Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Priklop na vodovod

    Članek je koristil že 33006+ uporabnikom
    Na vodovodno omrežje mora po zakonodaji biti priključen vsak objekt, ki je znotraj območja oskrbe s pitno vodo. Izvedbo priključkov in ostalih navezav na javno vodovodno omrežje lahko opravi samo pooblaščeni izvajalec javne gospodarske službe, ki je zadolžen za vse zahtevne posege in kontrole izvedbe. Vsako poseganje in priklapljanje na vodovod ali katerokoli drugo instalacijsko omrežje, brez vednosti pristojnih služb in ustreznega soglasja, je strogo prepovedano. K vlogi za izdajo soglasja za priklop na vodovod spadajo še pravnomočno gradbeno dovoljenje, dokazilo o lastništvu, situacijski načrt z vrisanim objektom in sosednjimi parcelami, soglasje občine, soglasje za prekop ceste in soglasje lastnikov sosednjih zemljišč.
    Strokovni članek 33006
    vodovod naslovna
    Imamo kar 1592 izvajalcev za področje Vodovodar:

    1. Vodovodni priključki glede na namen

    Po namenu poznamo dva tipa priključkov za vodo:

    -    stalni priključki, ki skrbijo za stalno dobavo vode za gospodinjstva, industrijo ter javno rabo (zalivanje parkovnih površin, čiščenje cest)
    -    začasni priključki, ki so namenjeni za začasne potrebe dobave vode – sejmi, krajevne kulturne prireditve, priključki na gradbišču v času gradnje

    2. Pogoji za priključitev na vodovod

    2.1 Priključitev na vodovod se začne s pogodbo o odjemu

    Naročnik oziroma investitor po pridobitvi soglasja za priključek poda zahtevo za izvedbo vodovodnega priključka. Nato upravljalec na osnovi izdane zahteve opravi ogled terena in zapiše vse lokacijske informacije ter na koncu izdela ponudbo za izvedbo priključka na vodovodno omrežje. Uporabnik in upravljalec skleneta pogodbo za priključitev, dobavi, odjemu in plačilu vode.

    2.2 Vodovodni priključek, ki poteka čez parcelo drugega lastnika

    Če vodovodni priključek poteka preko zemljišča, ki ni last naročnika, mora ta pridobiti pogodbo o dovolitvi služnosti za izgradnjo in vzdrževanje vodnega priključka od lastnika sosednjega zemljišča. Vsi podatki in zahteve se vpišejo v zemljiško knjigo. Priklop na javni vodovod je možen, ko so izpolnjeni vsi pogoji iz izdanih soglasij in ostale zahtevane dokumentacije.

    Objekt, ki se priključuje na vodovod na tujem zemljišču, mora imeti zagotovljen ustrezen odvod odpadnih in meteornih voda v skladu z zakonodajo.
    Vodovodni prikljucek
    Cevi za vodovod. 

    3. Izvedba vodovodnega priključka

    3.1 Sestavni deli vodovoda

    Kaj pravzaprav je vodovodni priključek? Je spojna cev primarnega in sekundarnega omrežja in obračunskega vodomera. Sem še sodijo priključni ventil, odvzemni jašek in ostali vgrajeni elementi v jašku. Priključek se poveže na primarno javno vodovodno omrežje linijsko, v pravokotni smeri na ulično steno zgradbe, z vzponom proti vodomeru.

    3.2 Vodovodni priključek - izkop jame

    Pogoj za izvedbo priklopa na vodovod je rešeno odvodnjavanje odpadnih in meteornih voda na objektu. Gradbena jama se izkoplje v globino približno 120 cm, vse globlje izkope je treba izvesti na način, ki preprečuje zrušitev zemeljskih plasti z bočnih strani. Pri tem se uporabljajo zagatne stene, razpiranje ali ureditev brežin pod kotom notranjega trenja zemlje. Na zgornjem robu izkopa je obvezno zagotoviti prostor širine 100 cm.

    Izkop za cev mora biti širine 40 cm in globine minimalno 120 cm, na dno izkopa se nasuje pesek frakcije 0-4 mm debeline cca. 10 cm. Peščena posteljica se zravna in utrdi.

    3.3 Zvoji vodovodnih cevi

    Cevovod mora biti položen v ravni liniji, ob vsakršni spremembi v horizontalni ali vertikalni smeri se izvede lom v radiju, ki ni manjši od 1 m. Za standardni priključek morajo imeti odprtine v zidovih in temeljih minimalni premer 10 cm. Na koncu montažnih del in po končanem preizkusu tlaka se cevovod obsuje s peskom v slojih debeline 40 cm.

    Vodovod
    Vodo iz vodovod koristi veliko točk v našem mestu.

    4. Cena za vodovodni priključek

    Cene za izvedbo vodovodnega priključka in pripadajoče takse se razlikujejo glede na to, v kateri občini želite izvesti vodovodni priključek in kakšne so karakteristike vašega priključka. Ne pozabite, da je izvajalec priključka komunalno podjetje, za dovod cevi do priključka pa poskrbite vi. Cena vodovodnega priključka se deli na:

    -    cena izvedbe vodovodnega priključka, ki znaša med 200 do 450 €,
    -    strošek priklopa na javni vodovod, ki znaša okrog 100 €.

     

    Strokovni članek 33006
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vodovodar?

    Imamo kar 1592 izvajalcev za področje Vodovodar:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1592 izvajalcev za področje Vodovodar
    8.5
    1

    STRIN, strojne inštalacije, Rajko Rijavec s.p.


    9.5
    8

    Farko Vojniković s.p.


    8
    1

    ZIDARSTVO JOVO JOVICA BENIĆ S.P.


    8.9
    0

    Arh Dejan s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane