Za področje
    urejanje okolice, izkopi

    Ureditev vrta

    Članek je koristil že 7042+ uporabnikom
    Verjetno je zelo malo posameznikov, ki si poleg svoje hiše ne bi omislili in želeli sprostitvenega zunanjega prostora, ki deluje kot podaljšek notranjih prostorov pritličja in jim ponuja mir ter počitek ob koncu napornega dne. Želja vrta pa ni prisotna le pri lastnikih hiš, temveč se za njega odloča vse več ljudi živečih v stanovanjih.
    Strokovni članek 7042
    Terasa kot podaljšek bivalnih prostorov
    Imamo kar 1600 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    1. VRT OB HIŠI
    Elementi vrta

    Vrt predstavlja element ob hiši, ki brez dvoma vpliva na kakovost bivanja. Načrtovanja in ureditve vrta se moramo lotiti celostno in mu posvetiti enako pozornost, kot vsem drugim notranjim prostorom objekta. Vrt ob hiši je ponavadi sestavljen iz predvrta oz. bivalnega vrta, poleg se še lahko nahajata zelenjavni in sadni vrt.

    Bivalni del vrta

    Terasa predstavlja del bivalnega vrta in deluje kot vezni element med notranjimi prostori in vrtom. Pomembnost terase je še izdatno vidna v toplejših mesecih, ko se življenje iz bivalnega dela notranjih prostorov preseli na vrt in prihaja do nenehne selitve uporabnikov na relaciji znotraj-zunaj in obratno. Bivalni del vrta lahko po želji sestavljajo dodatni elementi kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, med katere sodijo letna kuhinja, miza s stoli in klopmi in ostala sedežna garnitura za posedanje in druženje. Popolnost bivalnega dela vrta pa dosežemo z vodnim elementom, to je lahko manjši ribnik, vodomet ali pa celo bazen za kopanje. Voda poleg vegatacije že od nekdaj velja za enega izmed najbolj pomirjujočih elementov vrta. Ni pa nujno, da je bivalni del vrta neposreden podaljšek notranjih ambientov, lahko je po želji odmaknjen od hiše v kakšen skriti predel med zelenje, od koder se nam ponujajo lepi pogledi na vso ostalo okolico. Je pa odmaknjen bivalni del vrta manj funkcionalna rešitev, že zaradi povečane razdalje med njim in notranjimi prostori objekta, kar se posledično kaže v prostorski nepovezanosti.

    Zelenjavni vrt in sadovnjak

    Tako zelenjavni kot sadni vrt predstavljata tisto piko na i pri ureditvi celotnega vrta. Verjetno se strinjate, da ni nič boljšega kot doma pridelana hrana, ki najde mesto v naših jedilnikih in je vedno na dosegu roke. Izbor glede različnih vrst zelišč in sadja je odločitev lastnika. Potrebno pa se je zavedati nenehnega oskrbovanja rastlin in ostalega dela na vrtičkih, zato pred samim načrtovanjem objektivno ocenimo naš prosti čas. Če le-tega primanjkuje, potem se je smotrno odločiti za čim manjši zelenjavni in sadni vrt ali pa sploh ne. Zavedati se je namreč potrebno, da našo oskrbo potrebuje že bivalni del vrta s teraso in ostalimi elementi.

    Materiali

    Izbor materialov za tlak, teraso, vrtno pohištvo izhaja v osnovni meri iz celotne zasnove objekta in njegove okolice. Izbira materialov je pogojena z lokacijo, na kateri stoji hiša, največkrat se uporabnik odloči za material lokalnega izvora, ki karseda najbolj sovpada z vrtom. To je ena izmed nalog arhitekta oz. krajinskega arhitekta, ki materiale vrta poveže v enotni kontekst in zasnovo objekta, da ne prihaja do prevelikih odstopanj. Vse bolj je na splošno razširjena uporaba naravnih materialov kot sta les in kamen. Les se recimo bolj uporablja za vrtno pohištvo in teraso, kamen za tlakovane poti na vrtu.

    Osončenje in razsvetljava

    Bivalni del vrta se ob ustrezni in premišljeni prostorski zasnovi praviloma umesti na južno stran objekta, kjer je čez dan največ naravne svetlobe. Vse to je smotrno povezano tudi z osvetljenostjo notranjih bivalnih prostorov, ki se prav tako umeščajo na jug. Iz tega izhaja potrditev in dejstvo, da terasa predstavlja podaljšek notranjih bivalnih prostorov v zunanjost. Za prijetno bivanje na terasi potrebujemo tudi primerno senčenje, še posebej v poletnih mesecih, ko je sonce najvišje na obzorju in zaide šele zvečer. Najugodnejša in obenem najprijetnejša je seveda naravna senca dreves in ostalega zelenja. Če tako naravno senčenje ne zadošča, je potrebna namestitev dodatnih senčil. Na voljo so različne možnosti senčil, ki jih kombiniramo z zasaditvami, recimo premično platno, senčniki, pergole obrasle z vinsko trto. Z ustreznim senčenjem dosežemo podaljšanje bivanja na vrtu ob vseh vremenskih pogojih.
    Poleg senčenja je pri ureditvi vrta pomembna tudi razsvetljava, ki je naj karseda minimalna. Na vrtu osvetljujemo najnujnejše predele, kot so dostopna pot, terasa, okolica ribnika ali bazena. Osvetlitev zelenjavnega in sadnega vrta je nepotrebna in nesmiselna.

    2. VRT V STANOVANJU

    Za uporabnike stanovanj z željo po ureditvi lastnega vrta prav tako obstaja način zasaditve vrtička in to največkrat v lesenih zabojih. V njih uspeva skoraj vse. Takšen vrt v zabojčkih predstavlja idealno rešitev za vse tiste, ki nimajo svoje zemlje. Take zaboje lahko postavite na ali ob okenske police ali pa kar sredi kuhinje, kjer vam bodo pri kuhanju vaša zelišča vedno na dosegu roke. Tudi prostoren balkon v bloku lahko postane vaš prostor lastno pridelanih zelišč. Plus tega ima tak vrtiček tudi nekatere prednosti: pojav plevela in prisotnost škodljivcev sta minimalna zaradi umetnega življenjskega prostora. Tudi v tem primeru predstavlja balkon z vrtički podaljšek bivalnih prostorov in jih optično poveča.

    Vrtni kotiček za sproščanje
    Vrtni kotiček za sproščanje


    Vrtiček na balkonu
    Vrtiček na balkonu


    Strokovni članek 7042
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urejanje okolice?

    Imamo kar 1600 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1600 izvajalcev za področje Urejanje okolice
    8.9
    0

    Anton Hrastar s.p.


    8.9
    5

    Ales Velikonja s.p.


    10
    5

    OBLAK GROUP d.o.o.


    8.9
    0

    GVT ŠTRAUS, gradbeništvo, vzdrževanje, trgovina, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane