Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Rušenje nosilne stene v bloku

    Članek je koristil že 28136+ uporabnikom
    Pri nakupu starejšega stanovanja ali morda celo pri novih stanovanjih na trgu velikokrat ugotovimo, da bi želeli drugačno razporeditev in bolj odprt tloris, zato se pojavi potreba po rušitvi stene. Ponavadi je problematičen predvsem zid med jedilnico in dnevno sobo. Napisali smo 4 korake, ki so pomembni pri rušitvi nosilne stene v stanovanju.
    Strokovni članek 28136
    Pri odstranitvi nosilne stene so zelo pomembne podpore, ki nadomestijo odstranjeno steno.
    Imamo kar 517 izvajalcev za področje Večje rušitve:

    1. Rušim nosilno ali predelno steno?

    Najprej moramo ugotoviti material zidu. Najlažje bomo to določili s tem, da odbijemo del ometa. Beton bomo težje rušili, saj bo potreben razrez zaradi armature, medtem ko zidane ali mavčnokartonske stene lahko enostavno odstranimo.
    Naslednji korak je, da določimo, ali je stena nosilna. Splošno pravilo velja, da so vse stene pod 15 cm nenosilne. Če rušimo steno v vila bloku ali hiši, potem mora biti nosilna stena debela vsaj 1/20 višine etaže, v več etažnih blokih pa so nosilne stene debele vsaj 20 cm.
    Če želimo rušiti zgolj predelni zid, potem nimamo težav. V primeru rušenja nosilne stene pa se moramo vsekakor posvetovati s statikom. Dolžina rušitve stene, ki je še sprejemljiva je med 300 in 500 cm.


    2. Delo statika

    Idealno je, če se lahko z vašim statikom dogovorite za ogled situacije. V primeru, da to ni mogoče, pa je zanj potrebno narisati izmero celotnega stanovanja z dimenzijo dolžine stene za rušitev.
    Statika bo zanimalo tudi, kaj je nad steno, ki jo rušimo. Posebej pomembno je, da ugotovimo, kako debela je plošča, na kateri leži stena. Pri tem vam lahko pomaga vaš upravnik, ki bi zakonsko moral imeti dostopno gradbeno dokumentacijo.
    Statik bo na podlagi modela celotnega bloka izračunal obtežbo, končni rezultat pa je navadno ugotovitev, da na mestu porušene stene potrebujemo kovinski ali betonski nosilec. Vašega statika prosite, da pripravi izračun dimenzije nosilca in tehnično poročilo, kako novi nosilec pravilno izvesti.
    Svetujemo izbor lokalnega statika, ki je pooblaščen iz strani inženirske zbornice. Cena njegovega dela je med 300 in 500 EUR.

    3. Rušitev stene

    Rušitev stene je umazan postopek, kjer bo vaš parket najverjetneje uničen, zato se ne obremenjujte z njegovo ohranitvijo.
    Pred rušitvijo je pomembno , da najprej podpremo ploščo z nastavljivimi stebri, ki služijo kot podpora pri betoniranju plošč. S tem bo gradbeni izvajalec preprečil nastanek razpok v betonu.
    Steno je potrebno rušiti postopoma po navpičnih pasovnih. Če so v steni instalacije, rušitev zahteva izklop elektrike ali vode. Idealno je, če je mogoče v prostoru urediti začasno deponijo porušenega materiala.
    Če je rušena stena dovolj stabilna, statik ponavadi svetuje, da del stene ohranimo, tako dobimo podporo za novi nosilec.

    Računate lahko, da vas m3 rušitve stane med 70 in 100 EUR, cena pa je odvisna tudi od tega, ali je v vašem bloku dvigalo in kako daleč je najbližja deponija za gradbene odpadke.

    4. Nosilec na mestu porušene stene

    Nosilec, ki bo podpiral ploščo na mestu porušene stene, je lahko betonski ali jeklen. 
    Montažni jekleni nosilec je enostavnejši za vgradnjo. Običajno za 3 m dolžine zadostuje 22 cm visok HEA 220 jekleni nosilec H oblike. Idealno je, če ga lahko dostavimo in vgradimo v enem kosu. Kadar to ni mogoče, je potrebna izdelava iz več kosov, dveh manjših ob straneh in enega večjega na sredini. Jekleni nosilec bo gradbeno podjetje nato umestilo v ležišči ob straneh na ostankih stene in ga pričvrstilo na jekleni ploščici, sidrani v steno.
    V situaciji, kjer je dostava jeklenega nosilca nemogoča, je potrebno izdelati betonski nosilec. Višina betonskega nosilca pri 3 m odprtine je ponavadi 25 cm. Za ta namen je potrebno zabetonirati celoten okvir, torej izdelati armiranobetonski nosilec in dva armiranobetonska stebra.
    Svetujemo, da izberete manjše ali srednje veliko gradbeno podjetje, ki ima izkušnje z gradnjo. Postopek izdelave nosilca stane okrog 1000 EUR.

    Zaključek

    Rušitev nosilne stene je vsekakor velik poseg, vendar se ob upoštevanju navedenih korakov lahko izognemo večini zapletov. Strošek takega projekta ne bi smel presegati od 2000 do 3000 EUR z vsemi deli in statičnim poročilom.




    Najpogostejša rešitev je HEA jekleni nosilec, ponavadi ustreza višina 250 mm.
    Najpogostejša rešitev je HEA jekleni nosilec, ponavadi ustreza višina 250 mm.


    Za podporo odstranjene nosilne stene lahko uporabimo tudi leseni nosilec.
    Za podporo odstranjene nosilne stene lahko uporabimo tudi leseni nosilec.


    Strokovni članek 28136
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Večje rušitve?

    Imamo kar 517 izvajalcev za področje Večje rušitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 517 izvajalcev za področje Večje rušitve
    8.9
    0

    KGGM, Tomaž Ocepek, s.p.


    9.8
    29

    LEO BAU d.o.o


    9.6
    0

    RESAL d.o.o.


    8.8
    0

    MIVŠEK Rajko Mivšek s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane