Za področje

    Vodno soglasje

    Članek je koristil že 13875+ uporabnikom
    Ali želite graditi objekt na izjemni lokaciji, ki se nahaja v bližini vodotoka ali pa celo spada med zavarovana območja? Se sprašujete ali je gradnja na tem območju sploh možna? Vse to si preberite v nadaljevanju članka, v katerem so objasnjeni osnovni pojmi vodovarstvenih območij in postopki ter pogoji za vodno soglasje za omogočeno gradnjo.
    Strokovni članek 13875
    vodno soglasje
    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    1. Kaj je vodno dovoljenje?

    1.1 Vodno dovoljenje je uradni dokument

    Vodno soglasje oziroma vodno dovoljenje je uradni dokument, ki ga je treba pridobiti v primeru posega oziroma gradnje, ki lahko vplivata na stanje voda in vodni režim na parceli in okolici. Vodno soglasje je v določenih primerih treba pridobiti tudi, če gre za objekt, ki po Gradbenem zakonu 1 ne potrebuje gradbenega dovoljenja. To se zgodi v primerih, ko gre za enostavni objekt ali vzdrževalna dela in podobno.

    Namen zahteve za pridobitev je varovanje in ohranjanje vodnih režimov in ekostistemov in zagotavljanje čim čistejše vode in okolice tako v naravi kot v mestih.

    1.2 Vodno soglasje: vodovarstvena območja

    Med vodovarstvena območja, ki zahtevajo vodno soglasje, spadajo vsa območja, ki so določena z namenom, da se vodno telo, ki je namenjeno in se uporablja za oskrbo s pitno vodo, zavaruje pred nepotrebnim onesnaženjem ali drugo vrsto obremenitve okolja, ki bi lahko vplivala na ustreznost in čistost voda na tem ozemlju. Vodno soglasje je namenjeno tudi ohranjanju ekosistemov, vezanih na obstoječa vodna področja.

    2. Kdaj potrebujem vodno dovoljenje?

    Vodno soglasje je treba pridobiti za vse posege v prostor, ki se smatrajo kot potencialni dejavniki, ki bi lahko začasno ali pa stalno vplivali na vodne režime in stanje voda. Vodno soglasje za gradnjo objekta je nujno predvsem na vodovarstvenih in zaščitenih območjih, na območjih poplav, erozije in plazov, če se v bližini nahaja podtalnica, za gradnjo v bližini vodotoka, na vodnem, za gradnjo, ki bi lahko imela vpliv na podzemne vode ter pri vseh drugih posegih, ki bi na kakršenkoli način ogrožali vode.

    Vloga za vodno soglasje
    Vodno soglasje je treba pridobiti v območjih vaorvanja voda. Če je vodno dovoljenje potrebno, lahko preberemo iz lokacijske informacije.

    3. Vloga za vodno soglasje

    Pred začetkom projektiranja je treba v lokacijski informaciji pridobiti projektne pogoje in ostale informacije o pogojih gradnje, ki bi lahko vplivali na stanje bližnjih voda in drugih vodnih režimov. Vse pogoje je pri pripravi projekta za gradbeno dovoljenje (PGD) treba upoštevati. Po končanem postopku priprave dokumentacije PGD, stranka z vlogo in ostalimi prilogami zaprosi za izdajo vodnega soglasja.

    Pristojni organ za izdajo vseh potrebnih informacij o pogojih gradnje in vodnih soglasij je ARSO – agencija RS za okolje, pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor.

    3.1 Vodno soglasje za zahtevne in manj zahtevne objekte

    Zahtevni objekti so vsi posegi oziroma gradnje, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje in priložiti projektno dokumentacijo:

     - PGD projektna dokumentacija, iz katere je razvidno, da so bili pri projektiranju upoštevani podani projektni pogoji
    - originalni izvod informacije o pogojih gradnje, ki lahko vpliva na vodni režim ali stanje voda
    - potrdilo o plačilu upravne takse
    - pooblastilo v primeru, da vlagatelj ni hkrati tudi stranka v postopku (investitor)
    - druge priloge, če tako izhaja iz informacije o pogojih gradnje (analiza tveganja, hidrološko-hidravlična analiza, vodna pravica, pogodba o ustanovitvi služnosti).

    3.2 Vodno dovoljenje za nezahtevne objekte

    Nezahtevni objekti so vsi posegi, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, ni pa treba priložiti projektne dokumentacije:

    - dokumentacija, ki mora biti sestavljena iz tekstualnega in grafičnega dela. Opisana mora biti nameravana gradnja, priložena pregledna situacija in idejna skica oz. geodetski načrt z vrisanim območjem posega
    - originalni izvod informacije o pogojih gradnje, ki lahko vpliva na vodni režim ali stanje voda
    - potrdilo o plačilu upravne takse
    - pooblastilo v primeru, da vlagatelj ni hkrati tudi stranka v postopku (investitor)
    - druge priloge, če tako izhaja iz informacije o pogojih gradnje (analiza tveganja, hidrološko-hidravlična analiza, vodna pravica, pogodba o ustanovitvi služnosti).

    3.3 Vodno soglasje za enostavne objekte

    Enostavni objekti so objekti, za katere nam ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Če enostavni objekt leži na območju, ki ga predpisi opredeljujejo kot varovano oziroma zaščiteno območje, je pred začetkom gradnje takšnega objekta vseeno treba pridobiti tudi vodno dovoljenje oziroma vodno soglasje.

    Kljub temu da gre za enostavni objekt, bi lahko tak objekt vplival in potencialno ogrozil okoliški vodni režim in vode, če leži v bližini vodotoka oziroma na varovanem ali ogroženem območju.
    Vodno dovoljenje
    Če je za dano območje posega oziroma gradnje zahtevano vodno dovoljenje, ga je treba pridobiti tudi če gre za enostavni objekt in gradbeno dovoljenje sicer ni zahtevano. 

    4. Odobritev vloge za vodno soglasje

    4.1 Koliko časa traja, da ministrstvo izda vodno dovoljenje?

    Vodno soglasje bo po vložitvi vloge izdalo za to pristojno ministrstvo v približno 60 dneh, če gre za zahtevni objekt, v 30 dneh, če gre manj zahtevni objekt in v 15 dneh, če gre za enostavni ali nezahtevni objekt. Ti časovni roki veljajo in začnejo teči ob prejemu popolne vloge. Če vloga ob prvi oddaji ni popolna, vas bo ministrstvo pozvalo k dopolnitvi, kar lahko celoten postopek precej podaljša.

    4.2 Negativno vodno soglasje

    Ministrstvo lahko na podlagi vložene vloge ugotovi, da načrtovani poseg oziroma gradnja glede na predpise, ki veljajo za dotično območje, ni sprejemljiva. Prav tako lahko ugotovi, da se načrti, projekt oziroma predlagane rešitve za poseg ne skladajo s projektnimi pogoji oziroma morebitnimi pogoji za kakršne koli druge posege v prostor. V tem primeru ministrstvo zavrne izdajo vašega vodnega soglasja z odločbo

    5. Koliko časa je veljavno vodno soglasje?

    Vodno soglasje neha veljati, če v roku dveh let, ko je postalo dokončno, ni vložen zahtevek za izdajo gradbenega dovoljenja. Če gradbeno dovoljenje zaradi vrste objekta (enostavni objekt) ni potrebno, vodno dovoljenje neha veljati v roku dveh let, ko je postalo dokončno, če se gradnja oziroma poseg v prostor ni pričel.

     

     

    Strokovni članek 13875
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeno dovoljenje?

    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje
    8.9
    1

    Sokpro, projektiranje, gradbeništvo in svetovanje d. o. o.


    10
    1

    IPG Igor Pivec s.p.


    8.9
    0

    Studio Abiro d.o.o.


    8.9
    0

    Detajl d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane