Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kanalizacijski jašek in pokrov za jašek za kanalizacijo (betonski, pvc)

    Članek je koristil že 31083+ uporabnikom
    Vsaka hiša, ki je priključena na javno kanalizacijo, mora imeti na svoji parceli instaliran glavni revizijski kanalizacijski jašek, ki omogoča zračenje, čiščenje, vzdrževanje in dostop do kanalizacijskih cevi. Izveden mora biti na mestu, ki omogoča dostop v posamezne veje kanalizacijskega sistema in sicer tako, da fekalije nemoteno odtekajo in ne zastajajo. Da jašek ni nevaren, potrebujemo pokrov za jašek, s katerim ga zavarujemo in pokrijemo.
    Strokovni članek 31083
    kanalizacijski jasek
    Imamo kar 1592 izvajalcev za področje Vodovodar:

    1. Kanalizacijski jaški

    Kanalizacijski jašek oz. natančneje revizijski jašk za kanalizacijo je nepogrešljivi del vsh gradbenih del. Na gradbenem tržišču je na voljo veliko različnih vrst jaškov za kanalizacijo. Največ se uporabljajo kanalizacijski jaški iz betona (betonski jašek) in PVC jaški (poliester, polietilen, polipropilen). Na naši spletni strani najdete kontakte različnih izvajalcev, ki vam bodo svetovali pri pravilni izbiri jaška z ustreznim premerom cevi, višino in drugimi karakteristikami. 

    1.1 Klasični kanalizacijski jaški

    Revizijski jašek za kanalizacijo se največkrat izvede v klasični izvedbi. V bistvu se gre za betonsko cev, kjer po navodilih projektanta izvajalci vanjo zvrtajo luknje za priklop. Edina razlika je med jaškom za meteorno in jaškom za fekalno kanalizacijo, saj mora biti pri slednji vgrajen protismradni pokrov.

    1.2 Kaskadni jašek

    Kaskadni jašek izvedemo glede na zahteve mnenjedajalca, največkrat je to VO-KA Ljubljana. Kaskadni jašek se razlikuje le v tem, kako priključna cev vstopi v kanalizacijski jašek. Kanalizacijski jaški so sicer klasično izvedeni tako, da gre cev iz dna enega jaška v dno drugega. Kaskadna izvedba pa pomeni, da cev vstopi iz vrha prejšnjega na dno nasledjega jaška, in nato ponovno iz vrha tega na dno naslednjega.

    2. Kako vgraditi revizijski jašek za kanalizacijo?

    Revizijski jašek za kanalizacijo dobimo v več možnih vrstah in izvedbah. Kanalizacijski jaški se pri izvedbi razlikujejo, pri njihovi vgradnji moramo upoštevati pravila določenega proizvajalca. Vgrajujejo se okrogli kanalizacijski jaški, polmontažni kanalizacijski jaški, ki imajo boljšo kakovost, tesnost, hitrost gradnje in tudi manjšo ceno.

    2.1 Izkop jame za kanalizacijski jašek

    Kanalizacijski jašek se lahko uspešno vgradi le, če se najprej izkoplje gradbena jama primernih velikosti in globine. V njo se nasuje pesek za posteljico. Plastični - PVC jaški, se zaradi majhne teže lahko vgrajuje ročno, betonski jaški za kanalizacijo pa pri vgradnji zahtevajo uporabo strojev in obbetoniranje dna jaška. Revizijski jašek za kanalizacijo za svojo stabilnost potrebuje obsutje, pri čemer naj se posebna pozornost nameni prostoru pod samim dnom jaška. Sicer lahko kanalizacijski jašek utrpi nestabilnosti in poškodb.

    2.2 Priključne cevi za revizijski jašek za kanalizacijo

    Vse priključne cevi za revizijski jašek za kanalizacijo se ustrezno zatesnijo, da se prepreči puščanje ter deformacijo vgrajenega materiala. Višina revizijskega jaška za kanalizacijo se prilagodi okoliškemu terenu, na kanalizacijski jašek se na koncu namesti pokrov za jašek.

    2.3 Vrstni red in nakloni

    Pri prepletu fekalne in meteorne kanalizacije ter križanju cevi z vodovodom ali celo elektriko je zelo pomembno, da sledimo pravemu vrstnemu redu, ko vgrajujemo kanalizacijskij jašek. Najprej je potrebno postaviti kanalizacijski jašek, šele na to se pripravijo cevi kanalizacije, kjer mora padec biti obvezno vsaj 2%, na veseh kolenih in stikih pa revizijski jašek za kanalizacijo.

    Pokrov za jašek
    Pokrov za jašek je osnova za vsak kanalizacijski jašek. 

    3. Betonski jašek ali PVC jaški?

    Kanalizacijski jaški so dobavljivi v dveh materialih. Na voljo je betonski jašek ali pa plastični oz. PVC jaški. Betonski jašek se ne uporablja samo za kanalizacijo, pač pa tudi za lovljenje meteornih vod. Betonski jašek je daleč najcenejša rešitev. PVC jaški so dražji, a imajo to prednost, da jih je zaradi gladke notranje površine zelo enostavno sščistiti, če bi bilo to potrebno. PVC jaški imajo prav tako boljše spoje kot betonski jašek. V kolikor se odločimo za betonski jašek, moramo biti torej še posebej pozorni prav na dobro tesnenje stikov. To bo odločalo o tem, kako dolgo bo kanalizacijski jašek zdražal - vsi kanalizacijski jaški morajo brez problema zdržati več desetletij. 

    4. Pokrov za jašek 

    Pokrov za ješek je ključni del za kanalizacijski jašek, saj bo jašek pokriv in zavaroval, hkrati pa ga bo skril, saj ga verjetno ne želite ves čas gledati. Na voljo je mnogo različnih možnosti. Pokrov za jašek je lahko kovinski, taki so najpogostejši, lahko je betonski ali pa plastičen. Pokrov za jašek mora biti enostavno dostopen in snemljiv, hkrati pa dovolj težek, povozen in trdno pritrjen, da ne bo predstavljal motečega in potencialno nevarnega elementa okolja. Priporočamo, da izberete tak pokrov za jašek, ki se bo vizualno čim bolj skladal s tlakom, ali pa ga celo prekrijete z lonci za rože in tako dodatno skrijete. 

    5. Kanalizacijski jašek, cena

    Koliko stane revizijski jašek za kanalizacijo? Cena za kanalizacijski jašek s protismradnim povoznim pokrovom in okvirom, skupaj z montažo se giblje med 600 in 1000€. Cena je odvisna predvsem od tega, ali gre za betonski jašek ali pa govorimo o PVC jaških, ki so precej dražji.

    Strokovni članek 31083
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vodovodar?

    Imamo kar 1592 izvajalcev za področje Vodovodar:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1592 izvajalcev za področje Vodovodar
    8.9
    5

    Edin Okic s.p.


    8.9
    7

    TERMOINŽENIRING, Lemerje d.o.o.


    8.9
    1

    B-BOR zaključna dela v gradbeništvu d.o.o.


    8.9
    1

    HUDELJA, podjetje za gradbeno dejavnost, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane