Za področje

    Izravnava tal

    Članek je koristil že 14696+ uporabnikom
    Odličen končni videz in kakovost talne obloge sta posledica kakovostne in dobro pripravljene podlage. Ne glede na to, ali podlago sestavljajo betonski estrih, keramične ploščice, star parket ali suhi estrih, za polaganje nove talne obloge mora biti stabilna, trdna, ravna in gladka. Optimalna zravnava tal se doseže z uporabo samorazlivne talne izravnalne mase s katero tla pripravimo na nadaljno obdelavo.
    time

    Koliko časa traja? 1 dan, sušenje nekaj dni

    Strokovni članek 14696
    talna izravnalna masa
    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    1. Kaj je samorazlivna talna izravnalna masa?

    Samorazlivna talna izravnalna masa je idealen material za izravnavo nepravilnosti in neravnin v notranjih in zunanjih prostorih. To je mešanica cementa, lepil in drugih sestavin, ki se lahko uporablja za izravnavo tal pred polaganjem laminata, ploščic, parketa ali drugih vrst talnih oblog.

    2. Izravnava tal s samorazlivno talno izravnalno maso - prednosti

    Ena od glavnih prednosti uporabe samorazlivne talne izravnalne mase je njena enostavna uporaba. Ne potrebujete posebnih orodij ali izkušenj za nanos, saj se masa samodejno porazdeli in izravna, ko se nanese na tla. Poleg tega samorazlivna masa hitro posuši in se lahko obdeluje že po nekaj urah, kar omogoča hitro zaključek talne obnove. Tu je seznam njenih glavnih prednosti:

    - Enostavna uporaba: Samorazlivna talna izravnalna masa se enostavno nanese na tla, kjer se samodejno porazdeli in izravna, tako da za izravnavo tal ne potrebujete posebnih orodij ali izkušenj.

    - Hitro se posuši: samorazlivna talna izravnalna masa se običajno posuši in strdi v nekaj urah, kar omogoča hiter zaključek obnove tal.

    - Gladka površina: Samorazlivna masa ustvari gladko in ravno površino, ki je primerna za polaganje laminata, ploščic ali drugih tlakovcev.

    - Dolga življenjska doba: Samorazlivna talna izravnalna masa je zelo trpežna in lahko traja dlje časa, če se pravilno vzdržuje.

    - Ekonomičnost: Samorazlivna talna izravnalna masa je cenovno ugodna alternativa drugim metodam izravnave tal, kot je polaganje novih tlakovcev ali dodatnega estriha.

    - Okolju prijazno: Samorazlivna talna izravnalna masa se lahko reciklira in ne vsebuje škodljivih kemikalij, kar jo naredi okolju prijazno izbiro.

    3. Samorazlivna talna izravnalna masa - vrste 

    Obstajajo različne vrste samorazlivne talne izravnalne mase, odvisno od vaših potreb in zahtev. Nekatere vrste so namenjene za izravnavo manjših nekatere pa večjih nepravilnosti in sprememb višine. Obstajajo posebne izravnalne mase, ki so primerne za vlažne prostore. Nekatere izravnalne mase so primerne tudi za uporabo v zunanjih prostorih...Preden izberete določeno vrsto samorazlivne talne izravnalne mase, se posvetujte s strokovno podkovanim prodajalcem, arhitektom ali gradbenim strokovnjakom, da se prepričate, da izberete pravo izravnalno maso za svoje potrebe.

    4. Priprava podlage za izravnavo tal

    Pred nanosom samorazlivne talne izravnalne mase je pomembno, da se podlaga temeljito očisti in posuši. Za dober oprijem in enakomerno porazdelitev mora biti podlaga suha, trdna, čista in brez prašnih delcev. Če je obstoječa podlaga nestabilna jo je treba pred nanašanjem izravnalne mase odstraniti. 

    izravnava-tal.jpg
    Odličen končni videz in kakovost talne obloge sta posledica kakovostne in dobro pripravljene podlage.

    5. Postopek nanosa samorazlivne talne izravnalne mase

    Nanos samorazlivne talne izravnalne mase je enostaven postopek, vendar je pomembno, da se držite navodil proizvajalca. Poraba izravalne mase je cca.1,5kg/m2 na milimeter debeline. S pomočjo električnega mešala maso najprej dobro zmešamo z vodo. Z nanosom pripravljene mase pričnemo na najnižji točki podlage. Običajno se talna izravnalna masa nanaša s pomočjo lopatice oz. gladilke. Po nanosu je treba počakati, da se povsem posuši in strdi. To običajno traja le nekaj ur, potem pa je podlaga primerna za nadaljno obdelavo. 

    6. Pregled različnih proizvajalcev 

    Na slovenskem trgu obstaja veliko proizvajalcev samorazlivne talne izravnalne mase, ki ponujajo različne izdelke za izravnavo tal v notranjih prostorih. Nekateri od priljubljenih proizvajalcev so:

    6.1 Murexin - Kema Puconci

    Kema Puconci je podjetje iz Slovenije, ki ponuja široko paleto gradbenih materialov, vključno z samorazlivnimi izravnalnimi masami. Kolekcija rzličnih izravnalnih mas se imenuje Linea. Eden od njihovih vodoodpornih izdelkov je Hidrostop Elastik. Uporablja se za tesnjenje balkonov, teras, kopalnic, bazenov, rezervoarjev za vodo itd., tik pod ploščicami. Za notranjo in zunanjo uporabo. Drugivodoodporni izravnalni material pa  je Hidrostop Flex - enokomponentna visoko elastična cementno vezana vodotesna masa, ki je vodotesna pri pozitivnem in negativnem tlaku vode, paropropustna in zmrzlinsko odporna. Za notranjo in zunanjo uporabo.

    6.2 Mapei 

    Mapei je italijanski proizvajalec gradbenih materialov, ki ponuja široko paleto samorazlivnih talnih izravnalnih mas za različne namene. Mapei Ultratop in Mapei Ultraplan sta izravnalni masi, ki se uporabljata za izravnavo podlag pred polaganjem tlakovcev, parketa, laminata in drugih talnih oblog. Mapei Ultratop je hitro vezoča, samorazlivna izravnalna masa na osnovi specialnih hidravličnih veziv za izdelavo obrabno odpornih zaključnih tlakov v debelinah od 5 do 40 mm. Ultraplan pa je hitro vezoča, samorazlivna izravnalna masa za notranje talne površine (za nanose od 1 do 10 mm). 

    6.3 Weber

    Weber Nivelit je samorazlivna talna izravnalna masa je primerna za izravnavanje  površin v debelini od 2 do 12 mm. Primerna je za vse vrste starih in novih mineralnih podlag v zaprtih prostorih, vključno s sistemi talnega ogrevanja.

    6.4 Sika

    Sika je švicarski proizvajalec gradbenih materialov, ki ponuja široko paleto samorazlivnih talnih izravnalnih mas za izravnavo različnih podlag. 

    Sikafloor®-050 Patch - Enokomponentna, visokokakovostna, hitro utrjajoča, s polimeri modificirana in trdna nivelirna malta na posebni cementni osnovi.

    Sikafloor®-300 Level - Samorazlivna masa na osnovi cementa z zelo nizkimi emisijami za vse podlage. Za notranjo uporabo. Za Sikafloor®-300 Level so značilne gladka površina, primernost za srednje obremenitve, zelo nizko krčenje in dobre samorazlivne lastnosti. Debelina nanosa od 1 do 10mm.

    Sikafloor®-100 Level
    Izravnalna cementna masa za tla modificirana s polimeri za pod talne obloge in keramične ploščice. Debelina sloja 2 – 10 mm.

    Sikafloor®-200 Level
    Debeloslojna nivelirna cementna masa za tla modificirana s polimeri. Za notranjo in zunanjo uporabo. Debelina sloja 3 – 40 mm.

    Sikafloor®-352 FibreLevel
    Visoko zmogljiva cementna, samorazlivna, z vlakni ojačana masa za vgradnjo v debelinah od 3 do 30 mm. Za notranjo uporabo. 

    Pred nakupom samorazlivne talne izravnalne mase se posvetujte z prodajalcem ali gradbenim strokovnjakom, da se prepričate, katera talna izravnalna masa je prava za vaše potrebe. Izberite kakovosten izdelek uglednega proizvajalca!

    7. Talna izravnalna masa- cena

    Cena talne izravnalne mase je odvisna od številnih dejavnikov.Najboljše je, da se posvetujete z več proizvajalci in trgovci z gradbenimi materiali, da dobite najboljšo ceno za izravnalno maso, ki jo potrebujete.

    Povprečna cena talne izravnalne mase se lahko giblje od 20 do 50 EUR za 25 kg vrečo, odvisno od vrste izravnalne mase in proizvajalca. 

    .

     

     
     
     
    Strokovni članek 14696
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zidarstvo?

    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo
    9.1
    0

    GRIP PRO d.o.o.


    9.8
    2

    MONTGAL zaključna dela v gradbeništvu d.o.o.


    10
    2

    LUDVIK VUKAN s.p.


    10
    4

    STORITVE Z GRADBENO MEHANIZACIJO IN GRADBENA DEJAVNOST FRANCI KOLARIČ S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane