Za področje

    Ureditev dvorišča

    Članek je koristil že 14166+ uporabnikom
    Dvorišče hiše predstavlja prvi prostor, kjer se uporabnik oz. obiskovalec spozna z objektom, v katerega vstopa. Gre za območje, ki se navezuje na hišo in ostalo okolico,''odseva'' lastnika in deluje kot predprostor hiše. Urejeno dvorišče je pokazatelj sistemizacije in razporeditve določenih elementov v zaključeno celoto in smiselno kompozicijo, ki se dopolnjuje s hišo. Zunanji prostor pred vhodom mora biti primerno usklajen, uporaben in praktičen, kar pa dosežemo s primerno izbiro materialov in njihovo kakovostno izvedbo.
    Strokovni članek 14166
    ureditev dvorisca naslovnica
    Imamo kar 1120 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    1. Ureditev dvorišča: bistveni elementi

    Z elementi, kot so ustrezna pohodna površina, garaža (parkirni prostor), ograja, okrasni zidovi, vegetacija, razsvetljava in voda, pripomoremo k vrednosti in videzu celotne parcele. Vsi našteti elementi imajo tako funkcionalno kot estetsko vrednost za poživitev območja.

    2. Ureditev dvorišča in dovozna pot

    2.1 Dovozna pot

    Ureditev dvorišča se najpogosteje začne pri dovozni poti. Dovozna pot je zaradi svojih dimenzij najbolj zaznaven in največji element dvorišča, zato je zelo pomembno, iz kakšnih materialov bo izdelana. Poleg tega, da so materiali obstojni in odporni, morajo biti tudi estetsko in materialno skladni s fasado hiše.

    Pri načrtovanju dovozne poti moramo prav tako upoštevati osnovne tehnično-funkcionalne smernice, kot so obračalni krog, širina poti in podobno.

    2.2 Ureditev dvorišča in material dovozne poti

    Za neovirano pot do garaže ali do vhoda v objekt sta v osnovi na voljo dve možnosti: tlakovanje in asfaltiranje. Vsak od teh dveh postopkov ima svoje prednosti in slabosti, pri obeh pa je ključnega pomena pravilna in dovolj utrjena podlaga na terenu. Prav tako moramo načrtovati ustrezno odvajanje vode, najbolje s kanaleto ali pa vodo preko lijakov speljemo v točkovni odtok.

    2.3 Dovozna pot: asfalt ali tlakovci?

    Asfaltiranje je relativno poceni, predvsem pa bo izvedeno hitro - načeloma je celotno dovozno pot mogoče asfaltirati v enem do treh dni (odvisno od velikosti), asfalt pa se hitro posuši in je hitro povozen. Slabost asfalta je njegova generičnost; takšna dovozna pot ima isti videz kot vse ceste, je nekoliko dolgočasne in monotone sive barve ter deluje nekoliko nenaravno. Svetujemo, da se izogibate asfaltiranju večjih površin, torej večjih dovoznih poti. Prav tako asfalt zelo pregreva ozračje, veliko bolj kot npr. betonski tlakovci, kar prispeva k neugodni mikroklimi v vročih poletnih dneh.

    Prednost tlakovanja je zagotovo lep, naraven videz dvorišča. Poleg tega tlakovci ponujajo možnost unikatnega oblikovanja in široko izbiro oblik, barv in materialov. Slabost tlakovcev je ta, da je izvedba tlakovane dovozne poti nekoliko dražja in časovno potratnejša od asfaltiranja. Tlakovana dovozna pot prav tako zahteva več vzdrževanja, saj se med fugami med tlakovci hitreje nabira mah.

    Druga možnost za ureditev dvorišča in dovozne poti je tlakovanje. Tlakovanje je širok pojem, saj obsega mnogo vrst tlakovcev in veliko različnih materialov. Načeloma se za tlakovanje dovozne poti uporabljajo betonski tlakovci, saj imajo ugodno razmerje med ceno in obstojnostjo, poleg tega pa imamo na voljo resnično široko paleto oblik in barv. Druga možnost so opečni tlakovci, ki so dražji od betonskih in tudi bolj občutljivi na vremenske razmere, so pa zelo estetski in dvorišču vdahnejo domač, topel pridih. Potem so tukaj še granitne kocke, ki so zelo poceni in ponujajo različne možnosti oblikovanja, od ustvarjanja vzorcev, do poigravanja s fugami (lahko so široke, zelo tanke, med kockami je lahko trava ipd.)

    Ureditev dvorišča z asfaltom

    3. Parkirni prostor

    3.1 Vrste parkirnih prostorov

    Enodružinska hiša, večstanovanjski objekt ali javni objekt. Tipologija pravzaprav ni pomembna, saj mora imeti po standardih vsaka zgradba omogočen prostor za parkiranje. Pri javnih objektih in blokih se parkirne površine po navadi umestijo pod teren kot garažne hiše, pri prostostoječih hišah pa je ta prostor v osnovi na nivoju pritličja v obliki ločenega objekta - garaže ali kot dodatni nadstrešek za avtomobil. Obe vrsti morata biti funkcionalno povezani s hišo.

    3.2 Ureditev dvorišča: kakšno parkirno mesto izbrati?

    Arhitekturno gledano se je dodajanju nadstreškov za avto najbolje izogniti, saj bodo neizogibno vplivali na zunanji videz vaše hiše. Če se nadstrešek zaradi potrebe po dodatnem parkirnem mestu že doda, se mora razmisliti o tem, kateri materiali in konstrukcijski sistemi se najbolje skladajo z logiko obstoječe hiše. Drugače je pri novogradnjah; pri novih hišah se nadstrešek načrtuje že v projektni fazi, arhitekt pa poskrbi, da je oblikovno, materialno in konstrukcijsko usklajen s hišo - da hiša in nadstrešek sledita isti arhitekturni ideji.

    Lepa tlakovana dovozna pot je kot rdeča preproga v vaše domače okolje.
    Lepo tlakovana dovozna pot s premišljenimi detajli in vzroci je kot rdeča preproga do vaše hiše.

    4. Ureditev dvorišča: ne pozabite na ograjo

    Z dvoriščno ograjo ločimo zasebni in javni prostor (parcela-ulica) in določimo razmejitev zemljišč med sosedi, obenem pa nudimo večjo varnost stanovalcev in hiše. Odločitev o tipu ograje je izključno želja lastnikov: kovinska, lesena, betonska, kamnita ali vegetacija. Izbira naj bo na koncu ustrezna z vidika uporabe materiala in navezave na objekt in širšo okolico.

    5. Vegetacija je ključna

    Zasaditev rastlin prijetno vpliva na počutje ljudi in dodatno poživi okolico. Uporabljamo jih lahko namesto klasičnih zidanih ograj za razmejitev zemljišča s sosedi, obenem pa si ustvarimo še večjo zasebnost in ustavimo neželene poglede na urejeno dvorišče. Večje rastline, kot so grmi in drevesa, pomembno prispevajo k prijetni mikroklimi v poletnem času - pod njihovimi krošnjami je lahko tudi do 10 stopinj hladneje kot na soncu in tudi do 25 stopinj hladneje kot na asfaltu!

    Premišljena zunanja osvetlitev lahko ustvari čarobno vzdušje.
    Premišljena zunanja osvetlitev lahko ustvari čarobno vzdušje.

    7. Razsvetljava

    Zunanja svetila že dolgo ne služijo samo varnosti v nočnem času, temveč se vse bolj uveljavljajo kot dopolnilno sredstvo pri oblikovanju dvorišč. Tako kot so po svoji zasnovi in formi raznolike stavbe je raznolik tudi izbor dvoriščnih svetil, ki predvsem ponoči poudarijo in izžarevajo popoln karakter hiše. Nameščanje zunanjih svetil je najpogostejše ob poteh, vhodih in terasah, tako da pozicija svetil označuje glavne točke dvorišča.

    8. Kako vodni element vpliva na ureditev dvorišča?

    Dodatni vodni element deluje še bolj pomirjujoče in ustvari posebno vzdušje na dvorišču. Izbor vodnih elementov je dokaj pester, tako da lahko na vaše dvorišče namestite že pripravljenega, lahko pa se projekta lotite sami. Delo in namestitev bosta vsekakor olajšana, če se element namesti skupaj z drenažo, še posebej če prihaja do težav z odvodnjavanjem.

    Strokovni članek 14166
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Tlakovanje?

    Imamo kar 1120 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1120 izvajalcev za področje Tlakovanje
    8.7
    0

    Blisk BO-NA, d.o.o.


    9.4
    4

    ŠEFKI, Šefik Isaković s.p.


    9
    0

    JOŽE DRUZOVIČ S.P.


    10
    5

    Rok Martinčič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane