Za področje

    Polaganje robnikov

    Članek je koristil že 46948+ uporabnikom
    Robnik je robni del za razmejevanje površin, nepogrešljiv element zunanje ureditve in voznih površin. Glede na namen uporabe ločimo tri vrste robnikov: vrtne robnike, dvoriščne robnike in cestne robnike. Za ureditev pločnikov, cest, parkirišč in ulic se uporabljajo močnejši, debelejši robniki, tanjše robnike pa uporabljamo za urejanje vrtov, parkov in stez.
    Strokovni članek 46948
    priljubljen
    polaganje robnikov
    Imamo kar 1129 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    1. Dimenzije robnikov

    V gradbeni stroki se za polaganje robnikov uporabljajo robniki različnih dimenzij, ki segajo od 5,5 x 20 x 100cm in vse tja do 15 x 24,5 x 100cm. Zavedati se moramo, da je polaganje robnikov manjše velikosti zaradi manjše teže posameznih kosov bolj enostavno, več dela pa bomo imeli pri fugiranju, saj bo nastalo precej več fug.

    Vrtni (dvoriščni) betonski robniki:
    -    robnik 5,5/20 polokrogli
    -    robnik 5,5/20 ravni
    -    robnik 5,5/25 polokrogli
    -    robnik 6 poševni
    -    robnik 8 poševni
    -    robnik 8 ravni

    Cestni betonski robniki:
    -    robnik 10 poševni
    -    robnik 12 poševni
    -    robnik 15 poševni
    -    robnik 15 poševni z utorom

    2. Polaganje robnikov: vrste in materiali robnikov

    Glede na namen in material ločimo več vrst robnikov. Pred pričetkom del se moramo pozanimati o značinostih posamezne vrste, saj lahko vpliva na polaganje robnikov. Uporabljajo se cestni robniki, robniki za dvorišča in vrtni robniki. Robniki za ceste morajo prenesti veliko silo, zato so najpogosteje iz betona. Poleg betonskih robnikov pa so kot okrasni elementi pogosti tudi kamniti robniki, leseni robniki iz tramov in kovinski robniki.

    3. Kako poteka polaganje robnikov?

    3.1 Podlaga za polaganje robnikov

    Za položitev robnikov najprej izkopljemo jarek, v katerem naredimo betonsko podlago višine približno 20 cm. Marko betona C16/20 uporabimo za vrtne površine, C20/25 pa za cestne površine. Vgradnja betona z višjo tlačno trdnostjo - recimo C25/30 - je potrebna za polaganje robnikov na povoznih površinah. V tem primeru je še potrebna položitev armaturnih palic in sicer po dolžini položenih robnikov. Armaturne palice naj bodo minimalnega premera 12 mm.

    3.2 Polaganje robnikov zahteva drenažo

    Vsako kakovostno polaganje robnikov ima kakovostno zasnovano drenažo. Drenaža je sistem za odtekanje vode s cestišča. Zaradi robnika se vida ne bo mogla iztekati v okoliško prst, kar pomeni, da bi začela zastajati na cestišču. To preprečimo z drenažo tik ob robnikih in izvedbo površine cestišča v naklonu, zato da voda teče proti drenaži. Ne pozabite torej na pravilno izvedbo drenaže, da se bo voda pravilno iztekala s poti. Vsako kakovostno polaganje robnikov ima kakovostno zasnovano drenažo. 

    Polaganje robnikov drenaža
    Skrbno izvedeno polaganje robnikov ima skrbno izvedeno drenažo.

    3.3 Polaganje robnikov

    Ko je podlaga pripravljena, se lahko prične polaganje robnikov. Robnike se na dobro utrjeno betonsko podlago polaga z minimalnim razmakom 5 mm. Če gre za povozne robnike je razmak 10 mm. Vrsta betonskih robnikov 15 z utorom, se polaga z razmakom 5 mm, vendar ne potrebujejo fugiranja. Na zgornji površini se robnike poravna. Pri izravnavanju si pomagamo z gumijastim kladivom. Nato sledi bočno obbetoniranje položenih robnikov, enako je priporočljivo storiti tudi na prednji strani, če način vgradnje robnikov to dopušča.

    3.4 Fugiranje robnikov

    Polaganje robnikov zaključimo s fugiranjem, ki mora biti izvedeno karseda skrbno. Fugiranje posamezne kose robnikov dobro zlepi skupaj in prepreči, da bi se začeli nagibati naprej ali nazaj. Potrebno se je zavedati, da premiki enega robnika povzročajo premike okoliških robnikov, zato je pomembno, da izberemo primerno in dovolj vzdržljivo fugirno maso, predvsem pa moramo fugiranje izvesti kakovostno. Fuge med položenimi robniki zapolnimo s cementno maso. Fuga naj bo vglobljena približno 10 mm pri povoznih robnikih in 5 mm pri ostalih.

    S pravilno oblikovanostjo fug preprečimo krušenje zgornjih slojev na stikih, kjer prihaja do dinamičnih in statičnih obremenitev. S tem je polaganje robnikov zaključeno. 
    Polaganje robnikov - fugiranje
    Izravnavanje robnikov pred fugiranjem.

    4. Ali je polaganje robnikov zahtevno?

    Če se sprašujete, ali lahko polaganje robnikov izvedete kar sami, je odgovor pritrdilen. Gre namreč za relativno nezahtevno opravilo, ki je zahteva pretiranih izkušenj. Polaganje robnikov pa je fizično precej naporno, saj so nekateri robniki zelo težki. V tem primeru boste potrebovali pomoč pri dviganju robnikov. Na splošno pa velja pravilo, da bo polaganje robnikov uspešno, če boste sledili zgoraj navedenim navodilom. 

    5. Cena za polaganje robnikov

    Strošek, ki ga boste odšteli za polaganja robnikov vključuje pripravo betonske podlage, izvedbo drenaže ter položitev in fugiranje robnikov. Cena lahko niha glede na vrsto robnikov in izvajalca, praviloma pa boste odšteli med 10 - 20 EUR/m.

    Za življenjsko dobo položenih robnikov je najpomembna njihova pravilna vgradnja, zato za polaganje robnikov poiščite izkušenega izvajalca.

    Strokovni članek 46948
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Tlakovanje?

    Imamo kar 1129 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1129 izvajalcev za področje Tlakovanje
    9.8
    6

    PABU Storitve d.o.o


    8.9
    1

    GPK, gradbeništvo, Robi Kokalj s.p.


    8.9
    6

    GPS INŽENIRING gradbeništvo d.o.o.


    8.9
    0

    Gradnje Alojz Leskovar s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane