Za področje

    Prenova stanovanja v bloku, cena prenove

    Članek je koristil že 30040+ uporabnikom
    Celovita prenova stanovanja v bloku je cenovno in organizacijsko velik zalogaj. Predvsem je pomembno, da smiselno uskladimo posamezne faze prenove stanovanja in uspešno načrtujemo stroške. Napisali smo nekaj besed o ceni kompletne prenove povprečnega stanovanja.
    Strokovni članek 30040
    prenova stanovanja
    Imamo kar 1441 izvajalcev za področje Prenova stanovanja:

    1. Kako poteka adaptacija stanovanja?

    Obnova stanovanja v bloku ali hiši, naj bo to menjava parketa ali odstranitev stene, zahteva izpraznitev celotnega stanovanja. Zato je smiselno, da se odločimo za kompletno prenovo starejšega stanovanja. Če bomo prenovo organizirali sami, moramo biti pozorni na sosledje gradbenih in obrtniških del v takem vrstnem redu, da si bomo povzročili čim manj dodatnih stroškov in težav pri izvedbi. Kako poteka adaptacija stanovanja?
     
    (0) Ko popolnoma izpraznimo stanovanje, (1) so prva rušitvena in groba gradbena dela.  (2) Za tem sledijo grobe vodovodne in električne inštalacije v stanovanju, (3) nato novi estrihi.  (4) Za estrihi moramo planirati celotne električne inštalacije in končni razvod vodovoda ali novega talnega gretja. (5) Idealno je, da po estrihih izvedemo še grobe in fine omete  sten ter stropov v stanovanju. (6) Sledi kitanje, glajenje in pleskanje sten. (7) Ko imamo stene pobeljene, lahko položimo parkete. (8) Zadnja faza je fina montaža stikal, vtičnic in drugega elektro materiala.
     
    Na podlagi več primerov celovitih prenov starejših stanovanj v bloku smo renovacijo razčlenili na vse potrebne faze in jih cenovno ovrednotili. Pa poglejmo koliko stane renovacija stanovanja po posameznih fazah.

    2. Nove električne inštalacije

    Prenova elektrike v starejšem stanovanju pomeni kompletno menjavo celotnega razvoda kablov in električne omarice. Električar bo na podlagi označenih mest za priključke, vtičnice in stikala pripravil ponudbo za delo in dobavo materiala. Elektroinštalaterska dela pri adaptaciji stanovanja po navadi zajemajo:
     
    -dolbenje sten za PVC cevi,
    -zamenjava električne omare in nova vezava,
    -zamenjava električnih kablov in cevi po celotnem stanovanju,
    -vstavljanje novih doz,
    -montaža stikal in vtičnic,
    -montaža svetil,
    -zagon sistema in preiskus električnih inštalacij.
     

    2.1 Cena prenove električnih inštalacij

    Cena za električne inštalacije v stanovanju pri tem obsegu elektro del je 40 EUR/m2 stanovanjske površine, torej cena novih inštalacij za stanovanje, veliko 60 m2, znaša 2500 EUR.
    Prenva električnih inštalacij
    Prenova električnih inštalacij je ključna za zmanjšanje možnosti požara.

    3. Kompletna prenova vodovoda in odtokov

    Vodovodni inštalater oziroma izvajalec strojnih inštalacij bo najprej v sklopu rušitvenih in grobih gradbenih del izvedel grobe vodovodne inštalacije, skupaj z dolbenjem za odtoke in cevi vodovoda, po opravljenih keramičarskih delih pa bo izvedel tudi montažo sanitarne opreme. Ponudba za prenovo vodovoda bo zajemala:
     
    -odstranitev obstoječih vodovodnih cevi,
    -razbijanje tlaka za nove odtoke,
    -dobljene sten za vodovod in kanalizacijo,
    -polaganje novih cevi vodovoda,
    -polaganje novih cevi odtokov,
    montaža sanitarne opreme v kopalnici.
     

    3.1 Cena prenove vodovoda

    Cena za obnovo vodovoda v starejšem stanovanju, ki obsega zgornje postavke, znaša 60 EUR/m2 stanovanjske površine, kompleten vodovod pa tako stane 3000 EUR.
    Cena prenove stanovanja
    Najdražja je prenova kuhinje in kopalnice, saj pogosto zajema tudi prenovo vodovodnih napeljav.

    4. Gradbena dela, rušitvena dela in tlaki

    Vsaka kompletna renovacija stanovanja zajema tudi gradbena dela. Gradbena dela predstavljajo majhen del stroška renovacije, razen, če smo se odločili za rušenje nosilnih sten. Gradbena dela po navadi zajemajo tudi rušitvena dela, ponudba pri prenovi stanovanja bo gotovo zajemala te postavke:
     
    -izpraznitev stanovanja,
    -odstranitev tlakov, parketa, keramike,
    -odstranitev vratnih podbojev,
    -odvoz odpadkov na deponijo,
    -obdelava preklad,
    -izravnava tlakov ali izdelava novega estriha v stanovanju, 
    -pozidava utorov električnih in vodovodnih inštalacij,
    -grobi in fini ometi na stenah, ki so bile poškodovane.

    4.1 Cena za gradbena dela

    Cena osnovnih gradbenih del pri celotni prenovi stanovanja se giblje okrog 25 EUR/m2 na kvadratni meter stanovanjske površine, pri povprečnem stanovanju torej 1500 EUR.

    5. Prenova kopalnice

    Nova kopalnica v stanovanju predstavlja sorazmerno velik strošek, kar je razumljivo. Prenova in posodobitev  stare kopalnice zahteva veliko natančnega dela različnih izvajalcev, prav tako pa je treba dobaviti in montirati vso sanitarno opremo. Pri obnovi celotne kopalnice boste poleg vodovodnih in električnih inštalacij morali narediti naslednje:
     
    -dobava keramike srednjega razreda,
    -polaganje keramike s fugiranjem,
    -dobava in montaža WC školjke s kotličkom,
    -dobava in montaža tuš kadi in tuš kabine,
    -kopalniški sestav z umivalnikom, montaža in dobava,
    -montaža armatur – pip – na umivalniku in kadi,
    -celoten material za prenovo kopalnice.

    5.1 Cena za prenovo kopalnice

    Povprečno velika kopalnica vas bo stala med 4000 in 5000 EUR, cena kopalnice na kvadratni meter pa se giblje med 500 in 800 EUR/m2 površine kopalnice.

    6. Slikopleskarska dela

    Pleskanje stanovanja pri prenovi je tista stopnja, ko bo vaše stanovanje že dobilo prijeten videz. Slikopleskarska dela za celotno stanovanje bodo zajemala glajenje in brušenje ter beljenje stropov in sten za vse prostore. Dela, ki bo jih pri prenovi opravil pleskar so:
     
    -brušenje sten in stropov,
    -premaz zidov in stropa z emulzijo,
    -kitanje špalet in betonskih površin,
    -beljenje stropov in sten,
    -obdelava prehodov z vogalniki.
     

    6.1 Cena za slikopleskarska dela

    Cena za povprečna pleskarska dela pri kompletni prenovi stanovanja znaša okrog 25 EUR/m2 stanovanjske površine, torej je pri povprečnem stanovanju cena celovitih pleskarskih storitev okrog 2000 EUR.
    Slikopleskarska dela
    Po izvedbi ometov, suhomontaže in beljenju, je prostor kot nov.

    7. Polaganje novega parketa

    Parketarska dela bodo vašemu novemu stanovanju dala končni izgled. Za prenovo stanovanja svetujemo troslojne gotove parkete, ki omogočajo hitro polaganje. Polaganje parketa nujno opravite po pleskanju stanovanja. Parketar vam bo naredil sledeče:
     
    -dobava parketa,
    -polaganje parketa,
    -brušenje in lakiranje parketa.

    7.1 Cena za polaganje parketa

    Povprečna cena polaganja parketa se giblje okrog 33 EUR/m2 stanovanjske površine, skupaj s parketom, tako da vas bo nov parket v povprečnem stanovanju stal okrog 2000 EUR.

    8. Prenova vrat in oken

    Težko ocenimo, koliko stanejo okna in vrata pri prenovi stanovanja, lahko pa povemo, da je cena za dobavo in montažo povprečnih krilnih furniranih vrat 300 EUR/kos. Vhodna vrata s proti vlomno zaščito, ki so protihrupno izolirana, skupaj z montažo stanejo 1300 EUR.

    9. Obnova stanovanja - cena

    Koliko stane torej obnova stanovanja? Cena celotne prenove stanovanja je 450 EUR/m2 stanovanjske površine, pri čemer smo upoštevali materiale srednjega cenovnega razreda in povprečno ceno kvalitetnih izvajalskih storitev. Prenova stanovanja v bloku torej ni ravno majhna investicija.

    Kaj svetujejo Triglav strokovnjaki?

    Katere so najpogostejše škode, zaradi katerih lastniki stanovanj najpogosteje koristijo zavarovanje doma?

    Lastniki domov, ki imajo pri nas sklenjeno zavarovanje doma, po naših podatkih to največkrat koristijo za kritje škode zaradi izliva vode (npr. iz pomivalnega ali pralnega stroja, zaradi počenih vodovodnih cevi, težav z odtočno inštalacijo …). Prav tako pa jim pogosto pomaga pri kritju razbitega stekla ter škode, ki nastane kot posledica neurij (npr. vdor meteorne vode). 

    Če pride do izliva vode, ali zavarovanje doma krije tudi morebitno nastalo škodo v sosednjih stanovanjih?

    Škoda, ki nastane pri sosedu zaradi izliva vode v vašem stanovanju, je lahko predmet odškodninskega zahtevka iz naslova odgovornosti. In v okviru zavarovanja doma je krita tudi škoda, ki izhaja iz odgovornosti hišne in zemljiške posesti.

    Kaj so glavne prednosti zavarovanja doma pri Zavarovalnici Triglav? Ga je možno skleniti tudi po spletu?

    Zavarovanje doma pri nas si lahko vsak prilagodi po svojih potrebah in ga enostavno sklene. Omogoča vam, da zavarujete le stanovanjski objekt ali le stanovanjsko opremo ali pa oboje skupaj. Hkrati lahko za objekt izberete drugačna kritja kot za opremo, če menite, da jih ne ogrožajo iste nevarnosti. Zavarovanje po meri svojega doma lahko oblikujete z zastopnikom, ki vam bo znal tudi svetovati glede izbire ustreznih kritij, zavarovalne vsote, zavarovanja na novo ali dejansko vrednost ...  

    Lahko pa zavarovanje doma le v nekaj klikih sklenete tudi po spletu, in sicer v obsegu treh različnih paketov, Mali, Veliki in Comfort paket. Ti se med seboj razlikujejo po naboru kritij, vključujejo pa tiste nevarnosti, ki najpogosteje ogrozijo domove naših strank.

    - Mali paket: vključuje kritja za nevarnosti požara, toče, strele, viharja, vloma in ropa, izliva vode, odgovornost iz hišne in zemljiške posesti, domsko asistenco in kritje stroškov čiščenja (nujno potrebno čiščenje kraja škode). 

    - Veliki paket: vključuje kritja za nevarnosti požara, toče, strele, viharja, vloma in ropa, izliva vode, poplave in meteorne vode, razbitja stekla, tatvine in objestnih dejanj, odgovornost iz hišne in zemljiške posesti, domsko asistenco in kritje stroškov čiščenja (nujno potrebno čiščenje kraja škode).

    - Comfort paket: vključuje poleg naštetega še kritje za nevarnost plazu, teže snega, ledu in žleda, padca drevesa, izteka tekočine, kritje stroškov projektiranja ter domsko asistenco Plus. 

    Še več pomembnih informacij o zavarovanju doma najdete v brezplačnem priročniku

    Strokovni članek 30040
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prenova stanovanja?

    Imamo kar 1441 izvajalcev za področje Prenova stanovanja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1441 izvajalcev za področje Prenova stanovanja
    8.8
    0

    KIMING inženiring d.o.o.


    9.4
    3

    TOP OBNOVE storitve d.o.o.


    8.9
    4

    HIGIOM,Miran Očkerl s.p.


    9.9
    8

    ER gradnja, Ermin Rekić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane