplotna prehodnost stekla - Ug)
    Vrednost Ug je odvisna od števila uporabljenih stekel, vrste plina, s katerim se polni prostor med steklom (argon, kripton) in števila stekel z emisijskim nanosom.

    - Linearni koeficient toplotne prehodnosti
     (Yg)

    2.1 Toplotna prehodnost glede na material

    Ko govorimo o toplotni prehodnosti okna, ne moremo mimo ustrezne izbire materiala. Od izbire materiala je odvisna toplotna prehodnost okvirja – čim manjši je koeficient toplotne prevodnosti, tem boljši izolator je material.

    Lesena okna so zato na področju izolativnosti najboljša med vsemi materiali, saj imajo najnižji koeficient toplotne prevodnosti in posledično najnižji koeficient toplotne prehodnosti, ki znaša cca. 1,5 – 1,8 W/m2K. Sledijo PVC okenski okvirji s toplotno prehodnostjo 2,0 – 2,5 W/m2K, na zadnjem mestu, z najslabšim koeficientom toplotne prehodnosti pa se nahajajo ALU okenski okvirji. Njihova vrednost je cca. 3,0 – 6,0 W/m2K.

    toplotna-prehodnost-olna.jpg
    Lesena okna so na področju izolativnosti najboljša, saj imajo najnižji koeficient toplotne. Sledijo PVC okenski okvirji, na zadnjem mestu, z najslabšim koeficientom toplotne prehodnosti pa se nahajajo ALU okenski okvirji.

    2.2 Toplotna prehodnost glede na zasteklitev

    Na koeficient toplotne prehodnosti stekla vpliva število stekel, debelina med-stekelnih prostorov in uporaba dodatnih nanosov in polnjenj v med-stekelenih prostorih. Debelina samih stekel je popolnoma zanemarljiva. Pri novogradnjah se običajno uporabljata dvojna ali trojna zasteklitev z dodatnimi emisijskimi nanosi.

    Prostor med steklom se zapolni z žlahtnim plinom, največkrat argonom ali kriptonom (Ar, Kr). Dodatno polnjenje medprostora in dodatni nizkoemisijski nanosi pripomorejo k boljši, nižji toplotni prehodnosti stekla. Uporaba troslojne zasteklitve je s stališča toplotne prehodnosti boljša, vendar pa so okna te vrste precej dražja in težja, kar lahko privede do okvare okovja.

    koeficient-toplotne-prehodnosti.jpg
    Na koeficient toplotne prehodnosti stekla vpliva število stekel, debelina med-stekelnih prostorov in uporaba dodatnih nanosov in polnjenj v med-stekelenih prostorih.

    2.3 Toplotna prehodnost glede na linearni koeficient toplotne prehodnosti in distančnike

    Linearni koeficient toplotne prehodnosti je odvisen od vrste distančnika (ALU, topli rob) in kakovosti tesnjenja stika med steklom in krilom. Distančnik omogoča spajanje robov dveh sosednjih steklenih plošč in določa širino med-stekelnega prostora.

    Prav ta med-stekelni prostor najbolj vpliva na koeficient toplotne prehodnosti. Pomembno je, da je distančnik narejen in vgrajen na način, da preprečuje uhajanje žlahtnega plina iz med-stekelnega prostora in da je v ta prostor preprečen vdor vlage od zunaj. Distančnik je lahko narejen iz različnih materialov : aluminija, umetne gume, izolacijskega materiala – warm edge – ali plemenitega jekla.

    3. PURES – pojem toplotne prehodnosti

    Po slovenskih standardih je pojem toplotna prehodnost opredeljen in razložen v PURES-u. V pravilniku je zapisano, da je v ogrevanih prostorih dovoljeno uporabljati zasteklitev s toplotno prehodnostjo največ Ug=1,1 W/m2K in okna (okvir + steklo) s toplotno prehodnostjo največ Uw=1,3 W/m2K.




    Strokovni članek 10717
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Okna?

    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna
    10
    4

    WOLF GROUP d.o.o.


    8.6
    0

    Mizarstvo Trček, Nikolaj Trček s.p.


    10
    169

    2M, Marjan Dornik s.p.


    10
    6

    CANIPOW Kaja Špruk s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane