Za področje

    Stanovati v mansardi, razkošje podstrešnih prostorov

    Članek je koristil že 8802+ uporabnikom
    Včasih so mansardna stanovanja veljala kot prostori slabše bivanjske kvalitete, danes pa zaradi njihove razgibanosti, neomejene svetlobe in številnih drugih prednosti postajo želen stanovanjski ambient. Stanovanje v mansardi, ki se ga lotimo s dobrim načrtovanjem, ponuja številne možnosti za kakovostno bivanje.
    Strokovni članek 8802
    Otroške sobe mansarde so lep prostor igre.
    Imamo kar 1350 izvajalcev za področje Prenova mansarde:

    Konstrukcija strehe v mansardi

    V obstoječih mansardah je konstrukcija strehe že postavljena in s tem običajno tudi podporni stebri. Poseganje v konstrukcijo strehe je na določenih mestih mogoče z uvedbo menjalnikov in drugih kovinskih elementov, lahko pa se odločite, da boste strešno konstrukcijo mansarde ohranili in bo razgibala vaš tloris.
    Možnost imamo, da to konstrukcijo in stebre skrijemo med stene in stropove ali po jo pustimo vidno.  Vidna konstrukcija je lahko lep in dekorativen dodatek, ki razgiba odprt prostor in ga tudi navidezno pregradi. Leseno ostrešje v kombinaciji z belo barvo poševnin mansarde dajejo prostoru posebno toplino.


    Kolenčni zid

    Tudi nizek prostor ob kolenčne zidu je mogoče zelo ekonomično uporabiti. Kuhinjsko pohištvo  je od stene oddaljeno 60 cm in tako zapolni nizek prostor ob steni. Ob pultu pa je že dovolj stojne višine za nemoteno gibanje. Z višino parapetnega zidu 100 cm in vgradnjo strešnega okna tik nad tem si zagotovimo še razgled na okolico. V kolikor je parapetni zid višji se tudi okna vgradijo višje in omogočajo pogled le na nebo. Hkrati pa ne pridobimo veliko na stojni višini saj je pult prislonjen na steno. 
    Tudi način odpiranja oken, še posebej strešnih je pomemben. Ker je v nizkem prostoru pod streho običajno postavljeno pohištvo je najbolje, da se strešno okno odpira z ročico zgoraj saj se tako ni potrebno sklanjati čez pohištvo. Okna s kljuko spodaj in odpiranjem navzven se priporočajo tam, kjer ni pohištva pod oknom ter ko želimo pogledati ven skozi okno, kot na primer na dvorišče ali na vhod.


    Odprtost mansarde

    Da se izognemo majhnim in utesnjenim prostorom v mansardi je priporočljivo, da se vsaj v bivalnih prostorih pusti odprto do »špice«, torej do stika kolenčnega zidu in strehe in tudi do stika pod slemenom. S tem si zagotovimo bolj zračne prostore, hkrati pa imamo možnost dodatne osvetlitve v sredini z LED trakovi ali visečimi lučmi. V delu nad spalnimi prostori pa se lahko uredi tudi galerija z bralnim kotičkom. Pa nikar naj vas ne skrbi izguba energije in problem ogrevanja. Dandanes so vsi materiali tako energijsko varčni, da so izgube tik v špici minimalne. Višina stropa v najvišjem delu mansarde je lahko tudi več kot 5 metrov, kar bo dalo vašemu podstrešnemu stanovanju izjemno prostorsko vrednost in zračnost.


    Osvetlitev v mansardi je pomembna

    Za prijetne bivalne prostore, pa naj bo to v pritličju ali mansardi je potrebno dovolj svetlobe in zraka. Svetlobo pripeljemo v prostor preko oken. Po minimalnih tehničnih predpisih, ki veljajo v Sloveniji naj bi bilo v bivalnih prostorih vsaj 20% okenskih površin glede na tloris. Naj poudarim, to je minimum in predlagam, da si površine dobro preračunate in razporedite. Kajti še tako drago kuhinjsko pohištvo ne bo zažarelo v vsem svojem sijaju, če bo nameščeno v temnem prostoru. Pri tem ne pozabite tudi na otroške sobe, kjer otroci preživijo veliko svojega časa. 
    Tudi sama razporeditev okenskih odprtin je pomembna. S stališča osvetlitve je razporeditev oken odvisna od velikosti in oblike prostora. Pri dolgem prostoru nanizamo okna po dolgi stranici, če je možno oziroma po višini v kolikor so okna na krajši stranici. Pri razporeditvi okenskih površin se moramo zavedati tudi tega, da več manjših oken bolje osvetli prostor kot eno okno z enako stekleno površino. S stališča energijske učinkovitosti je razporeditev oken in s tem izbira zasteklitve tudi zelo pomembna. Strešna okna, obrnjena na jug z dvoslojno zasteklitvijo so pozitiven gradbeni element, kar pomeni, da skozi takšno okno več energije dobimo kot izgubimo. Praktično to pomeni, da nam v hladnih sončnih dneh sonce brezplačno dogreva prostore in to v tolikšni meri, da je dogrevanje večje, kot izgube ponoči. Za strešno okno obrnjeno na sever pa se priporoča troslojna zasteklitev, saj na severni strani ni toplotnih dobitkov. 

    To je le delček nasvetov za prijetno mansardo. Priporočam, da poiščete čim več informaciji še preden se lotite prenove, saj lahko le z nekaj manjšimi spremembami dobimo velimo bolj prijetne bivalne prostore.

    Katja Ličen Pajenk

    Strešna konstrukcija mansarde omogoča uvedbo galerije, ki postane dodaten bivalni prostor.
    Strešna konstrukcija mansarde omogoča uvedbo galerije, ki postane dodaten bivalni prostor.


    Nova okna mansardi dajo drugo, svetlejšo podobo.
    Nova okna mansardi dajo drugo, svetlejšo podobo.


    Strokovni članek 8802
    Avtor: VELUX Slovenija d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prenova mansarde?

    Imamo kar 1350 izvajalcev za področje Prenova mansarde:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1350 izvajalcev za področje Prenova mansarde
    9.4
    4

    ŠEFKI, Šefik Isaković s.p.


    10
    2

    Fasaderska in štukaterska dela Denis Kuduzović s.p.


    8.6
    0

    ZI investicije, družba za gradbeništvo, storitve in trgovino d.o.o.


    9.1
    0

    VIST, Sredoje Vlaović s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane