Za področje

    Gradnja kanalizacije

    Članek je koristil že 16050+ uporabnikom
    Kanalizacija sodi med pomemben del strojnih instalacij v zgradbah, ki zagotavlja zdravo in udobno bivalno okolje in nasploh zavarovanje okolja pred onesnaženjem. Z kvalitetno vgradnjo kanalizacije omogočimo v hiši hiter odtok odplak in fekalij, preden se te začnejo razkrajati.
    Strokovni članek 16050
    zaključek vertikalnega voda, vir:http://4.bp.blogspot.com/ JOg7czoOwhc/VM3P IIwR8I/AAAAAAAAA4M/brMObXP34cs/s1600/P1040010.JPG
    Imamo kar 1593 izvajalcev za področje Vodovodar:

    1. Vodovodi in kanalizacija

    Vodovodi in kanalizacija sta ključni napeljavi za udobno bivanje. Vgradnja kanalizacije je za ohranjanje zdravega okolja nujna. Sistem hišne kanalizacije skrbi za odvod vseh odpadnih voda v javno kanalizacijo (javno omrežje) ali malo čistilno napravo. Hišno kanalizacijo uporabljamo za odvod odpadnih in meteornih voda. Odpadne vode nastajajo v sanitarnih prostorih, kuhinji in na vseh mestih, kjer so nameščeni odtoki. Meteorne - padavinske - vode pa se pojavljajo ob nalivih in odtekajo s streh ter se zbirajo na dvoriščih in drugih zunanjih površinah.

    2. Vrste kanalizacijskih sistemov

    Kanalizacijske sisteme, s katerimi upravljamo, delimo v dve skupini: mešani (kombinirani) kanalizacijski sistemi in ločeni kanalizacijski sistemi.

    Mešani sistem odvajanja:
    Ta sistem zajema odvod komunalnih odpadnih in padavinskih voda hkrati.
    Ločeni sistem odvajanja:
    Značilnost je, da se komunalne odpadne vode zbirajo ločeno od padavinskih tujih voda. Tiste padavinske vode, ki niso onesnažene (s streh in dvorišč) ponikajo v tla na določenem mestu. S tem dosežemo razpršeno odvajanje padavinskih voda na samem mestu nastanka.

    3. Načrtovanje in gradnja hišne kanalizacije

    Načrtovanje in vgradnja kanalizacijskih cevi za odvajanje odpadnih voda mora biti premišljena in strokovno izvedena, da ne prihaja do morebitnega zastajanja odplak. Dobro projektiranje, izvedba in uporaba sodobnih materialov so ključne zadeve. Dobro načrtovanje in izvedba hišne kanalizacije pa se začne pri projektiranju hiše in ustrezne pozicije prostorov. Arhitekt mora pri načrtovanju poleg vseh drugih dejavnikov vključiti tudi razmislek o odvajanju vode, torej pozicije sanitarnih prostorov, tehničnih prostorov, kuhinje in še drugih prostorov, ki vsebujejo sanitarne elemente. Za odvod odpadnih voda v hiši skrbi glavni vertikalni vod (lahko tudi dva), na katerega so priključeni stranski vodi, ki se nato priključijo na zunanji vod oz. sekundarno cev. Ta se na koncu priključi na primarno javno kanalizacijsko omrežje.

    3.1 Vertikalne cevi

    Najbolj ugodna in ekonomična rešitev je vgradnja čim manjšega števila vertikalnih vodov. Pozorni moramo biti, da so priključki od sanitarnih elementov na glavni vertikalni vod čim krajši. S tem preprečimo zastajanje odplak v ceveh. Vse to dosežemo s primerno postavitvijo prostorov in elementov v njih. Za vgradnjo je najugodnejša rešitev pozicija sanitarnih prostorov eden pod drugim; za primer wc v pritličju se naj pozicionira točno pod kopalnico v zgornji etaži, v bližini wc-ja se prav tako naj nahaja kuhinja. Taka premišljena razporeditev prostorov je ključnega pomena za dosego in vgradnjo enega glavnega vertikalnega voda. V arhitekturnem žargonu pravimo temu ustvarjanje mokrih vozlov.

    3.2 Horizontalne cevi

    Razlika pri vgradnji horizontalnih cevi je izvedba v naklonu, saj te cevi ne delujejo po principu gravitacije, ampak jih je potrebno vgraditi pod ustreznim naklonom (2%). Položimo jih v estrihu ali izolaciji, pod finalnim tlakom. Če v tlaku ni dovolj prostora za ustrezen minimalni padec, lahko horizontalne cevi namestimo v sklopu spuščenega stropa. V tem primeru jih je potrebno obvezno zvočno izolirati.
    Vsak odtok pa mora biti opremljen s sifonom, ki prepreči prehod smradu ob razkrajanju in razpadu odplak. Običajno je ta nameščen neposredno za sanitarno opremo.

    4. Izstop in priključek na javni kanal

    Priključek na javno kanalizacijsko omrežje se izvede s cevmi minimalnega premera 150mm z minimalnim padcem 2%. Priključitev hišne kanalizacije na javno omrežje je dovoljeno le v primeru potrjenega soglasja komunalnega podjetja. Celotni prošnji morate dodati še ustrezno projektno dokumentacijo, v kateri so podani podatki o vrsti objekta, količini odpadnih voda, profili kanalov, nakloni in razdalje med jaški.

    5. Hišni jašek za kanalizacijo, cena

    Cena gradnje kanalizacije za povprečno enodružinsko hišo, skupaj z izkopom in vso potrebno ureditvijo, se giblje med 7000 in 9000€ (200€/m2). V ceno so všeta vsa dela, se pa ta razlikujejo od hiše do hiše, razdalje posameznih priklopov, zahtevnosti terena, razporeditve notranjih prostorov in posledično števila vertikalnih vodov.



    1 glavni vertikalni vod, 2 priključki, 3 sekundarna cev, 4 javni kanal
    1-glavni vertikalni vod, 2-priključki, 3-sekundarna cev, 4-javni kanal


    odvod padavinskih voda
    odvod padavinskih voda


    Strokovni članek 16050
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vodovodar?

    Imamo kar 1593 izvajalcev za področje Vodovodar:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1593 izvajalcev za področje Vodovodar
    8.9
    0

    Instalacije Kapun d.o.o.


    8.9
    1

    VODOVODNE, PLINSKE IN SANITARNE INŠTALACIJE DANILO SENEGAČNIK S.P.


    8.9
    2

    Centros d.o.o.


    8.9
    0

    INŠTALATERSTVO GRUM JOŽE - S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane