Za področje

    Čas za pridobitev gradbenega dovoljenja in gradnjo hiše

    Članek je koristil že 20442+ uporabnikom
    Gradnja hiše je pomemben korak v življenju, ki od nas terja ne le veliko denarja, pač pa tudi veliko časa in angažmaja. Vsak bodoči lastnik se sprašuje, koliko mesecev bo moral čakati na gradbeno dovoljenje in koliko časa bo trajala sama gradnja. V članku si bomo podrobneje ogledali časovnico gradnje hiše od ideje pa vse do finalizacije, ko je hiša pripravljena na vselitev novih uporabnikov.
    Strokovni članek 20442
    Čas od ideje do gradbenega dovoljenja in vselitve je med letom in pol in dveh let.
    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    1. Čas za pridobitev gradbenega dovoljenja

    1.1 Občina, v kateri zaprošate za dovoljenje

    Načeloma boste morali na gradbeno dovoljenje čakati nekaj mesecev, čas čakanja pa je precej odvisen od občine, v kateri zaprošate za gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje boste pridobili najhitreje v petih mesecih, v Ljubljani in še kje pa v povprečno devetih mesecih. Zakaj je tako? Vse občine enostavno niso enako zasedene. V manjših in manj poseljenih občinah se tudi precej manj gradi, zato upravni delavci niso preobremenjeni in bodo gradbeno dokumentacijo in soglasja lahko pregledali v krajšem časovnem roku.

    1.2 Zahtevnost arhitekturnega načrta

    Pridobitev gradbenega dovoljenja je povezana s časom, ki ga bo arhitekt porabil za izdelavo idejne rešitve, projektne dokumentacije in načrtov. Če izberete tipski načrt, lahko prihranite na času, vendar bi vam to odsvetovali, saj gradite le enkrat v življenju in se vam za hišo splača investirati čas. Zahtevnejši arhitekturni načrti so upravnim delavcem na občini, ki izdajajo gradbena dovoljenja, veliko krat težje razumljivi oziroma berljivi, zato se večkrat zgodi, da od arhitekta oziroma vlagatelja vloge za gradbeno dovoljenje terjajo dodatna pojasnila, kar nekoliko podaljša celotni postopek. Zgodi se lahko celo, da ne znajo pravilno interpretirati arhitekturnega načrta in dokumentacijo zavrnejo kot neustrezno, čeprav je v resnici ustrezna.

    1.3 Mnenjedajalci

    Tretji pomemben aspekt, ki vpliva na čas pridobivanja gradbenega dovoljenja, so zakonski roki. Arhitekt mora najprej zaprositi za projektne pogoje, kar traja do enega meseca, kasneje pa mora zaprositi še za soglasja. Soglasodajalci, kot je recimo ARSO – Agencija republike Slovenije, lahko zavlečejo izdajo soglasja tudi do tri mesece. Če je soglasje negativno oziroma ga ne dobimo, pa za gradbeno dovoljenje sploh ne moremo zaprositi.

    Gradbeno dovoljenje
    Čakanje na gradbeno dovoljenje lahko traja tudi do enega leta.

    2. Vloga za gradbeno dovoljenje

    Ko ima arhitekt zbrana vsa soglasja, lahko na upravni enoti oddate vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Referent na upravni enoti lahko zahteva neomejeno število dopolnitev vloge, kar lahko proces pridobivanja gradbenega dovoljenja zavleče tudi za več mesecev. Da bi se temu izognili, je treba pripraviti zelo jasne in natančne načrte s čim manj nejasnimi ali dvomljivimi točkami. Veliko dopolnitev zahtevajo v Ljubljani, Kamniku in na mnogih drugih bolj obremenjenih upravnih enotah.

    3. Čas gradnje hiše od izkopa do strehe

    Ko imate v rokah gradbeno dovoljenje, se lahko ob pripravljeni PZI dokumentaciji in izbranem gradbenem nadzorniku lotite gradnje hiše. Gradnja hiše do tretje gradbene faze traja nekje štiri do pet mesecev. Zemeljska dela in temeljna plošča so zaključeni v nekaj dneh. Teden dni je dovolj, da se lahko lotite gradnje zidov pritličja in plošče nadstropja. Za vsako nadstropje lahko računate, da gradnja traja nekje dva tedna. Tesarska, krovska in kleparska dela so načeloma končana prej kot v tednu dni, razen, če gre za kompleksnejšo zasnovo strehe.

    Svetujemo, da si pri načrtovanju terminskega plana prištejete še dva tedna za morebitno deževno ali mrzlo vreme.

    4. Čas gradnje hiše do dokončanja

    Ko ste enkrat opravili groba gradbena dela in pokrili svojo hišo, se lahko lotite finalizacije objekta. Dokončanje hiše je dolgotrajen proces in traja od šest do devet mesecev. Najprej sledijo grobe električne in strojne inštalacije, za tem pa zidane predelne stene. Estrihi in tlaki se izvajajo po tem, če ste se odločili za montažne predelne stene, pa se jih postavi na estrihe. Za tem so na vrsti razvodi inštalacij in ometi. Polaganje finalnih tlakov in fina montaža se skupaj s pleskanjem izvaja na koncu. Pri tem vam vsekakor svetujemo, da se obrnete na vodjo projekta ali nadzornika, veliko pa vam lahko pri iskanju pravih izvajalcev in organizaciji projekta  pomaga tudi portal MojMojster.

    5. Zaključek

    Gradnja zidane hiše od ideje do finalizacije torej traja od leta in pol do dveh let, s spretnim načrtovanjem pa se predvsem pri izvedbi lahko proces bistveno skrajša. Na čas gradnje hiše lahko precej vpliva arhitekt s svojo zasnovo, saj zahtevajo tipske hiše s standardnimi detajlil precej manj načrtovanja, nadzora in preizkušanja kot unikatne hiše z novimi tehnološkimi rešitvami. Na čas pridobivanja gradbenega dovoljenja pa žal ne morete vplivati veliko, saj je sam postopek odvisen od veliko neodvisnih agentov in njihove zasedenost ter pripravljenosti na sodelovanje. Gradnja hiše je vsekakor velik finančni in časovni zalogaj, a ne pozabite, da gradite enkrat v življenju, zato se splača investirati čas, denar in energijo za dober končni rezultat.

     
    Strokovni članek 20442
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeno dovoljenje?

    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje
    8.9
    0

    Arhitektonika d.o.o.


    8.8
    0

    Biro 33, Doris Arnuš s.p.


    8.9
    0

    ID, d.o.o. Ljubljana


    8.9
    0

    Studio Abiro d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane