Za področje

    Gradnja hiše pozimi, gradbena dela v hladnem vremenu

    Članek je koristil že 11596+ uporabnikom
    Pozna jesen in zima je čas, ko se gradbena sezona počasi ustavlja. Če se odločamo za gradnjo hiše, ponavadi naše cilje prestavimo na pomlad in se prepustimo čakanju na toplejše mesece. Pojavi se vprašanje, ali je mogoče hišo graditi tudi pozimi? Je mogoče zidati, betonirati, vlivati estrihe in izdelovati fasado tudi takrat, ko je zunaj mraz? Kar pogumno, sodobne tehnologije omogočajo, da nas mraz težko ustavi.
    Strokovni članek 11596
    Gradnja hiše pozimi je mogoča vse dokler temperature ne padejo pod  5°
    Imamo kar 1729 izvajalcev za področje Gradbena dela:

    Problem gradnje pozimi

    Gradnja hiše v hladnih mesecih na splošno predstavlja težavo za vsa dela, ki so povezana z uporabo vode v vezivih. 
    Zakaj? Naj bo to betoniranje, zidanje s cementno malto, izdelava fasadnega ometa ali ulivanje estriha, pri vseh delih se voda na podlagi različnih kemičnih reakcij veže z vezivom, ki snov zlepi v trdno celoto. V hladnih mesecih, ko so temperature nizke, se bodo te kemijske reakcije odvijale počasneje. Druga ovira je zamrzovanje vode, ki se ob tem razširi in spremeni strukturo betona ali veziva in s tem spremeni lastnosti materiala.
    Sodobne tehnologije omogočajo, da se izognemo tveganju in lahko marsikatera dela, povezana z gradnjo hiše, kakovostno izvedemo tudi pozimi. Mit, da moramo pozimi pozabiti na gradnjo in prenovo, je stvar preteklosti, vendar se mora naš izvajalec na to ustrezno pripraviti.


    Betoniranje pri nizkih temperaturah

    Velikokrat smo že slišali, da pozimi betoniranje ni mogoče. Vendar to ne drži, izvedba temeljne plošče, betoniranje kleti in druga betonska dela, so v hladnih mesecih izvedljiva brez tveganj. Pomembno je predvsem, da upoštevamo dodatne ukrepe za doseganje zahtevane kvalitete betona in minimalne trdnosti, ki lahko prenese zmrzovanje brez poškodb.
    Verjetno veste, da beton sestavljajo agregat, kar z drugimi besedami pomeni pesek in gramoz z različnimi velikostmi kamenčkov, cement in voda. Za gradnjo z betonom pozimi največje tveganje pomeni zamrzovanje vode, ki s kemijsko reakcijo poveže agregat in cement. Ledeni kristali v betonu lahko povzročijo porušitev njegove strukture in zmanjšanje nosilnosti. Zamrznjena voda na armaturi, železu, ki služi za ojačitev betona, pa lahko onemogoči, da se bo učinkovito vezala z betonom.
    Pri temperaturah pod 10°C se bo beton strdil počasi, ko pa se bodo približale na 0°C, bo strjevanje skoraj ustavljeno. 

    Ukrepi, ki jih bo vaš izvajalec pri betoniranju pozimi upošteval so:

    -povečanje količine cementa za več kot 10% in uporaba kakovstnejšega cementa, ki se hitreje strdi,
    -uporaba tople vode, ki pa ne sme biti toplejša od  60°C,
    -izolacija opaža, da ohrani temperaturo betona vsaj  5°C,
    -kemijski dodatki, strjevalci, pospeševalci sušenja ali plastifikatorji, ki učinkovito pospešijo strjevanje betona, še preden se ta ohladi na kritično temperaturo.

    Sklep: 
    Betoniranje kleti, izvedba temeljne plošče in vsa ostala betonska dela lahko varno izvajamo tudi pozimi. Gradnja hiše v mrzlih mesecih zato ne bo ovirana, vendar mora vaš izvajalec upoštevati ukrepe, ki bodo betonu, ulitemu pri nizkih temperaturah, dale ustrezno trdnost. Če temperature pri gradnji padejo pod – 5°C, nekoliko počakajte na otoplitev, sicer pa kar pogumno, naj vas zima ne ustavi.


    Zidanje hiše pozimi

    Zidarska in betonska dela pri gradnji gredo z roko v roki. Izdelava nosilnih in predelnih zidov v zimskih mesecih je močno povezana s tem, za kako tehnologijo smo se odločili. Najpogostejši je klasičen, vsem znan princip zidanja s cementno malto, ki prav tako vključuje vodo. Pri procesu hidratacije namreč cement reagira z njo in opečne ali plinobetonske zidake veže med seboj. Pri nizkih temperaturah se proces hidratacija upočasni, pod ničlo pa celo lahko ustavi, kar pomeni, da zidovi ne bodo imeli želene trdnosti.
    Če se odločamo za klasičen način zidanja hiše pozimi, zidanje pri temperaturah, nižjih od 5°C ni dovoljeno, če nismo upoštevali dodatnih ukrepov.
    Na trgu se vse bolj uveljavlja t.i. suhi način zidanja, kjer bo vaš gradbenik uporabil hitrosušeče poliuretansko lepilo. Tak način zidanja omogoča, da gradnjo brez težav nadaljujemo tudi do – 5°C.

    Ukrepi za nadaljevanje z zidanjem v mrzlem času so podobni kot pri betoniranju:

    -zaščita že pozidanih zidov pred mrazom,
    -lepilo ali malta morata biti na toplem,  pri čemer temperatura ne sme pasti pod  5°C
    z uporabo prašnih plastifikatorjev in pospeševalcev strjevanja lahko zidamo  tudi do – 5°C.

    Sklep:
    Zidanje hiše pozimi ovira počasno strjevanje vode in nevarnost zmrzovanja. Če smo se odločili za klasičen način zidanja z malto, potem brez dodatkov ne smemo zidati, ko temperature padejo pod 5°C. S kemičnimi dodatki pa lahko varno nadaljujemo z gradnjo tudi, kadar temperature padejo tudi do – 5°C. Enako je v primeru, če zidamo s pomočjo poliuretanskega lepila. Zidanje hiše tako lahko ustavijo le najhladnejši meseci v letu.


    Izdelava fasade v hladnih mesecih

    Klasične kontaktne fasade z ometom in izolacijo so sistemska rešitev. To pomeni, da so sestavljene iz več različnih slojev, ki jim omogočajo ugodno bivalne klime in hkrati zagotavljajo trajnost. Ključno vlogo pri izvedbi fasade pozimi igrajo lepila in zaključni ometi. Enako kot pri betoniranju in zidanju mrzel zrak in s tem povišana vlaga upočasnjujejo strjevanje in s tem lahko ogrožajo kakovostno izvedbo.
    Pred časom fasaderska dela v hladnem delu leta niso bila mogoča, z napredkom tehnologije pa lahko fasado izvajamo tudi pozimi. 
    S kemičnimi dodatki določenim fasadnim slojem lahko fasado izvajamo do 0°C. Če pa temperature pred izdelavo padejo še nižje, imajo določeni uveljavljeni proizvajalci fasad tudi posebne aditive, ki omogočajo fasaderska dela tudi do  -10°C.

    Sklep: 
    Izvedba fasade je brez težav mogoča do temperatur 10°C, z dodatki pa lahko z deli nadaljujemo tudi, kadar temperature padejo do -10°C. Zima nas pri fasaderskih delih težko ustavi, zato je prestavljanje na pomlad nesmiselno, še posebej če smo časovno omejeni.


    Gradnja hiše pozimi, kar pogumno

    Pri betoniranju, zidanju ali izdelavi fasade igra mraz ključno vlogo predvsem zaradi nevarnosti zmrzovanja in ustavljanja procesa strjevanja in sušenja lepil ali malte.
    Tehnološki napredek na področju gradbeništva pa zadnja leta omogoča varno in kakovostno gradnjo ali prenovo hiše tudi, kadar je hladno. Z ne pretirano povišanim finančnim vložkom lahko gradimo vse dokler temperature ne padejo pod -5°C. To pomeni, da lahko naš projekt gradnje hiše stoji le mesec ali dva. Zato pa kar pogumno, naj vas pri zima ne ustavi.
    Montažna gradnja ni povezana s strjevanjem in sušenjem, zato mraz ne vpliva na gradnjo
    Montažna gradnja ni povezana s strjevanjem in sušenjem, zato mraz ne vpliva na gradnjo


    Strokovni članek 11596
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbena dela?

    Imamo kar 1729 izvajalcev za področje Gradbena dela:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1729 izvajalcev za področje Gradbena dela
    8.7
    0

    ZIDARSTVO IN DRUGA GRADBENA DELA ROBERT BAHOR S.P.


    8.5
    17

    GRADTON, storitve d.o.o.


    10
    2

    RIMONT, ROBERT RIBIČ s.p


    9.9
    8

    GRADNJE ZEQIR ZEQIR PLAVA s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane