Za področje

    Za katero vrsto oken se odločiti?

    Članek je koristil že 11843+ uporabnikom
    Vsak investitor se, bodisi gre za novogradnjo ali prenovo objekta, sooči z vprašanjem o ustrezni izbiri oz. zamenjavi oken, ki bodo objektu dala končni izgled in s svojimi tehničnimi specifikami zagotavljala prijetno bivalno klimo znotraj objekta. Okno velja za tisti element stavbnega pohištva, preko katerega uporabnik objekta vizualno komunicira z zunanjostjo, poleg tega pa je okno tisto, ki največ prispeva h končnemu videzu objekta. Na tržišču je na voljo ogromna izbira različnih vrst oken. V članku je zajeta osnovna delitev oken glede na velikost, obliko, material in podrobnejša delitev glede na namen. Za natančnejše podatke kontaktirajte izvajalce oken na naši spletni strani, ki vam bodo glede na vaše želje svetovali pri izbiri.
    Strokovni članek 11843
    pasovno, podolgovato okno, je značilno za osvetlitev kuhinjskega pulta
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    1. Delitev okenskih odprtin


    Okenske odprtine po svojih karakteristikah delimo glede na obliko, velikost, načine odpiranja, materiale, energetsko učinkovitost, namembnost oz. njihovo pozicijo v stavbnem ovoju in še druge lastnosti. Torej katero vrsto okenskih odprtin izbrati? Odgovor na to vprašanje vsebuje željo lastnika objekta in priporočil strokovnjakov.
    Po obliki so na voljo kvadratna, pravokotna, trikotna, okrogla in druga okna. Pri materialih lahko izbiramo med lesom, PVC, aluminijem in kombinacijami le-teh, pri načinih odpiranja okenskih odprtin je na voljo mnogo rešitev, prav tako tudi pri izbiri energetskih karakteristikah oken.
    V tem članku se bomo posebej posvetili izbiri oz. delitvi oken glede na njihovo pozicijo v stavbnem plašču.


    1.1 Delitev glede na namensko rabo prostora


    Izbira okna je pogojena z namensko rabo prostora v objektu. Tako recimo velikih okenskih odprtin ne pozicioniramo v kopalnico, shrambo in druge manjše prostore, medtem ko v dnevnem prostoru, kjer se zadržujemo največ časa, stremimo k pozicioniranju čim večjih okenskih odprtin za zagotovitev in izkoristek dnevne svetlobe ter pogledov.

    Stensko (navadno) okno

    Stensko okno se vgrajuje na mestih, kjer je potreba po osvetlitvi in prezračevanju določenega prostora. Arhitekt nam praviloma že pri samem izrisu idejnega projekta svetuje o pozicioniranju, velikosti, načinih odpiranja, višini parapeta in izbiri pravega materiala za okenske odprtine. Nepisano pravilo pravi, da so okna večjih dimenzij pozicionirana na mestih, kjer se nahajajo dnevni prostori - dnevna soba v navezavi z jedilnico in kuhinjo - za zagotovitev čim večjega deleža dnevne svetlobe. Okna manjših velikosti pa so pozicionirana na mestih delovnih sob, shramb, spalnic, kopalnic in drugih prostorov. Seveda te karakteristike veljajo na splošno. Navsezadnje si tudi v spalnici, delovni sobi in v kopalnici lahko omislimo okno večjih dimenzij, z namenom boljšega prezračevanja, izkoristka svetlobe in pogledov v naravo.

    Panoramsko okno (stena)

    Panoramsko okno oz. panoramska stena je element stavbnega pohištva, značilen za razmejitev dnevnega prostora in zunanjosti – največkrat zunanje terase. Že ime samo pove, da ta vrsta okna zapolnjuje večji del stene objekta in s svojo dimenzijo še dodatno osvetli in optično poveča bivalni prostor ter nudi panoramski, širokokoten pogled v zunanjost. Panoramska stena ponuja popolno odprtost in povezanost bivalnega prostora z zunanjostjo na račun svojih dimenzij in okvirja, ki sega vse do talne površine. Prednost te vrste oken se kaže tudi v tem, da so vrata največkrat drsna in ne zasedajo prostora v notranjosti bivalnega dela, saj ne zahtevajo odpiralnih površin navznoter ali navzven. Panoramska stena je tako idealna rešitev za bivalni del prostora, kjer na njen račun prihaja do nemotene komunikacije in gibanja uporabnikov na relaciji znotraj – zunaj in obratno.
    Slabost panoramskega okna je le v ceni. Cene fiksnega panoramskega okna se gibljejo v razponu od cca. 1800 – 2300€, odvisno od velikosti, profila in zasteklitve. Za drsno panoramsko steno pa boste odšteli tudi do 150% več, cene se gibljejo namreč med 5000 – 6000€.

    Strešno okno, svetobnik

    Osvetlitev določenega prostora skozi streho velja za izredno praktičnega in funkcionalnega. Strešna okna in svetlobniki se največkrat uporabljajo na mestih, kjer je prodor naravne svetlobe s strani onemogočen zaradi bližine oz. stikanja sosednjega objekta, ali pa v bolj zasebnih prostorih - kopalnica, kjer enostavno hočemo prikriti nezaželene poglede mimoidočih in ljudi v sosednjem objektu. Kljub svoji poziciji, strešno okno uspešno lovi svetlobo in nudi primerno osvetljenost prostora čez dan. Enako velja za svetlobne jaške, ki se pogosto uporabljajo v javnih objektih, predvsem plombah. Plomba je arhitekturni izraz za objekt, ki je pozicioniran med dve ali celo tri sosednje stavbe, zaradi česar je vdor naravne svetlobe v stavbo s strani velikokrat onemogočen. Svetlobnik oz. svetlobni jašek v tem primeru nudi praktično rešitev osvetljenosti določenega prostora skozi streho.
    Cene strešnega okna se gibljejo v razponu 450 – 750€, odvisno od materiala, zasteklitve, načina odpiranja in drugih lastnosti. Za klasično strešno okno z lesenim okvirjem boste odšteli cca. 470€, za panoramsko strešno okno, prav tako z lesenim okvirjem, pa cca. 640€. PVC strešna okna pa so od lesenih dražja za cca. 20%.


    2. Kakšna je cena oken glede na njihovo obliko, velikost, materiale?

    Oblika in velikost pomembno vplivata na končno ceno okna. Za okno poševnih oblik (trikotnik, trapez, romb) boste odšteli približno 35% več od klasičnih oken pravilnih oblik (kvadratno, pravokotno). Najdražje glede na obliko je okroglo okno, investicija je višja tudi do 200%. Svoje doda še velikost - večje je okno, višja je cena.
    Ključnega pomena pri ceni so materiali. Na voljo so vam les, PVC, aluminij in različne kombinacije. Okna z lesenim okvirjem so v povprečju 40% dražja od PVC oken, ALU okna ter kombinacija les – ALU pa veljata za še dražji investiciji. Za njiju boste odšteli tudi do 100% višji znesek, kot pri PVC okenskih okvirjih.

    Opomba: v cene ni zajet DDV in stroški montaže.



    panoramsko okno nam ponuja izjemne poglede in omogoča večjo osvetljenost prostora
    panoramsko okno nam ponuja izjemne poglede in omogoča večjo osvetljenost prostora


    strešna okna veljajo za praktično in funkcionalno rešitev osvetljenosti prostora
    strešna okna veljajo za praktično in funkcionalno rešitev osvetljenosti prostora


    Strokovni članek 11843
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Okna?

    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna
    8.9
    2

    PRONORM d.o.o.


    8.9
    2

    KL Fenstar d.o.o.


    8.8
    1

    MIK OKNA, d.o.o.


    8.9
    1

    STEKAL Podjetje za izdelavo in montažo aluminijastih in steklenih elementov, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane