Za področje

    Vodomerni jašek za vodo, cena izvedbe

    Članek je koristil že 32347+ uporabnikom
    Vodomerni jašek za vodo se uporablja za vgradnjo vodomera pri prostostoječih, individualnih hišah in drugih manjših porabnikih vode zunaj objektov. Kakšne lastnosti imajo jaški za vodo? Kakšni so načini in postopki vgradnje vodovodnega jaška ter njegova cena? Kako ga zaščitimo pred zmrzaljo? Vse to vam razkrivamo v nadaljevanju članka.
    Strokovni članek 32347
    jasek za vodo
    Imamo kar 1593 izvajalcev za področje Vodovodar:

    1. Vodomerni jaški za vodo

    Vodomerni jašek je zaščiten proti mrazu s konstrukcijo tudi takrat, ko ni porabe vode. Vodovodni jašek je brez dna, s tem je omogočena prehodnost toplote iz nižjega sloja zemlje pod termoizolacijski pokrov za jašek. Na tem mestu se toplota akumulira, s tem je preprečeno zamrzovanje vodomera ter vseh priključnih instalacij. Notranjo instalacijo jaška za vodo sestavljajo cevi in fazonski elementi iz polipropilena. Ob pravilni vgradnji zagotavlja struktura iz polipropilena minimalno življenjsko dobo 50 let. Uporaba fazonskih elementov in cevi ima to prednost, da ti ne rjavijo, material polipropilen pa ne povzroča neugodnega okusa in vonja. Notranje površine vodnega jaška so gladke, zato se na njih ne tvorijo nalepi. Prednost vodomernih jaškov se kaže v enostavni zamenjavi in dostopnosti do vodomerja, omogočena je možnost naknadne menjave pokrova, možnost menjave vodomerja brez izklopa jaška, na račun močnih reber pa je onemogočena deformacija samega jaška.

    1.1 Betonski vodomerni jašek

    Betonski jašek za vodomer je namenjen za močno obremenjene površine, saj jaški tega tipa zdržijo tudi največje obtežitve kot je npr. tovorni promet. Betonski vodomerni jašek je povozen do teže 15 ton. Zaradi velikih dimenzij in globine običajno vsebuje tudi lestev in odtočno odprtino. Celoten betonski jašek za vodomer tehta okoli 3 tone.

    1.2 PVC jašek

    Zunanji jašek za vodomer iz plastike je priljubljena izbira, saj gre za poceni vodomerni jašek. Transport in vkop potekata enostavno, ob zaščiti pred neposrednim soncem pa takšen pvc jašek zdrži desetletja.

    2. Kako vgraditi jašek za vodo?

    Vodovodni jašek lahko vgradimo na dva načina glede na vrsto površine, ki se bistveno ne razlikujeta: vgradnja vodomernega jaška na povozni površini in vgradnja na nepovozni površini.

    2.1 Povozna površina (dvorišče, dovozna cesta)

    V izkopano gradbeno jamo približnih dimenzij 100x100x115cm se nasuje pesek ustrezne frakcije 0-4mm in višine  približno 10-15cm. Posteljica iz peska mora biti ustrezno utrjena. Na že pripravljeno peskovno podlago se postavi betonski okvir, na katerega postavimo jašek za vodomer. Nato sledi vezanje vseh priključnih cevi – dovod vode iz javnega vodovoda in odvod do potrošnika. Ko so vodovodne cevi zunaj jaška priključene, jašek obsujemo z zemljo, ki zagotavlja boljše termične in vezne lastnosti napram pesku in kamenju. Zemlja se obsipava v plasteh po 20cm in se sproti utrjuje po posameznih plasteh, pri tem je potrebno biti izredno previden, da ne pride do poškodb na priključkih vodovodnih cevi. Na povozni površini položimo asfalt ali beton do zunanjega nerjavnega kovinskega roba vodomernega jaška.

    2.2 Nepovozna površina (zelenica)

    Pri vgradnji vodnega jaška na zelenici se ne uporabita betonski okvir in nerjavni kovinski obroč, ostali postopki so identični kot pri vgradnji na povozni površini. Namesto kovinskega, litoželeznega pokrova, se uporablja PE pokrov za jašek.

    3. Kako jašek za vodomer zaščititi pred zmrzaljo?

    Vodomer in instalacijo v jašku zaščitimo s pravšnjo globino jaška in izolacijo pokrova. V poštev pride dodatna toplotna zaščita nad vodomerom. Zaščito vodomerov dosežemo tudi z dodatno obložitvijo toplotne izolacije – odeje oz. vreče napolnjene z raznim izolacijskim materialom.

    Naloga posameznika pa je ustrezno vzdrževanje in čiščenje vodovodnega jaška. S tem je omogočen lažji dostop do vodomera in ostalih armatur ter lažja kontrola porabe vode.

    4. Vodomerni jašek - cena izvedbe

    Kako dobiti poceni vodomerni jašek? Akcija ali redna cena vodomernega jaška, z vsemi notranjimi instalacijami, pomeni razliko med 280 - 400 EUR, seveda brez stroškov vgradnje jaška. Cene se razlikujejo pri posameznih proizvajalcih. Jašek za vodo ima običajno širino 55cm in višino 110cm. Za bolj natančne dimenzije in ceno se pozanimajte pri naših izvajalcih vodovodnih sistemov.

    Strokovni članek 32347
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vodovodar?

    Imamo kar 1593 izvajalcev za področje Vodovodar:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1593 izvajalcev za področje Vodovodar
    9.8
    1

    Inšalaterstvo Jenko, Gregor Jenko s.p.


    8.9
    0

    Vodoinstalacije Šimić, Alen Šimić s.p.


    8.5
    1

    STRIN, strojne inštalacije, Rajko Rijavec s.p.


    8.6
    0

    Inštalaterstvo Damjan Brečko s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane