Za področje

    Kamen ali nafta na fasadi?

    Članek je koristil že 8916+ uporabnikom
    Ko pride do izbire izolacije, imamo na voljo stiropor ali stirodur in mineralno volno. Klasične kontaktne fasade morajo biti učinkovite in trdne, pomembna pa postaja tudi trajnost. Zato se pojavlja vprašanje, želimo na fasadi naraven ali umeten material.
    Strokovni članek 8916
    Popolnoma uničena fasada iz stiroporja.
    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Toplotna izolativnost kamene volne

    Na prvem mestu fasadnega sistema je zagotoviti odlično toplotno zaščito in zagotoviti energetsko varčen objekt. Glede na to, da v t.i. bilanci toplotnih tokov naši zidovi ponavadi obsegajo 40 %, potem je jasno, da moramo izbrati učinkovit fasadni ovoj.

    Toplotno učinkovitost hiše sicer izrazimo s posebno količino, ki jo največkrat opišemo kar s toplotno prevodnostjo izolacijskega materiala λ (drugače rečeno lambda), izraženo v W/mK. Drugi pomemben podatek je tudi debelina izolacijskega sloja.

    Toplotne prevodnosti sodobnih izolacij znašajo med 0,03 in 0,04 W/mK. Na trgu so tudi nižje vrednosti oziroma materiali z še boljšimi izolacijskimi lastnostmi. To pa pomeni, da se pri njih uporablja vakuum, plini ali umetni materiali, ki ne samo, da dvigujejo ceno, tudi niso trajnostni. ali druge metode je v gradbeništvu še vedno omejena in na fasadah vprašljivo uporabna. 

    Paropropustnost fasadne izolacije

    Paroprepustnosti se strokovno reče difuzija vodne pare, kar pomeni, da lahko vlaga prehaja iz hiše v zunanjost in obratno. Temu pogovorno lahko rečemo, da hiša diha. 

    Difuzija vodne pare s samo toplotno učinkovitostjo nima nobene povezave.

    Paropropustni ali paronepropustni izolacijski materiali in  fasadni sistemi se ločijo zgolj po sposobnosti prevajanja vodne pare. Recimo stiroporji veljajo za bolj parozaporne izolacijske materiale, kar pomeni, da vodna para slabše prehaja. Po drugi strani pa so mineralne volne  zelo paropropustni materiali, saj z njimi „hiša  diha“.

    Napačna je predstava, da zaključni omet fasade zapre strukturo in onemogoči prehod vodne pare. Vodna para kljub novi fasadi še zmeraj prehaja, pri čemer slabo pri stiroporjih in odlično pri fasadah z mineralno volno. 

    Prepustnost pare ne pomeni, da se bo naša hiša zračila skozi novo fasado, zagotavlja pa naravno klimo v sami sestavi stene in boljše počutje.

    Požarna varnost in gorljivost fasadne izolacije

    Požar se ponavadi razširi po fasadi preko okenskih odprtin. Pri nastanku požara v prostoru se v nekaj minutah, temperatura dvigne nad 500°C. Takrat se zgodi tako imenovani požarni preskok, ko naenkrat zagorijo vsi gorljivi materiali v prostoru. Najkasneje takrat se ogenj razplamti skozi okenske odprtine in zajame fasado.

    To pomeni izjemno izpostavljenost visokim temperaturam, pri čemer je od materiala fasade odvisno, ali se bo požar hitro razširil na druge dele stavbe. Pri negorljivih fasadah razreda A, kar je tudi fasada na kameni volni z negorljivimi, visokotemperaturno obstojnimi izolacijskimi oblogami iz kamene volne ne bo prišlo do dodatnega širjenja požara. 

    Materiali zaključnih slojev in lepil za fasade so negorljivi. Prav tako je negorljiva izolacija iz mineralne ali kamene volne. Pri fasadah iz stiropora ali stirodura pa je situacija povsem drugačna. Pri izpostavljenosti visokim temperaturam predvsem pri okenskih špaletah pride do razpok, ki izpostavijo izolacijski material, ki se hitro vžge. Poleg tega, da polistireni dobro gorijo in imajo veliko energijsko vrednost, goreč stiropor tudi kaplja in povzroča širjenje požara.

    Poškodbe na stiroporni fasadi zaradi toče
    Poškodbe na stiroporni fasadi zaradi toče


    Strokovni članek 8916
    Avtor: KNAUF INSULATION, d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    10
    1

    Jani Kovačič s.p.


    9.9
    3

    GRADBENIŠTVO TKALEC Peter Tkalec s.p.


    8.8
    0

    VOGLAR JOŽE S.P. - SLIKOPLESKARSTVO


    10
    0

    FASA Gradbeništvo in trgovina d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane