Za področje

    Toplotna izolacija podstrešja: pravilna izolacija mansarde

    Članek je koristil že 21946+ uporabnikom
    Vrsta izolacije podstrešja je odvisna od tega, ali se lotevate novogradnje ali prenove. Izolacijo mansarde običajno izvedemo iz notranje strani, paziti pa moramo, da streha ostane prezračevana. Najboljša izbira za prenovo mansarde je trda ali mehka mineralna izolacija. Izpostavili smo 5 korakov za učinkovito izolacijo mansarde.
    Strokovni članek 21946
    toplotna izolacija mansarde
    Imamo kar 1025 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde:

    1. Toplotna izolacija podstrešja je ključna

    Naj najprej pojasnimo nekaj osnovnih dejstev. Skozi streho se v neizoliranem domu izgubi četrtina toplote. Izolacija mansarde, podstrešja ali ravne strehe je učinkovit način za zmanjšanje toplotnih izgub in znižanje računov za ogrevanje. Ob pravilni vgradnji bi se morala izolacija podstrešja večkrat povrniti v svoji 40-letni življenjski dobi.

    Toplotna izolacija podstrešja
    Skozi streho se izgubi kar četrtina vse toplote hiše, zato je pravilna izvedba toplotne izolacije mansarde resnično pomembna.

    2. Izolacija mansarde za hladna poletja

    Izolacija preprečuje uhajanje toplote iz bivalnih prostorov, zato bo vaš podstrešni prostor pozimi toplejši, poleti pa hladnejši. Ta aspekt je pri podstrešnih oziroma mansardnih stanovanjih zelo pomemben, saj smo sicer obsojeni na pretirano hlajenje prostorov s klimatsko napravo, ker se streha poleti najbolj segreje in so prostori pod njo pravilo vedno najtoplejši. Pravilno izvedena toplotna izolacija podstrešja nudi ugodno bivalno ugodje v vseh letnih časih.

    3. Toplotna izolacija podstrešja s prezračevano streho

    3.1 Vrste izolacij mansarde

    Večina streh na novogradnjah in tudi starejših objektih je prezračevanih. Streho mansarde lahko izoliramo s kameno ali stekleno volno in sistemskimi folijami. Obstajajo trije najpogostejši načini izoliranja podstrehe, ki se razlikujejo predvsem v izbiri vrste steklene ali kamene volne in pripadajočih strešnih folij ter membran. V nadaljevanju izpostavljamo najboljšo različico izvedbe izolacije mansarde.

    3.2 Toplotna izolacija podstrešja vpliva na zračnost strehe

    Neizogibna posledica izoliranja hiše je, da ta manj "diha". Ker smo preprečili prehod toplote iz toplejšega proti hladnejšemu prostoru, lahko pride do poslabšanja težav z vlago ali kondenzacijo. A naj vas pomirimo: ob pravilni namestitvi toplotne izolacije in pravilni izvedbi vseh detajlov je strah pred tem odveč, saj vlaga in kondenzacija nastaneta praviloma zaradi nastanka toplotnih mostov. Toplotni mostovi so napaka in posledica napačne, torej slabe izvedbe.
    Če imate v svoji hiši trenutno toplotne mostove, jih lahko uspešno sanirate prav s pravilno izvedbo toplotne izolacije.
    Izolacija mansarde
    Izolacija mansarde se lahko izvede s stekleno ali kameno volno. 

    4. Kako se izvede izolacija mansarde

    V nadaljevanju bom po točkah navedli sestavo strehe od strešnikov do zaključnega mavčno-kartonskega stropa. Opisan primer je najpogostejši in obenem tudi najboljši način za toplotno izolacijo podstrešja.

    4.1 Deske poševne strehe

    Prvi sloj podstrehe so deske podeskanega prezračevanega ostrešja, pod katerim vgradimo vse ostale sloje izolacije mansarde. Pogosto jih imenujemo tudi kontra-letve.

    4.2 Paroprepustna ali vodoodporna folija

    To pomembno folijo imenujemo tudi sekundarna strešna kritina, ki omogoča prehod vodne pare, medtem ko ne dopušča, da bi voda oziroma vlaga prodirala v notranjost. Kakovostna strešna folija je KNAUF INSULATION LDS 0,04 .

    4.3 Toplotna izolacija podstrešja - prvi sloj

    Glede na sodobne energetske zahteve za vašo podstreho, je potrebno kameno ali stekleno volno položiti v dveh slojih. Prvi sloj izolacije mansarde moramo položiti med špirovce. Priporočeno je, da debelino prilagodite višini špirovcev. Kakovosten izdelek za izolacijo strehe je KNAUF INSULATION Filc za poševne strehe Unifit 032, Unifit 035.

    4.4 Izolacija podstrešja - drugi sloj

    Da bo toplotna izolacija podstrešja pravilno izvedena, potrebujemo dovolj debel sloj toplotne izolacije. Samo en sloj ni dovolj, zato moramo na prvi sloj toplotne izolacije položiti dodatni, drugi sloj. Drugi sloj izolacije položimo na špirovce. Ponovno uporabimo kameno ali stekleno volno. Odlična izbira je KNAUF INSULATION Filc za poševne strehe Unifit 032, Unifit 035.
    Priporočena skupna debelina toplotne izolacije na strehi je od 25 do 40 cm. Debelina je odvisna tudi od tega, kateri energijski razred hiše želimo doseči - skoraj nič energijska hiša potrebuje debelejši sloj.

    4.5 Parna zapora

    Pomemben element izolacije strehe je parna zapora, to je folija, ki preprečuje vdor vlage v konstrukcijo. Priporočamo parna zaporo KNAUF INSULATION LDS 100.

    4.6 Mavčno-kartonske plošče na podkostrukciji

    Zaključni sloj pri prenovi vaše mansarde so mavčno-kartonske plošče na aluminijasti podkonstrukciji, ki bodo dale vašemu podstrešju zaključno podobo. Treba je poudariti, da mavčno-kartonske plošče k izolaciji mansarde oziroma podstrešja ne prispevajo bistveno in zato ne smejo biti izgovor za vgradnjo slabše ali premalo debele toplotne izolacije.

    5. Prednosti toplotne izolacije podstrešja

    Izolacijo poševne strehe lahko izvedete hitro in samo s suhomontažnimi deli, njihova prednost pa je kompaktna izvedba. S takim načinom bomo dosegli visoko toplotno stabilnost in požarno odpornost vaše mansarde. S tako prenovo podstrehe boste veliko naredili tudi za mikroklimo svojih bivalnih prostorov.
    Strokovni članek 21946
    Avtor: KNAUF INSULATION, d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Izolacija podstrešja, mansarde?

    Imamo kar 1025 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1025 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde
    8.8
    0

    KK OBLAK, gradbeno in trgovsko podjetje, d.o.o.


    9.9
    7

    B&M suhomontažni sistemi, Mirela Stanisavljević s.p.


    9.6
    5

    ALMONT, Alen Spahić s.p.


    9.7
    1

    BAU-EM, Emin Vukalić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane